Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Ιαν 2024
Η κρίση υγείας στη Γάζα είναι «καταστροφική», λένε Παλαιστίνιοι ειδικοί
Κλίκ για μεγέθυνση










Τα ανεπεξέργαστα λύματα και ο υπερπληθυσμός οδηγούν στην ταχεία εξάπλωση της νόσου, ενώ τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων του Στριπ έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Από τον Ibtisam Mahdi, 20 Δεκεμβρίου 2023, Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα +972 magazine

Παλαιστίνιοι σε προσωρινό στρατόπεδο σκηνής που δημιουργήθηκε για άτομα που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, Khan Younis, νότια Λωρίδα της Γάζας, 19 Οκτωβρίου 2023.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε ότι χωρίς επείγουσα δράση για την αποκατάσταση του συστήματος υγείας της Λωρίδας της Γάζας που καταρρέει γρήγορα, περισσότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν σύντομα από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. «[Δεν υπάρχουν] φάρμακα, δραστηριότητες εμβολιασμού, πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή και τρόφιμα», είπε, συνοψίζοντας τις άθλιες ανθρωπιστικές συνθήκες εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού του Ισραήλ και της εντεινόμενης πολιορκίας.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, η πλήρης έκταση της κρίσης, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή εκτός της Λωρίδας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους επαγγελματίες υγείας στη Γάζα. «Οι πληροφορίες, τα στατιστικά στοιχεία και οι ειδήσεις που κυκλοφορούν παγκοσμίως μόνο ξύνουν την επιφάνεια της πραγματικότητας», είπε στο +972 ο Δρ. Adnan al-Wahidi, ειδικός στην υγεία των παιδιών από την πόλη της Γάζας. «Αποτυπώνει μόνο ένα μικρό κλάσμα της ανησυχητικής κατάστασης υγείας στη Λωρίδα της Γάζας».

Με τις αεροπορικές επιδρομές και την χερσαία εισβολή του Ισραήλ να εκτοπίζει βίαια σχεδόν το σύνολο των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας, υπάρχει πρωτοφανής συνωστισμός σε περιοχές της νότιας Γάζας –ιδιαίτερα στην πόλη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία εξακολουθεί να βομβαρδίζεται παρά τον ισραηλινό στρατό ο οποίος την ανακήρυξε «ασφαλή ζώνη» και την παράκτια περιοχή του Al-Mawasi, όπου υπάρχει πολύ μικρή υποδομή. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς σκηνών που έχουν πλημμυρίσει, ενώ τα πεινασμένα παιδιά κάνουν ουρές για ώρες κάθε μέρα στα κέντρα διανομής τροφίμων. 

Αρχή φόρμας

Οι συνθήκες συνωστισμού, καθώς και η έλλειψη καθαρού νερού και λουτρών υγιεινής, οδηγούν στην ταχεία εξάπλωση της νόσου σε όλο τον πολιορκημένο θύλακα, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ο Al-Wahidi εξήγησε ότι το ζήτημα της μόλυνσης του νερού είναι ιδιαίτερα σοβαρό, επηρεάζοντας «όλες τις ηλικίες και τις δημογραφικές ομάδες, με τις επιπτώσεις να είναι πιο έντονες στα παιδιά». Σημείωσε, επίσης, ότι η έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, μαζί με την αδυναμία διάθεσης ή επεξεργασίας λυμάτων, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τη διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού παιδιών στη Γάζα λόγω του πολέμου.

Παλαιστίνιοι σε καταυλισμό της UNRWA στη Ράφα μετά από έντονες βροχοπτώσεις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 14 Νοεμβρίου 2023. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

Ο Δρ. Tamer M. Alnajjar, συντονιστής έργου στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης στην πόλη της Γάζας, είπε στο +972, ότι η εκτεταμένη μόλυνση των πηγών νερού και ο πολλαπλασιασμός των λυμάτων σε δημόσιους χώρους έχουν οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής ασθενειών όπως η χολέρα. «Η απουσία επαρκούς υποδομής καθαρισμού εντείνει περαιτέρω αυτό το ζήτημα, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο υδατογενών ασθενειών και γαστρεντερικών λοιμώξεων», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο al-Wahidi υπολογίζει ότι περίπου το 40 τοις εκατό των παιδιών στη Γάζα υποφέρουν επί του παρόντος από υποσιτισμό, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξή τους. «Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο ευάλωτο είναι στις επιπτώσεις», εξήγησε. 

Υπάρχουν, επίσης, συγκεκριμένοι κίνδυνοι για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες, ειδικά εκείνες που βρίσκονται επί του παρόντος σε καταφύγια. Εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εκτοπισμού και της στέγασης σε εγκαταστάσεις που δεν είναι κατάλληλες για το σκοπό τους, ο υποσιτισμός προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για αυτές τις γυναίκες, επειδή η λίγη τροφή που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή στερείται σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Αυτό, εξήγησε ο al-Wahidi, μπορεί να επηρεάσει την υγεία της μητέρας, του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει. 

Κρίσιμη έλλειψη υπηρεσιών υγείας

Η σπειροειδής απειλή της ασθένειας επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον – αποτέλεσμα των εντολών απέλασης του ισραηλινού στρατού και των άμεσων επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγείας τις τελευταίες εβδομάδες. Το αποτέλεσμα είναι, ότι «δεν υπάρχει πουθενά δυνατότητα να θεραπεύονται άρρωστα παιδιά, κάτι που οδηγεί σε πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών», είπε ο al-Wahidi.

Οι Παλαιστίνιοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν νερό στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 18 Νοεμβρίου 2023. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

Ακόμη και σε νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, το ιατρικό προσωπικό κατακλύζεται από τη συνεχή εισροή ανθρώπων με σοβαρά εγκαύματα και άλλα τραύματα, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ορθοπεδικών συσκευών για τη σταθεροποίηση των οστών, χειρουργικών προμηθειών και θεραπείας για εγκαύματα.

Ο Δρ Tareq Abu A’anza, παιδίατρος στο νοσοκομείο Al-Nasser στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, είπε στο +972 ότι στα υπόλοιπα νοσοκομεία, οι γαστρεντερικές παθήσεις έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ οι δερματικές παθήσεις έχουν τριπλασιαστεί. 

Σε ένα 24ωρο, εξήγησε, το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Al-Nasser δέχεται από 700 έως 1.000 παιδιά, που πάσχουν από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως δερματικά εξανθήματα, μηνιγγίτιδα, επιδημική ηπατίτιδα, αναπνευστική δυσχέρεια και γαστρεντερικές λοιμώξεις με σοβαρή αφυδάτωση. Ο Abu A’anza εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία ότι ορισμένα παιδιά είναι άρρωστα με περισσότερες από μία από αυτές τις ασθένειες. 

Σύμφωνα με τον Abu A’anza, οι ιατρικές ομάδες έχουν φτάσει σε σημείο εξάντλησης και δεν μπορούν να συντηρήσουν τις εργασιακές τους προσπάθειες. Τα νοσοκομεία είναι ανίκανα να χειριστούν επιπλέον περιπτώσεις, ειδικά με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Γάζα. Αυτή η κρίσιμη έλλειψη υπηρεσιών υγείας, προειδοποίησε, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.

Παλαιστίνιοι σε προσωρινό στρατόπεδο που δημιουργήθηκε για άτομα που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, Ράφα, νότια Λωρίδα της Γάζας, 4 Δεκεμβρίου 2023. (Atia Mohammed/Flash90)

Σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Δεκεμβρίου, ο Δρ. Ashraf al-Qidra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Ισραήλ στα νοσοκομεία της Γάζας. «Η διεθνής σιωπή για τα εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εναντίον νοσοκομείων στη βόρεια Γάζα –η καταστροφή τους και η σύλληψη του προσωπικού τους– αποτελεί πράσινο φως για την εφαρμογή του εγκληματικού σεναρίου στη νότια Γάζα», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε βάλει στο στόχαστρο το Νοσοκομείο Nasser δύο φορές την προηγούμενη μέρα. 

«Η κατάσταση της υγείας στα νοσοκομεία στη νότια Γάζα είναι καταστροφική και πολύπλοκη ως αποτέλεσμα της έλλειψης κλινικών, ιατρικών και ανθρώπινων ικανοτήτων που απαιτούνται για τον αριθμό και τον τύπο των τραυματιών», συνέχισε ο al-Qidra. Περιέγραψε, επίσης, τις συνθήκες στα καταφύγια για τους εκτοπισμένους ως «καταστροφικές και απάνθρωπες».

Σύμφωνα με τον al-Qidra, το Ισραήλ έχει σκοτώσει 310 επαγγελματίες υγείας, έχει καταστρέψει 102 ασθενοφόρα και έχει καταστήσει ανενεργές 138 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης από την αρχή του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 22 νοσοκομείων και 52 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο στρατός κρατά επίσης 93 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών των τριών κύριων νοσοκομείων στη βόρεια Γάζα: τον Δρ. Ο Ahmad al-Kahlout του νοσοκομείου Kamal Adwan στο Beit Lahiya και τον Dr. Ahmed Muhanna του νοσοκομείου Al-Awda στη Jabalia. 

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ο al-Wahidi περιέγραψε ως «καταστροφή για την υγεία» –και προβλέπει ακόμη περισσότερες προκλήσεις στο μέλλον. «Το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί εντελώς, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες για οποιοδήποτε είδος ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον», είπε. Ακόμη και όταν τελειώσει ο πόλεμος, προειδοποίησε, οι επιπτώσεις παθήσεων όπως ο παιδικός υποσιτισμός θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη.

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.244, Ιανουάριος 2024

από: https://anarchypress.wordpress.com

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου