Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Απρ 2019
Κύπρος: Παραίτηση του ΥΠΟΙΚ για τον Συνεργατισμό ζήτησαν κόμματα στη Βουλή
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Άμεση παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών ζήτησαν οι Πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες από το πόρισμα, παρατηρώντας ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν καταλογίζονται αλλά αναλαμβάνονται

Να αξιοποιηθεί το πόρισμα ζήτησε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας που παρατήρησε πως ο Υπουργός Οικονομικών φέρει ευθύνη, προσθέτοντας ότι το πόρισμα πρέπει να γίνει εργαλείο διόρθωσης και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αφού παρατήρησε ότι παραίτηση του κ. Γεωργιάδη δεν θα προσφέρει τίποτε στην κατάληξη του Συνεργατισμού, διερωτήθηκε ποια θέση κενούται για να την καταλάβει σε 9 μήνες. Θέση την οποία υιοθέτησε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας πως η ανακοίνωση της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών στο τέλος του έτους συνιστά κοροϊδία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρατήρησε πως αντί να παραιτηθεί αυτός που έφερε την ευθύνη, δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε αυτός που εντόπισε την ευθύνη, δηλαδή ο Γιώργος Αρέστη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε πως το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής τυγχάνει σεβασμού. Θέλει και ζητά την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών, διαβεβαιώνοντας πως ο ΔΗΣΥ δεν θα διαδηλώσει έξω από δικαστήρια για πολιτικές διώξεις. Είπε ακόμα πως θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα, βοήθεια για να θεσπιστεί νόμος προς δημοσιοποίηση των στοιχείων των διαγραφών δανείων από τον Συνεργατισμό και για τα συνδεδεμένα δάνεια με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Η συζήτηση επί του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό διεξήχθη σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, που σημαδεύτηκε από αντεγκλήσεις και ένταση κατά διαστήματα. Η συζήτηση διεκόπη και θα συνεχιστεί την μεθεπόμενη Παρασκευή μετά από απόφαση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και αίτημα του ΑΚΕΛ να μην ολοκληρωθεί η συζήτηση σήμερα, αλλά να οριστεί νέα συνεδρία ώστε να παρασχεθεί χρόνος τα κόμματα που το επιθυμούν να καταθέσουν προσχέδια ψηφίσματος ή και απόφασης της Βουλής.

Για τους σκοπούς της συζήτησης κατανεμήθηκε χρόνος τοποθετήσεων σε κάθε κόμμα και στη συνέχιση της συζήτησης τη μεθεπόμενη Παρασκευή το κάθε κόμμα θα έχει 2 λεπτά για τοποθέτηση και όσο χρόνο απέμεινε από τη σημερινή συζήτηση.

Η συζήτηση άρχισε με τοποθετήσεις των μικρότερων κομμάτων και συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των μεγαλυτέρων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντώντας στις τοποθετήσεις των ομιλητών που πήραν τον λόγο πριν τον ίδιο, σχολίασε τοποθέτηση του Γιώργου Λιλλήκα πως όταν ο κ. Λιλλήκας διετέλεσε Υπουργός Εμπορίου, οι εξουσίες του Υπουργού για παρέμβαση στα του Συνεργατισμού ήταν περιορισμένες, και είπε ότι ο κ. Λιλλήκας θα μπορούσε με νομοσχέδιο να διορθώσει τη νομοθεσία, εφόσον έκρινε ότι είχε περιορισμένες εξουσίες ως Υπουργός.

Ακολούθως σχολιάζοντας τοποθέτηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο ΔΗΣΥ και οι Κυβερνώντες είναι εθισμένοι στο ψέμα, είπε με αυτό τον πολιτικό λόγο δεν πρέπει να απορούμε για την απαξίωση στην κοινωνία, ενώ αναφορικά με τη θέση που διατύπωσε ο κ. Κυπριανού για απαξίωση προσώπων επιτροπών και θεσμών, διερωτήθηκε αν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλούσε για το πόρισμα Πολυβίου, που διόρισε όπως είπε η τότε Κυβέρνηση και όχι ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε το σεβασμό του κόμματος του προς το όποιο πόρισμα, διατυπώνοντας τη θέση ότι όποιος ευθύνεται ποινικά πρέπει να διωχθεί και όποιος αστικά να λογοδοτήσει στα Δικαστήρια προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα βρεθεί έξω από δικαστήρια να διαδηλώνει για πολιτικές διώξεις.

Περαιτέρω ο κ.Νοεφύτου είπε πως το πόρισμα της ερευνητικής είναι αξιόλογο πόρισμα, το οποίο μελετά το κόμμα που ετοίμασε ήδη 300 σελίδες προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια ότι το πόρισμα αναφέρεται σε καταστροφικές πολιτικές ευθύνες των κομμάτων πριν το 2013.

Ανεξάρτητα από ποιο κόμμα προερχόμαστε, λέγονται κάποιες πικρές αλήθειες, συνέχισε προσθέτοντας ότι ουδείς σε αυτό τον τόπο παραδέχεται ότι έχει ευθύνες και ανέφερε πως γνωρίζει ο κυπριακός λαός από την Πάφο μέχρι το Παραλίμνι ποιοι έλεγχαν τον Συνεργατισμό.

Είπε ακόμα πως συμφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι ο σεβασμός σε μια απόφαση δεν αποκλείει την τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη και διερωτήθηκε αν κινδυνεύει η δημοκρατία με τι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την 56 έδρα.

Αναφερόμενος ακολούθως στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ που είπε πως το Συνεργατισμό τον έκτισαν οι αγράμματοι και τον γκρέμισαν οι γραμματισμένοι, είπε πως συμφωνεί, προσθέτοντας πως έκτισαν τον Συνεργατισμό στη βάση της φιλοσοφίας ο ένας για όλους και όλοι για τον καθένα, καθώς δεν ήξεραν οι αγράμματοι πως θα έρθουν οι γραμματιζούμενοι να ανακαλύψουν τους φορολογικούς παραδείσους.

Πρόσθεσε ότι αναφερόταν στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της ΣΠΕ Αμμοχώστου – Λάρνακας και είπε πως αν θέλει ο Γενικός Εισαγγελέας να ερευνήσει την υπόθεση θα του δώσει τα στοιχεία για τη σύνδεση της συγκεκριμένης ΣΠΕ και πελατών της με φορολογικούς παραδείσους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρενέβη λέγοντας ότι αυτό το επιχείρημα απαντήθηκε πριν από τις εκλογές, λούφαξαν και τώρα το επαναφέρουν για να δημιουργήσουν την εικόνα "φταίμε όλοι".

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες στα μέλη του ΔΣ της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου οι μόνοι 3 σύμβουλοι που παραιτήθηκαν , είπε ο κ. Νεοφύτου, προέρχονταν από τον ΔΗΣΥ και ανέφερε πως Λάμπρος Πιερής και Κύπρος ‘Ελληνας, οι δυο του ΑΚΕΛ ήταν γαντζωμένοι μέχρι μια εβδομάδα πριν κλείσει ο Συνεργατισμός.

Σε νέα παρέμβαση του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αποκάλεσε τον κ. Νεοφύτου κοινό συκοφάντη, προσθέτοντας πως η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ είπε πως ο Πιερής παραιτήθηκε αλλά του ζητήθηκε από τον Υπουργό να παραμείνει καθώς παραίτηση του στο συγκεκριμένο χρόνο θα οδηγούσε τη Συνεργατική σε χρεοκοπία και από αίσθημα ευθύνης έμεινε στη θέση του.

Ο κ. Νεοφύτου παίρνοντας πίσω τον λόγο είπε πως υπάρχουν γεγονότα που ενοχλούν, αλλά συνέχισε, ο κ. Πιερής υπέβαλε παραίτηση ένα μήνα πριν κλείσει η Συνεργατική. Ακόμα και να παρακαλέστηκε από τον Υπουργό, δεν είχε κανένα λόγο να μην επιμένει σε παραίτηση, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς πριν διακοπεί η συνεδρία είπε πως με βάση τα σχετικά έγγραφα ο κ. Πιερης υπέβαλε στις 14 Ιουνίου 2018 παραίτηση και η απόφαση για την πώληση με κυβερνητική εγγύηση λήφθηκε στις 8 Ιουλίου του 2018, δηλαδή 3 εβδομάδες πριν την έγκριση της εγγύησης, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε ποιοι επέμεναν να κρατικοποιηθεί ο Συνεργατισμός και να αποδοθεί στους μετόχους του και διατύπωσε τη θέση πως ήταν μεγάλος λάθος να αφήσουμε τη δεύτερη μεγάλη τράπεζα κρατική για να γίνουν τα κόμματα τραπεζίτες.

Πρόσθεσε πως με 5σελίδη επιστολή στον Πανίκο Δημητριάδη, την ημέρα που έβαζε πλάτες, για επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού, προειδοποιούσε πως αν κινηθούν με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco , δεν φτάνει το 1,5 δις αλλά θα χρειαστούν 2,5, δις για τον Συνεργατισμό.

Περαιτέρω είπε πως κάποιοι ήθελαν να κουρευτούν από τη ρίζα οι καταθέτες της Λαϊκής και αυτοί της Τράπεζας Κύπρου και να ξεχωρίσουν τις κακές τράπεζες από τον "άγιο Συνεργατισμό".

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε εκεί που έφτασε με τα ΜΕΔΕ επειδή αυτοί που είχαν δικαίωμα να εκλέξουν επιτροπές που δίνουν δάνεια, εκλέγονταν από τους δανειολήπτες.

Έχοντας ένα συνεργατικό κίνημα που οι 7 στους 10 που δανείστηκαν, δεν πλήρωναν, πρόσθεσε πως οι επιλογές ήταν κούρεμα από τη ρίζα των καταθέσεων από τη μια και από την άλλη να εκποιηθούν οι περιουσίες του κόσμου, ή να προχωρήσει η πώληση του Συνεργατισμού.

Τα 8 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είχαν συνέπεια 418.000 καταθέτες που δεν ήταν οι έχοντες και οι κατέχοντες να έχαναν τις καταθέσεις τους, ή να ξεσπιτωθούν 25.000 οικογένειες και να μείνουν στο δρόμο 2653 εργαζόμενοι αν δεν πωλείτο ο Συνεργατισμός, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε πως με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ που ανέρχονται στα 8 δις μπορεί να κουρευτούν κατά 35% υπό την προϋπόθεση ότι θα αποπληρωθεί μέχρι το τελευταίο σεντ το υπόλοιπο 65% και ο δανειολήπτης να κατανοήσει ξεκάθαρα πως αν δεν πληρώνει θα πωληθεί η περιουσία του. Αυτοί που χρωστούν να πληρώσουν και οι φορολογούμενοι να πάρουν τα χρήματα τους, συμπλήρωσε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως ίσως θα πρέπει να αναλάβει την ΚΕΔΙΠΕΣ επενδυτής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα, να βοηθήσει για νομοθέτημα με το οποίο να δημοσιοποιηθούν ποιοι είχαν μη εξυπηρετούμενα, για να μάθει η κοινωνία τόσο για τα πολιτικά εκτεθειμένα δάνεια και τα συνδεδεμένα δάνεια με κομματικά συμφέροντα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως κινδυνεύει η δημοκρατική λειτουργία της κυπριακής κοινωνίας, καθώς η Κυβέρνηση αναδεικνύει επικίνδυνο πρόσωπο, με βάση το οποίο, όποιος διαφωνεί πρέπει να απαξιωθεί και να ισοπεδωθεί, κάνοντας λόγο για απαξίωση προσώπων, κομμάτων και θεσμών.

Πρόσθεσε πως αναφερόμενος στο πόρισμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε, περίπου, τη θέση πως επειδή μαζεύτηκαν 3 άνθρωποι και διατύπωσαν τις απόψεις τους πρέπει να θυσιάσει τον Υπουργό του ως Ιφιγένεια.

Κατά τον κ. Κυπριανού, η συζήτηση για το πόρισμα αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο αλαζονείας και επιθετικότητας του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης που χρόνια το έκρυβαν καλά.

Εξέφρασε την άποψη πως επειδή δεν μπορούν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν φταίνε, επικεντρώνονται στο μήνυμα ότι φταίμε όλοι και είπε πως οι κυβερνώντες είναι εθισμένοι στα ψέματα.

Ο κ. Κυπριανού ανέγνωσε εκτενή αποσπάσματα από το πόρισμα και τις αναφορές σε Υπουργούς Εμπορίου παρατηρώντας πως σε αυτό το σημείο αγγίζει τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως τα ΣΠΙ που παρουσίαζαν προβλήματα το 2013 δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση ολόκληρο τον Συνεργατισμό καθώς τα ΣΠΙ δεν ήταν ενοποιημένα.

Ο κ. Κυπριανού αφού ανέφερε ακολούθως ότι το κόμμα του δεν παίρνει το πόρισμα αλά καρτ, αλλά, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας καταλογίζουν και θα επιχειρήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας, συνέχισε λέγοντας ότι παρουσιαζόταν στη Βουλή εικόνα που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.

Από τη μία δηλώνουν πως όταν ανέλαβαν τον συνεργατισμό ήταν νεκρός, αλλά όταν τον ανέλαβαν ανακοίνωσαν πλεονάσματα 450.000 ευρώ. Διερωτήθηκε γιατί να τον ανακεφαλαιοποιήσουν γιατί προχώρησαν και τον ενοποίησαν αφού ήταν νεκρός, προσθέτοντας πως έλεγαν ψέματα 5 χρόνια.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2017 δήλωσε πως ο Συνεργατισμός μεταμορφώθηκε σε κανονική τράπεζα, και πρόσθεσε ότι τα ψέματα και η κοροϊδία συνεχίστηκαν και στο θέμα της εξαγοράς. Όχι μόνο εξαγόραστηκε, την πληρώσαμε και από πάνω, με εγγυητικές, συμπλήρωσε.

Είπε στη συνέχεια πως ο Υπουργός Οικονομικών πέρα από τις πολιτικές ευθύνες έχει και προσωπικές, επειδή λάμβανε αποφάσεις στη διαχείριση στη Τράπεζας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε ακόμα πως με βάση το πόρισμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε συνέχεια στα όσα του είπε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβρη του 2017 επειδή επίκειντο εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Υπουργού στο τέλος του έτους είπε πως συνιστά κοροϊδία και τέχνασμα. Δεν θα εκπλαγώ να τον δω να διορίζεται τέλος του χρόνου σε κάποια άλλη θέση. Χρειάζεται να αντλήσουμε σοφία από τα λάθη του παρελθόντος, είπε τέλος.

Στη διερεύνηση της κατάρρευσης μιας τράπεζας «ξεκινάς από τους πρώτους που διοικούσαν και πας πίσω», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προσθέτοντας ότι στο πόρισμα είναι ξεκάθαρο πως οι ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού δεν επιζητούνται πριν το 2013 καθώς, είναι άλλο οι ευθύνες για τα προβλήματα που υπήρχαν και άλλο οι ευθύνες για την τελική κατάρρευση.

Πρόσθεσε πως οφείλουμε να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης για τα προβλήματα που παρουσίαζε πριν το 2013.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως το ΔΗΚΟ στήριξε στον Συνεργατισμό και τον φτωχόκοσμο και παρατήρησε πως είναι η 3η τράπεζα που χρεοκόπησε ή οδηγήθηκε σε εξυγίανση.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ενώ οι Κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι παρέλαβαν το πτώμα του Συνεργατισμού σε δύο περιπτώσεις το 2013 και το 2015 ζήτησαν από τη Βουλή συγκατάθεση για να δοθούν χρήματα επειδή ήταν βιώσιμος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως καταλογίζονται βαρύτατες ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, ενώ, όπως είπε, δεν έφταιγε μόνο αυτός, αλλά φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Πρόσθεσε πως ο Υπουργός εφάρμοζε την πολιτική της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις.

Είπε ακόμα πως ο Υπουργός Οικονομικών παραπλανούσε τη Βουλή και τους πολίτες και είχε καθημερινές παρεμβάσεις στο έργο της διοίκησης και της διεύθυνσης της Συνεργατικής.

Αναφέρθηκε επίσης σε φιάσκο της Κυβέρνησης με τις δωρεάν μετοχές που εξόργισε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είχε συνέπεια η Κυβέρνηση να οδηγηθεί στην κάκιστη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά αποδέχθηκε ευθύνη για τις πράξεις του Υπουργού του, που τις θεωρεί ως τεράστια επιτυχία.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε από τον Σεπτέμβρη του 2017 που οδηγείτο ο Συνεργατισμός αλλά το απέκρυψε λόγω εκλογών.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως το χειρότερο είναι η συντονισμένη απαξίωση του πορίσματος και έκανε λόγο για χυδαία εκστρατεία απαξίωσης, παρατηρώντας ότι η αλαζονεία και η έπαρση έφθασαν το απόγειο και αντί να παραιτείται αυτός που φέρει τις ευθύνες παραιτείται αυτός που τις εντόπισε. Το Συνεργατισμό τον έκτισαν οι αγράμματοι και τον διέλυσαν οι γραμματιζούμενοι, είπε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του κόμματος του, προς Πρόεδρο και μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για το έργο που επιτέλεσαν.

Ανέφερε επίσης ότι προκύπτουν ποινικές και αστικές ευθύνες στη διαγραφή 1,5 δις από δάνεια και για την Αλταμίρα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως και οι θεσμοί φέρουν ευθύνη για τη λύση που επιβλήθηκε το 2013 που μας την πούλησαν ως "success story", όπως ευθύνη φέρει και η Κεντρική Τράπεζα που είχε την ευθύνη να διαμορφώνει αποφάσεις, αλλά έδειξε ανικανότητα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚΜαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η ουσία είναι η πρόληψη και όχι η νεκροψία και διερωτήθηκε την ώρα της κρίσης ποια ήταν η θέση του καθενός.

Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ αποκάλυψε τις επιλεκτικές διαγραφές δανείων και άλλες καταστάσεις με εταιρείες όπως η ΔΗΜΗΤΡΑ. Υπενθύμισε πως οι νομοθετικές προτάσεις της ΕΔΕΚ για λύσεις ήταν οι πλέον συμφέρουσες, αλλά συνάντησαν την άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ψηφίσει προτάσεις νόμου.

Είπε ακόμα πως στις 16 του Μάρτη το 2013 στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό για το κούρεμα, η ΕΔΕΚ πρότεινε αντί του κουρέματος, η κυβέρνηση να πάρει τα χρήματα από τους καταθέτες με τη μορφή δεκαετούς ομολόγου.

Αναφερόμενος σε πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες που απορρέουν από το πόρισμα, εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο του, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητος και αναγκαίος ο σεβασμός στο πόρισμα.

Εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος για μείωση και διαγραφή δανείων.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες από το πόρισμα, προσθέτοντας πως οι πολιτικές ευθύνες δεν καταλογίζονται αλλά αναλαμβάνονται.

Ανέφερε επίσης πως επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες και στην ΕΔΕΚ και να τη στοχοποιήσουν και είπε πως κάποια πρόσωπα πρέπει να αναλαμβάνουν τις πολιτικές ευθύνες για τον παρελθόν τους καθώς δεν προέκυψαν από παρθενογένεση, αλλά κατείχαν θέσεις εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αφού ανέφερε πως η ομιλία του θα είναι αιρετική ομιλία, διατύπωσε τη θέση πως το μεγάλο κέρδος δεν θα είναι η παραίτηση του Υπουργού Οικονομιών παρόλο ότι θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα, αλλά δεν θα προσφέρει καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κυβερνητική πολιτική.

Αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία της διεφθαρμένης πολιτικοοικονομικής διαπλοκής και της ατιμωρησίας, τα σκάνδαλα θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται, πρόσθεσε.

Είναι εμφανές πως πυλώνας είναι η συγκάλυψη ημετέρων, μέσα από ισοπέδωση, συνέχισε διατυπώνοντας τη θέση πως σε αυτό αποσκοπούσαν διαρροές ότι Βουλευτές είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως δεν είναι δουλειά των κομμάτων να διοικούν την ΑΗΚ, την ΑΤΗΚ τον Συνεργατισμό και τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς που πρέπει να διοικούνται από τεχνοκράτες.

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι πόρισμα είναι ίσως το καλύτερο και πλέον τεκμηριωμένο όλων των πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών και συνιστά κόλαφο για τις ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών και εξέφρασε την ελπίδα η ποινική έρευνα να οδηγήσει "στα μεγάλα ψάρια".

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας παρατήρησε πως κάποιοι αποδείχθηκαν τραγικά ανεπαρκείς, άτολμοι και ανίκανοι, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τον Συνεργατισμό με αποτέλεσμα να χαθεί.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ακόμα πως θα μπορούσε να ήταν άλλη η κατάληξη, αν ακόμα και η Βουλή στην παραζάλη του κινδύνου έκανε διαφορετικές επιλογές.

Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Βουλής, ως απλός βουλευτής τον Δεκέμβρη του 2015 προσπάθησε να πείσει ότι έπρεπε να ελεγχθεί η βιωσιμότητα και να ενημερωθεί το νομοθετικό σώμα για τα στοιχεία πριν συγκατατεθεί σε νέα στήριξη του Συνεργατισμού.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ακόμα πως δαπανήθηκαν 37 εκ. σε μελέτες και γνωματεύσεις που δεν αξιοποιήθηκαν επειδή προφανώς δεν τις κατανοούσαν, οι εκλεκτοί που ήταν πελαγωμένοι.

Ανέφερε περαιτέρω πως για την κατάληξη πέρα από τη διοίκηση και τη διεύθυνση της ΣΤΚ έχουν ευθύνη ο Υπουργός Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και οι εποπτικές αρχές τις Φρανκφούρτης.

Αφού εξέφρασε την άποψη πως χρειαζόταν πολλή μαεστρία από τον κ. Χατζηγιάννη ώστε να ρίξει στα βράχια τον οργανισμό, είπε πως η κομματοκρατία και η ασυδοσία ευθύνονται διαχρονικά για την κατάληξη.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε πως το πόρισμα είναι πολύ μεστό και θα ζητήσει από Επιτροπή Ελέγχου να εξεταστεί το πόρισμα εξονυχιστικά κεφάλαιο με κεφάλαιο.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί άμεσα είναι ποιοι θα διαχειριστούν την περιουσία των 7 και πλέον δις, που είναι στην ΚΕΔΙΠΕΣ, είπε και παρατήρησε πως αυτοί που ανάλαβαν "να σάσουν τον Συνεργατισμό απλά φρόντισαν να σάσουν την πούγκα τους".

Ο κ. Περδίκης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρόλο που φαίνεται να θεωρούσε αποτυχημένη τη διαχείριση του Συνεργατισμού από τον Υπουργό Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς, τον απαλλάσσει πιστώνοντας τον με τις προηγούμενες επιτυχίες του.

Ακολούθως ανέφερε πως δεν καταλάβαμε αν τελικά ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξέφρασε την άποψη πως δεν έχουν άλλη επιλογή να αποδεχτούν την παραίτηση του Υπουργού, μετά και από τη σχετική απόφαση που θα πάρει η Βουλή.

Ζήτησε δε εκ νέου άμεση παραίτηση του Υπουργού πριν προλάβει να επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως είναι σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το παλαιοκομματικό κατεστημένο φέρει την ευθύνη για την κατάληξη του Συνεργατισμού.

Ο κύρος ένοχος το κομματικό κράτος και τα 4 κόμματα που είχαν στήσει μεγάλο φαγοπότι σε βάρος του λαού, είπε και επικαλούμενος το πόρισμα για την κατάθεση Νίκου Ρολάνδη πως ούτε ο Θεός ο ίδιος μπορούσε να κάνει κάτι για την κομματοκρατία στον Συνεργατισμό, καθώς τα κόμματα ήταν μέρος της σάρκας του Συνεργατισμού, ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η λίστα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων των οποίων τα δάνεια έχουν διαγραφεί

Ο κ. Χρίστου είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να απαξιώνει το πόρισμα και να παραιτηθεί άμεσα ο Υπουργός Οικονομικών.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου είπε πως η απομάκρυνση του Χάρη Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών έστω και με αργοπορία θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση.

Η κ. Θεολόγου είπε πως η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι είναι διαφορετική η ευθύνη από την υπευθυνότητα ήταν εντυπωσιακή και του συνέστησε να ενδιατρίψει στην ευθιξία, ζητώντας την άμεση παραίτηση του.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου