Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 18 Μάι 2021
Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο
Κλίκ για μεγέθυνση





Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Κομισιόν Όλιβερ Βαρέλι

AP Photo/Francisco Seco, Pool



18.05.2021, 22:21

 

 

Ως... τιμωρία από τους συναδέλφους του θεωρούσε αρχικά την ανάθεση του φακέλου της Τουρκίας ο ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, εισηγητής του φακέλου για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό αποκάλυψε παρουσιάζοντας την έκθεση για την Τουρκία, μία έκθεση-καταπέλτης για την πολιτική Ερντογάν. Στη συζήτηση ακούστηκαν βαριά λόγια για την Τουρκία, με πολλούς ευρωβουλευτές να ζητούν αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της στην Ε.Ε.  

«Είμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Η έκθεση αυτή στην ουσία περιγράφει τα χειρότερα χρόνια της σχέσης μας με την Τουρκία», εξήγησε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα το Συμβούλιο και άλλη το Κοινοβούλιο. «Η έκθεση είναι επικριτική. Τα πράγματα στο μέλλον πρέπει να έχουν διαφορετική προσέγγιση. Η έκθεση έχει παράλληλα και θετικά μηνύματα, όπως ότι αναγνωρίζουμε ρόλο της Τουρκίας στη μετανάστευση. Η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοιχτή για το ΕΚ και η έκθεση αυτή, παρά τις επικρίσεις, αφήνει ανοιχτή την πόρτα», σημείωσε.

Ο ίδιος ανέλυσε κάποια από τα μηνύματα που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. «Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα πρέπει να αλλάξει την αντιευρωπαϊκή ρητορική της για να μπορέσει να προσεγγίσει την Ευρώπη. Βλέπουμε επίσης την αυταρχική τάση της διακυβέρνησης που υπάρχει στη χώρα. Δε δέχεται καμία επίκριση η κυβέρνηση και ο Ερντογάν, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε από φοιτητές, ούτε από κανέναν. Αυτά που λέει η Τουρκία πρέπει να συνδυαστούν με πράξεις όπως η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η επανένταξη της χώρας στη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης», τόνισε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

«Χρειάζεται ειλικρίνεια. Ο Ερντογάν συχνά λέει ότι δε δίνουμε αρκετά κίνητρα. Αλλά αναρωτιέμαι, χρειάζονται κίνητρα για μια δημοκρατική χώρα; Προτείνουμε να μπει η χώρα στο δρόμο της σύγκλισης με Ευρώπη. Η κοινωνία της Τουρκίας είναι κατά πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκή. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα εγκαταλείψει την κοινωνία των Πολιτών. Η Τουρκία είναι πολύ περισσότερο από τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή της. Είναι μια πολύ μεγάλη χώρα ζωτικής σημασίας, με μεγάλη κοινωνία πολιτών», συμπλήρωσε. 

«Το Συμβούλιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν τρίτη χώρα. Είναι υποψήφια χώρα. Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουμε. Το ΕΚ δεν θα δεχθεί καμία θετική ατζέντα αν δεν υπάρξει αιρεσιμότητα. Καμία τελωνειακή ένωση, αν δεν υπάρξει δημοκρατική αιρεσιμότητα», τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, ο οποίος εκπροσώπησε την Κομισιόν στη συζήτηση, τόνισε ότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου συμβαδίζει με τα βασικά πορίσματα των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Παραμένει δύσκολη η σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, ειδικά στα Βαρώσια και επίσης, η θέση της Τουρκίας υπέρ μιας λύσης δύο κρατών κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, υπάρχει οπισθοδρόμηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, κάτι που συγκρούεται με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Αυτό κάνει περίπλοκες τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και της Τουρκίας με μεμονωμένες χώρες», τόνισε.

«Παρόλ' αυτά, τους τελευταίους μήνες βλέπουμε αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και άτυπες συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό. Χαιρετίζουμε τις εξελίξεις αυτές, που πρέπει να συνεχιστούν με σύμπραξη της τουρκικής πλευράς. Η αποκλιμάκωση δε συμβαδίζει με τις θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου παρατηρείται οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου και δε συμβαδίζει με τις συστάσεις της Ε.Ε. στους τομείς αυτούς», εξήγησε ο Επίτροπος.

«Όλα αυτά προκαλούν ανησυχία που συζητούν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών και βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Μη τήρηση του συνεταιρίζεσθαι και συνέρχεσθαι, αποχώρηση από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και οι ενέργειες κατά Ντεμιρτάς και Καβάλα είναι ανησυχητικές. Επίσης, καταγράφεται περιορισμένη πρόοδος μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την κοινωνία, με βασική τη μεταρρύθμιση στην Κεντρική Τράπεζα και τη μη επικύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα», παρατήρησε. 

«Θέλουμε να έχουμε μια σχέση συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με Τουρκία. Να είναι μια χώρα που ευημερεί. Και γι' αυτό, στη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο του 2021, προτείναμε μια πιο θετική δυναμική στη συνεργασία, με έναν τρόπο που θα είναι εξελικτικός και αναστρέψιμος. Να ενισχύσουμε συνεργασία σε τέσσερις τομείς μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου, σε εμπόριο, μετανάστευση, διάλογο υψηλού επιπέδου και επαφές μεταξύ πολιτών».

Στο θέμα του εμπορίου, ο Ολ. Βαρέλι τόνισε ότι η Κομισιόν αναμένει από την Τουρκία να αναθεωρήσει κατά προτεραιότητα τα σημεία ανησυχίας, εφόσον αποκλίνει από τα σχετικά με την τελωνειακή ένωση. Να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της.

Για τη μετανάστευση, ο Επίτροπος ζήτησε τη μείωση των ροών, τον σεβασμό της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. «Αναγνωρίζουμε το βάρος της Τουρκίας που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο και στο πλαίσιο αυτό σύντομα η Κομισιόν θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις για υποστήριξή της», είπε. 

«Η Τουρκία παράλληλα πρέπει να ξαναξεκινήσει τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα αμελλητί και αποφεύγοντας εναλλακτικές οδούς, όπως παράτυπη μετανάστευση στην Κύπρο», κατηγόρησε την Τουρκία.

«Ελπίζουμε η Τουρκία να αλλάξει πορεία για μια νέα σχέση της με την Ε.Ε. Αν δεν συμβεί αυτό και αν η Τουρκία ανατρέψει την εποικοδομητική στάση, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την υπεράσπιση συμφερόντων της. Θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», κατέληξε. 

Εκπροσωπώντας το Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας Σάντο Σίλβα, τόνισε ότι υπάρχει «συνεχής επιδείνωση της κατάστασης του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», που «πάνε κόντρα στις υποχρεώσεις για σεβασμό στη Δημοκρατία και σεβασμό δικαιωμάτων - ειδικά των γυναικών».

«Ζητάτε επανειλημμένα την επίσημη αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Το Συμβούλιο ήδη από το 2018 είχε σημειώσει ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε. και σημείωνε ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας έχουν φτάσει de facto σε αδιέξοδο και το Συμβούλιο δεν αλλάζει τη θέση του αυτή», επισήμανε.

Και κατέληξε: «Σημαντικό είναι και το ότι δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα με την Τουρκία. Η Ε.Ε. έχει στρατηγικό συμφέρον και κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, όπως και τομείς κοινού ενδιαφέροντος για συνεργασία. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για τα συμφέροντα της ένωσης και για περιφερειακή σταθερότητα. Η επόμενη συζήτηση τον Ιούνιο. Ως προεδρία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να πείσουμε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου