Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Δεκ 2020
Η λιτότητα του ΔΝΤ στραγγαλίζει τον Ισημερινό - και πάλι
Κλίκ για μεγέθυνση

Οι άνθρωποι παραμελήθηκαν στα σπίτια τους κατά τους πρώτους μήνες κλειδώματος στο Κίτο του Εκουαδόρ Απρίλιος 2020. Φωτογραφία: 
Paul Salazar / Παγκόσμια Τράπεζα





ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ






Τα μέλη της ομάδας εργασίας της Progressive International's Debt Justice καλούν τον Πρόεδρο του ΔΝΤ Georgieva να εκπληρώσει την υπόσχεση για δίκαιη ανάκαμψη.



Τον Οκτώβριο του 2019, ο λαός του Ισημερινού ξεσηκώθηκε ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι απαιτήσεις λιτότητας που συνδέονται με δάνειο 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την κυβέρνηση του Λένιν Μόρενο. Βαδίζοντας στους δρόμους του Κίτο, διαδηλωτές κάλεσαν να τερματίσουν τις βάναυσες περικοπές που επιβλήθηκαν ως προϋποθέσεις στήριξης του ΔΝΤ. «Αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να ανταμείψει τις μεγάλες τράπεζες, τους καπιταλιστές και να τιμωρήσει τους φτωχούς Εκουαδόρ», δήλωσε ένας συνδικαλιστής στο Al Jazeera . «Έξω το ΔΝΤ!» είπε άλλος.

Ωστόσο, το ΔΝΤ παρέμεινε. Μετά από ένα χρόνο θανατηφόρων αναταραχών, το ΔΝΤ και οι αρχές του Ισημερινού συνεχίζουν να προωθούν περικοπές στον προϋπολογισμό, μειώσεις μισθών και πωλήσεις σε αντάλλαγμα χρημάτων διάσωσης στην κυβέρνηση.

Στις 15 Δεκεμβρίου, το νεότερο πρόγραμμα του Εκουαδόρ - Διευρυμένη διευκόλυνση 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων - θα υποβληθεί σε αναθεώρηση πριν από μια νέα εκταμίευση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αναθεώρηση προσφέρει μια κρίσιμη ευκαιρία για το ΔΝΤ να προβληματιστεί σχετικά με τις αποτυχίες της ατζέντας λιτότητας και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχούμε, ωστόσο, ότι θα χαθεί μια ακόμη ευκαιρία - για την οποία θα υποφέρουν περισσότερο οι πολίτες του Ισημερινού.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ… ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ

Ως πρώιμο επίκεντρο της πανδημίας COVID-19 στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός έχει ήδη υποστεί ένα ιστορικό έτος φτώχειας, ανεργίας και ασθενειών. Χιλιάδες ζωές και εκατομμύρια βιοπορισμοί χάθηκαν καθώς το COVID-19 εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Η πόλη του Γκουαγιακίλ έγινε παγκόσμιο σύμβολο των ανθρώπινων δαπανών του κοροναϊού, με ιστορίες για κατακλυσμένα νοσοκομεία και πτώματα στο δρόμο.

Αλλά τα τραγικά αποτελέσματα της πανδημίας COVID-19 δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως, ακολουθούν απευθείας από τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας που συνδέονται με τα χρήματα του ΔΝΤ. Για να πάρουμε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα: η διάσωση του ΔΝΤ είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση 3.680 εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας . Ο αντίκτυπος αυτών των περικοπών στην ετοιμότητα για πανδημία ήταν πολύ προβλέψιμος.

Το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί να σπάσει με το δόγμα της λιτότητας ως απάντηση σε αυτές τις άνευ προηγουμένου συνθήκες. «Περάστε ό, τι μπορείτε, αλλά να κρατήσει τις αποδείξεις,» ο Πρόεδρος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει εντολή ΔΝΤ κράτη-μέλη, δίνοντας το πράσινο φως για μεγάλες αυξήσεις των δαπανών. "Οι εξαιρετικοί χρόνοι απαιτούν εξαιρετικά μέτρα."

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ Ή ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

Ωστόσο, στον Ισημερινό, υπάρχουν λίγα στοιχεία για αυτήν την αλλαγή της καρδιάς. Οι γενικοί στόχοι της νέας διευρυμένης διευκόλυνσης, που βρίσκονται υπό αναθεώρηση πριν από την προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου, φαίνεται να ενσωματώνουν τις ανησυχίες των πόνου κοινοτήτων του Ισημερινού, ζητώντας μεγαλύτερη προστασία της ζωής και των μέσων διαβίωσης κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19.

Αλλά η φαινομενική ευαισθησία του ΔΝΤ σε αυτούς τους αγώνες υπονομεύεται αμέσως από το αίτημα της συμφωνίας για δραστική δημοσιονομική προσαρμογή του 5,5% του ΑΕΠ του Ισημερινού έως το 2025. Η έρευνά μας για τη νέα συμφωνία υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στις ίδιες αυστριακές αρχές που συγκλονίστηκαν τη χώρα πριν από ένα χρόνο.

Εξετάστε τις διατάξεις του για τους εργαζόμενους στον Ισημερινό Η νέα συμφωνία απαιτεί τον «εξορθολογισμό» των μισθών, προσαρμόζοντας τον βασικό μισθό σε πιο «ανταγωνιστικά» επίπεδα. Όμως, η έκκληση για «εξορθολογισμό» των μισθών των εργαζομένων παραβιάζει το ίδιο το Συνταγματικό Άρθρο 328 του Ισημερινού, το οποίο ορίζει την υποχρέωση ότι «η αμοιβή θα είναι δίκαιη, με έναν πραγματικό μισθό που θα ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του εργαζόμενου καθώς και της οικογένειάς του».

Το ΔΝΤ - και η κυβέρνηση του Λένιν Μόρενο - έχουν νομική υποχρέωση να σέβονται αυτά τα άρθρα και να διασφαλίζουν ότι ο λαός του Ισημερινού θα έχει πρόσβαση στα συνταγματικά τους δικαιώματα σε ένα δίκαιο μισθό.

Εξετάστε επίσης τις αλλαγές της συμφωνίας στην κεντρική τραπεζική του Ισημερινού. Το ΔΝΤ ζητά μια μεταρρύθμιση του Νομισματικού και Χρηματοπιστωτικού Κώδικα για τη θέσπιση μεγαλύτερης «αυτονομίας» για την Κεντρική Τράπεζα του Εκουαδόρ - εν συντομία, να την αποσυνδέσει από το εκτελεστικό τμήμα και να τη μεταβιβάσει στα χέρια ενός Διοικητικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων. Αλλά αυτή η «αυτονομία» θα αφαιρούσε τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να προστατεύουν τις ζωές και τα προς το ζην του πληθυσμού.

Και εδώ, η ατζέντα «χρηστής διακυβέρνησης» που προωθεί το ΔΝΤ απειλεί να υπονομεύσει τη δημοκρατική λογοδοσία - και την ικανότητα - της κυβέρνησης από την άλλη πλευρά.

Τέλος, το ΔΝΤ υποχρεούται από το Καταστατικό του να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές εκροές κεφαλαίων στις χώρες που υποβάλλονται στα προγράμματά του. Το ΔΝΤ κατανοεί καλά ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τον Ισημερινό, δεδομένης της οικονομίας του σε δολάρια. Ωστόσο, το πρόγραμμα του ΔΝΤ στον Ισημερινό το αποκλείει. Παραδόξως, την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε η συμφωνία, η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του ΔΝΤ δημοσίευσε την έκθεση ροών κεφαλαίων που προτείνει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων εκροών.


Θα ακούσει και θα μάθει το ΔΝΤ ή θα κοιτάξει στην άκρη για άλλη μια φορά;

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ

Η 15η Δεκεμβρίου πρέπει να σηματοδοτήσει μια κρίσιμη κρίση στη σχέση του ΔΝΤ με τον λαό του Ισημερινού: μια ευκαιρία για προβληματισμό, μια νέα αρχή σε ένα νέο έτος, μια ευκαιρία να υλοποιήσουμε τις νέες υποσχέσεις του προέδρου Georgieva για κοινωνική προστασία.

Ωστόσο, το ΔΝΤ μπορεί να πραγματοποιήσει αυτήν την ευκαιρία μόνο με μια σαφή και ειλικρινή επανεξέταση των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας του και μιας θεμελιώδους αναπροσαρμογής της πολιτικής ατζέντας του για τον σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων του λαού του Εκουαδόρ. Μόνο με προσεκτικές ανησυχίες για το ανθρώπινο κόστος των εκροών κεφαλαίων του Ισημερινού, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον «εξορθολογισμό» των μισθών μπορεί το ΔΝΤ να κάνει καλό στην αιματηρή κληρονομιά του προγράμματος του στον Ισημερινό και να διασφαλίσει ότι η πρόσκλησή του για διαβούλευση δεν είναι απλώς ένας διάλογος των κωφών.

Υπογράφοντες:

Andrés Chiriboga-Tejada, Observatorio de la Dolarización del Εκουαδόρ και Επιστήμες Po Paris

Andrea Guillem, Centro de Derechos Económicos y Sociales

Sergio Chaparro και Allison Corkery, Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Δρ Philip Mader, Ινστιτούτο Μελετών Ανάπτυξης, ΗΒ

Adrian Falco, Red Latinoamericana sobre Deuda, Desarrollo και Derechos

Osama Diab, ερευνητής οικονομικών δικαιωμάτων και λέκτορας σε μελέτες ανάπτυξης

Melinda Cooper, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας

Jayati Ghosh, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, Νέο Δελχί

Nicholas Loubere, Αναπληρωτής Ανώτερος Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Lund, Σουηδία

Matthias Goldmann, Max Planck Institute for Comparative Public Law and International Law

Gilad Isaacs, Συνδιευθυντής, Ινστιτούτο Οικονομικής Δικαιοσύνης Νότια Αφρική

Z. Fareen Parvez, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst

Ingrid Harvold Kvangraven, Λέκτορας Διεθνούς Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο της Υόρκης

14 Δεκεμβρίου 2020




Προοδευτική Διεθνής

Η Προοδευτική Διεθνής είναι ένα παγκόσμιο κίνημα για ένωση, οργάνωση και κινητοποίηση προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

πηγη:https://roarmag.org/essays/imf-austerity-is-strangling-ecuador-again/

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου