Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 29 Φεβ 2020
Ζήτησε πράξεις, πήρε μόνο λόγια
Κλίκ για μεγέθυνση
AP Photo
29.02.2020, 00:21

 

Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ιντλίμπ μετά τις σφοδρές συγκρούσεις συριακών και τουρκικών δυνάμεων ανάγκασε τον Ταγίπ Ερντογάν να επιδοθεί σε σειρά διπλωματικών επαφών, αλλά και απειλών με στόχο να πετύχει διεθνή στήριξη και να βρει συμμάχους για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

 

Οι 34, πλέον, Τούρκοι στρατιώτες νεκροί αποτελούν βαρύ πλήγμα για τη χώρα, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς μαίνονται οι μάχες σε διάφορα σημεία της συριακής επαρχίας, η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο των συγκρούσεων.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης όταν έγινε γνωστή η αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων του Άσαντ σε θέσεις που κατέχουν τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα. Το αποτέλεσμα των επιδρομών ήταν 33 Τούρκοι νεκροί, οι μεγαλύτερες απώλειες που έχει βιώσει η Τουρκία στη συριακή κρίση, και πολλοί τραυματίες, ενώ ένας ακόμη νεκρός καταγράφεται σήμερα.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας ήταν να βομβαρδίσει με πυροβολικό θέσεις του συριακού στρατού, αλλά και να επαναφέρει τις απειλές περί νέας προσφυγικής κρίσης διαρρέοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Σύννεφα πάνω από την παντοδυναμία του σουλτάνου φέρνουν τα φέρετρα των νεκρών Τούρκων στρατιωτών.

AP Photo

Καλά λόγια, συλλυπητήρια και τίποτε άλλο

Το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται πως έχει βρεθεί ο Τούρκος πρόεδρος τον ανάγκασε να επιδοθεί σε σειρά διπλωματικών επαφών ζητώντας έμπρακτη στήριξη από το ΝΑΤΟ, αλλά και την Ε.Ε. στο να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης στην Ιντλίμπ.

Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τον Τούρκο πρόεδρο, όμως αναλώθηκαν σε γενικότητες περί ανάγκης αποκλιμάκωσης της κρίσης και χλιαρές καταδίκες κατά της Ρωσίας και της Συρίας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το ΝΑΤΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη του, καλώντας, όμως, παράλληλα, τη χώρα να βγάλει… μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά.

Όπως και σε προηγούμενες δηλώσεις, έτσι και στη συνέντευξη Τύπου, ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις επιδρομές και ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά τόνισε πως ο Οργανισμός δεν είναι έτοιμος να προσφέρει αυτό που θέλει η Τουρκία.

Αργά τη νύχτα της Παρασκευής θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς να αναμένεται η λήψη αποφάσεων για την κρίση.

Ο «σουλτάνος», πάντως, έχει την υποστήριξη του συνόλου της τουρκικής πολιτικής σκηνής με όλα τα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης να καταδικάζουν τις ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ.

Ενισχύσεις στέλνει ο τουρκικός στρατός στη συριακή επαρχία της Ιντλίμπ.

AP Photo

Οι επαφές με τη Ρωσία

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με την Άγκυρα και τη Μόσχα να διαρρέουν ότι δεν αποκλείεται και κατ’ ιδίαν συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, δεν φαίνεται να πρόσφερε κάτι περισσότερο στον Τούρκο ομόλογό του με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην βορειοδυτική Συρία.

Ο πρόεδρος Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι «οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία».

«Τα τραγικά περιστατικά θανάτου των Τούρκων στρατιωτικών, σημειώθηκαν σε σημεία όπου πραγματοποιούνταν επιθετικές επιχειρήσεις εκ μέρους των τρομοκρατικών ομάδων συμμοριτών, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν πολυάριθμοι ξένοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι «για την παρουσία σε αυτά τα σημεία Τούρκων στρατιωτικών, η τουρκική πλευρά, παρότι της είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας ενημερώσει, δεν μας ενημέρωσε».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι «κατόπιν της συμφωνίας και των επίμονων αιτημάτων της ρωσικής πλευράς, είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα τα παρατηρητήρια των Τούρκων στρατιωτικών στην ζώνη του Ιντλίμπ, στις αρμοδιότητες των οποίων ήταν να ελέγχουν την δραστηριότητα των ανταρτών, να μην τους επιτρέπουν την τρομοκρατική δραστηριότητα και να τους αποτρέπουν από επιθετικές ενέργειες εναντίον ρωσικών στρατιωτικών μονάδων». Ωστόσο, συνέχισε ο Πεσκόφ, «οι Τούρκοι εταίροι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σ’ αυτά τα καθήκοντα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των μαχητών να βρίσκεται εκτός του δικού τους έλεγχου».

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία έλαβε επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό εύρος της ζώνης ασφαλείας χάρη στις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς υπερβαίνει κατά πολύ τα πέντε χιλιόμετρα που αναφέρονται στην γνωστή τουρκο-συριακή συμφωνία των Αδάνων και de facto φθάνει τα 30 χιλιόμετρα.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου