Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Νοέ 2023
Προς νέα απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα - Το πολύ μέχρι 10 ημέρες ανακωχή, θέλει το Ισραήλ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Το Ισραήλ έλαβε κατάλογο ομήρων που θα απελευθερωθούν αργότερα την Τετάρτη ■ Ελεύθεροι 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στην πέμπτη φάση της συμφωνίας ■ Υπέρ περαιτέρω παράτασης της ανακωχής τάσσεται η G7 ■ Προς συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για νέα διήμερη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα 20 ομήρους. ■ Πάνω από 150 οι αιχμάλωτοι στη Γάζα ■ 14.854 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα

Νέο κατάλογο ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, παρέλαβαν οι ισραηλινές αρχές, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης. Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν, αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή. Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι -οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών, η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ- και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου επιμένει ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς μετά την εκεχειρία. Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Welt διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να συντρίψει την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση, μετά τη λήξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για νέα παράταση της κατάπαυσης του πυρός. Επί του παρόντος, ισχύει μέχρι τις επτά το πρωί της Πέμπτης. Επικαλούμενη αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, η Χααρέτζ μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να παρατείνει την ανακωχή πέρα ​​από την Κυριακή (συνολική παύση 10 ημερών), καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται στη Ντόχα.

«Συμφωνήσαμε ότι γυναίκες, παιδιά και ξένοι όμηροι θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα», είπε ακόμα ο Νετανιάχου στη συνέντευξη. Μετά τη λήξη της εκεχειρίας, «θα συνεχίσουμε τη μάχη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε τη Χαμάς», επανέλαβε, σημειώνοντας ότι το κίνημα διέπραξε αποτρόπαιες δολοφονίες, δεσμεύτηκε πάντως ότι το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Χαμάς, σχεδόν 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 36.000 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών. Επιπλέον αγνοείται η τύχη άλλων 7.000 εκτοπισμένων στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβουλεύσεις για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες πως κάνει προσπάθεια προκειμένου η ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, να διαρκέσει περισσότερο.

Η παύση των επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθωθεί να παραταθεί κι άλλο, αναγνώρισε πάντως η Ουάσιγκτον. «Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (...) αυτά πάνε μαζί».

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο» την ανακωχή, συμπλήρωσε κι εξέφρασε την ελπίδα πως θα αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι όμηροι που είναι πολίτες των ΗΠΑ.

Εκτός από το τετράχρονο κοριτσάκι, που έχει αφεθεί μέχρι στιγμής ελεύθερο και άλλες δυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα, η Ουάσιγκτον πιστεύει πως ανάμεσα στους ομήρους παραμένουν δυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα. Άλλοι επτά Αμερικανοί αγνοούνται, ωστόσο δεν είναι σαφές αν είναι όμηροι.

«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη πως η Χαμάς προσπαθεί να παίξει κάποιο παιγνίδι με τους Αμερικανούς», χρησιμοποιώντας τους ως μοχλό πίεσης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Υποστηρίζουμε την παράταση αυτής της παύσης και μελλοντικές παύσεις, αν είναι απαραίτητο, ώστε να επιτραπεί η αύξηση της βοήθειας και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων», ανέφεραν από την πλευρά τους οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, που έδωσε στη δημοσιότητα η διπλωματία της Ιαπωνίας, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της.

Το κείμενο υπογραμμίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τον λαό του», θυμίζοντας ωστόσο τη «σημασία» που έχει «η προστασία των αμάχων και η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο». Οι ΥΠΕΞ της G7 προσθέτουν πως τάσσονται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Η ανακοίνωση προειδοποιεί εναντίον της περαιτέρω κλιμάκωσης και εξάπλωσης του πολέμου κι αξιώνει ιδίως οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, να «σταματήσουν αμέσως» να απειλούν τις θαλάσσιες μεταφορές και να απελευθερώσουν το πλήρωμα φορτηγού πλοίου ισραηλινών συμφερόντων που συνέλαβαν πριν από δέκα ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Την ίδια ώρα, εκδηλώσεις - διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό

  • Νότια Αφρική – Πορεία στο Γιοχάνεσμπουργκ
  • Λίβανος – Καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την έδρα ΟΗΕ στη Βηρυτό
  • Ιορδανία – Διαμαρτυρία στο Αμμάν, κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία, με αίτημα τον τερματισμό όλων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το Τελ Αβίβ
  • Ηνωμένο Βασίλειο – Ημέρα Δράσης στον εργασιακό χώρο και μεσημεριανή αποχώρηση από μέλη της Ένωσης University College έχει προγραμματιστεί στο King’s College του Λονδίνου
  • Γερμανία – Εκδήλωση αλληλεγγύης στο κέντρο του Βερολίνου 
  • ΗΠΑ – Διάφορες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
  • Εκδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί στη Νορβηγία, τη Βραζιλία, τον Καναδά και το Βέλγιο.

Σε δεινή κατάσταση παραμένει η Γάζα - Βρίθουν οι μεταδοτικές ασθένειες

Η παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας επέτρεψε την είσοδο νέων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρά την άφιξη από τις 24 Νοεμβρίου εκατοντάδων φορτηγών, η κατάσταση εκεί παραμένει «καταστροφική», εκτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), προσθέτοντας πως «υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί λιμός». Η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα είναι «ανεπαρκής για να καλύψει τις εκτεταμένες ανάγκες», επιμένει κι ο ΟΗΕ.

«Δεν έχουμε ούτε νερό ούτε τροφή ούτε αλεύρι εδώ και 10 ημέρες. Η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ Σελίμ, κάτοικος της Γάζας. «Ζούμε εδώ, όμως ταυτόχρονα δεν αισθανόμαστε ότι ζούμε. Δεν έχουμε νερό να πιούμε, δεν μας βοηθάει κανένας», συνεχίζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως διαπίστωσε «μαζική αύξηση» ορισμένων μεταδοτικών νόσων, κυρίως 45 φορές περισσότερα απ' ό,τι συνήθως κρούσματα διάρροιας στα παιδιά, την ώρα που τα περισσότερα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας έχουν πάψει να λειτουργούν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει φθάσει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία των υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.


www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου