Πολλά είναι όσα στον Ευρωπαίο επισκέπτη της Ταϊλάνδης, δείχνουν παράξενα…

Το να περπατάς στους δρόμους της Μπανγκόκ που έχει όσους κατοίκους έχει ολόκληρη η Ελλάδα και να σκοντάφτεις διαρκώς επάνω σε υπαίθριους πάγκους με κάνναβη, είναι κάτι ασυνήθιστο ακόμη κι αν είσαι καλά πληροφορημένος για τα όσα συμβαίνουν στην πρώτη χώρα της Ασίας που νομιμοποίησε το φυτό.

Δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνος από την στιγμή που πρακτικά νομιμοποιήθηκε η κάνναβη στην χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας και οι προβλέψεις για τα αναμενόμενα έσοδα από τη νομιμοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.

Ο κύκλος εργασιών της νόμιμης αγοράς αναμένεται μέχρι το 2030 να αγγίξει ακόμη και τα 9,6 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια -από τα 80 περίπου εκατομμυριάκια στα οποία βρίσκονταν το 2021.

Αυτό είναι βέβαια ένα νούμερο εντυπωσιακό. Όπως εντυπωσιακή είναι και η τιμή της πώλησης του φυτού στους τουρίστες που πλησιάζουν με περιέργεια τους πάγκους των υπαίθριων πωλητών ή περνάνε την πόρτα ενός από τα dispensary, των καταστημάτων με είδη κάνναβης, με τα οποία είναι πλέον γεμάτη η πρωτεύουσα.

Από 15 ευρώ και πάνω κοστίζει το γραμμάριο, ενώ όσο πιο τουριστική γίνεται… η ατραξιόν, τόσο υψηλότερη και η τιμή: Και η κάνναβη σε ξηρή μορφή, η φούντα δηλαδή, φτάνει στα πλέον τουριστικά σημεία να πωλείται 35 ευρώ το γραμμάριο.

Η ευφορική χρήση της κάνναβης από πολίτες άνω των 20 ετών, επισήμως νομιμοποιήθηκε τον Ιούνιο του ’22.

Ήδη όμως από τις αρχές του χρόνου τα πράγματα έτρεχαν με ταχύτητες ιλιγγιώδεις. Ιδιαίτερα μετά την περασμένη άνοιξη που ο υπουργός υγείας της χώρας Anutin Charnvirakul δήλωσε ένα εκατομμύριο δενδρύλια κάνναβης θα μοιραστούν δωρεάν στους πολίτες ώστε αυτοί να τα καλλιεργήσουν στις αυλές και τα μπαλκόνια τους.

Το καθεστώς της χώρας είναι μοναρχικό και τα πραξικοπήματα ανήκαν επί δεκαετίες στην καθημερινότητα της.

Δεν πάει άλλωστε ένας χρόνος από όταν μαζικές διαδηλώσεις συγκλόνιζαν την Ταϊλάνδη της οποίας ο νόμος προβλέπει φυλάκιση 15 ετών σε όποιον τολμήσει να ασκήσει κριτική στη μοναρχία.

Προφανώς ένας από μηχανής θεός ήταν επειγόντως αναγκαίος τόσο για τους κρατούντες όσο και για τον οικονομικά εξαθλιωμένο πληθυσμό.

Τις ημέρες που βρεθήκαμε στην Ταϊλάνδη, ήδη λειτουργούσαν νόμιμα 1.750 καταστήματα πώλησης ειδών κάνναβης -το 90% από αυτά στην Μπαγκόγκ- ενώ αιτήσεις για 450 ακόμη είχαν κατατεθεί προς έγκριση.

 
 

 

Προφανώς, στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι υπαίθριοι πωλητές, οι πάγκοι των οποίων ξεφύτρωναν στους δρόμους με ταχύτητα ασύλληπτη: Συχνότατα περπατάγαμε μια διαδρομή πεντακοσίων μέτρων και επιστρέφοντας ανακαλύπταμε 3 ή 4 νέα υπαίθρια καταστήματα κάνναβης να έχουν στηθεί εκεί το τελευταίο μισάωρο. Σε πολλά δε από αυτά, η ουρά των Ασιατών που δεν γνωρίζουν να στρίβουν τσιγάρα ήταν εμφανής. Οι άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά τον πωλητή να τους στρίψει το τσιγάρο τους.

Η νέα αυτή, πυρετώδης σε ρυθμούς ανάπτυξης αγορά, δείχνει μάλιστα να έχει εκτοπίσει ήδη ένα μέρος της αγοράς του σεξοτουρισμού για τον οποίο φημίζονταν (ή πιο σωστά αυτοβούλως δυσφημίζονταν) η χώρα.

Κατά τα άλλα, η Asia International Hemp Expo 2022 που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα πανηγυρικό λόγω της πρόσφατης νομιμοποίησης, ήταν εφάμιλλη των μεγαλύτερων και πλέον άρτια οργανωμένων ευρωπαϊκών εκθέσεων.

Οι Ασιάτες αποτελούσαν την πολυπληθέστερη ομάδα συμμετεχόντων, αρκετοί όμως ήταν και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Υπήρχε μάλιστα και μια τουλάχιστον ελληνική παρουσία, αυτή του Alegre Grow Shop.

Παρουσιάστηκαν προϊόντα και υπηρεσίες από όλους τους τομείς και τα πλέον σύγχρονα εργαλεία και οι πλέον εξελιγμένες τεχνικές καλλιέργειας από εκατοντάδες εκθέτες από ολόκληρο τον πλανήτη.

Τι επιτρέπεται στον επισκέπτη της Ταϊλάνδης σχετικά με την κάνναβη

Οι «οδηγίες προς ναυτιλομένους», σχετικά με το τι επιτρέπεται και το τι δεν επιτρέπεται να κάνεις ως τουρίστας σχετικά με την κάνναβη, επισημοποιήθηκαν από το Ταϊλανδικό κράτος λίγες ημέρες αφότου αφήσαμε τη χώρα. Τίποτα περίεργο ή τουλάχιστον πολύ περίεργο:

  • Δεν επιτρέπεται να μεταφέρεις σπόρους και φυτά από και προς τη χώρα εάν δεν έχεις τη σχετική επίσημη άδεια.
  • Οι κάτω των 20 ετών καθώς και οι έγκυες δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν το φυτό.
  • Η κατοχή εκχυλισμάτων κάνναβης με ποσοστό THC άνω του 0,2% δεν επιτρέπεται.
  • Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν κάνναβη μπορεί να γίνεται μόνο στα σχετικά εξουσιοδοτημένα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.
  • Οι Ταϊλανδοί και οι Ταϊλανδές, μπορούν πρακτικά να καλλιεργούν κατ’ οίκον όσα φυτά επιθυμούν. Υπάρχει απλά η παραίνεση να καταγράφονται ως καλλιεργητές στις λίστες του αρμόδιου Υπουργείου.

Η Ταϊλάνδη τόλμησε να γίνει μια από τις πρώτες χώρες της γης που επανα-νομιμοποιεί το φυτό μετά από δεκαετίες απαγόρευσης.

Και οι Ταϋλανδοί, αν μη τι άλλο, δείχνουν να αισθάνονται ότι άδραξαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την οικονομική στενωπό.

Είναι άνθρωποι πολύ συμπαθητικοί και, όπως διαπίστωσα, πολύ έξυπνοι…

Πηγή: Cannabisnews.gr

πηγη: https://tvxs.gr