Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 01 Σεπ 2022
ΟΗΕ: Πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εις βάρος των Ουιγούρων
Κλίκ για μεγέθυνση
Δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Την ώρα που η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον κλιμακώνεται με αφορμή τις αμερικανικές επισκέψεις στην Ταϊβάν, μία έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, έρχεται να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την ένταση.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για την αυτόνομη περιοχή της Σιντζιάνγκ στην Κίνα, που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, δεν κάνει λόγο για «γενοκτονία» – όρο που χρησιμοποιεί στην αφήγησή της για την κατάσταση η Δύση – αλλά για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για τα οποία υπάρχουν «αξιόπιστα τεκμήρια», ιδίως για βασανιστήρια και σεξουαλική βία, σε βάρος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει «επείγουσα δράση».

Η Μισέλ Μπατσελέτ, την τελευταία της ημέρα στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τήρησε την υπόσχεσή της να δώσει στη δημοσιότητα το 45σέλιδο έγγραφο, που αν και δεν φαίνεται να περιέχει ιδιαίτερες αποκαλύψεις σε σχέση με όσα ήταν ήδη γνωστά, βάζει τη σφραγίδα του ΟΗΕ στις κατηγορίες σε βάρος των κινεζικών αρχών που διατυπώνονται εδώ και χρόνια, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του Πεκίνου.

Για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που αναφέρει ότι «οι καταγγελίες για επανειλημμένες πρακτικές βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, ειδικά εξαναγκαστικές ιατρικές θεραπείες, όπως και οι καταγγελίες για σεξουαλική βία και βία λόγω του φύλου, μοιάζουν αξιόπιστες», ασκούνταν έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, τόσο από πλευράς αυτών που την επιδίωκαν -ιδίως των ΗΠΑ και ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, όσο και από πλευράς κινεζικής κυβέρνησης, που χαρακτηρίζει το κείμενο «φάρσα» ενορχηστρωμένη από τους Δυτικούς, με την Ουάσινγκτον επικεφαλής.

Η έκθεση «ξεγυμνώνει τις μαζικές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων από την Κίνα», σχολίασε η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που είναι αρμόδια για την Κίνα. «Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πρέπει να αξιοποιήσει την έκθεση αυτή για να αρχίσει εξαντλητική έρευνα για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της κινεζικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία αξίωσε επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «δημιουργήσει ανεξάρτητο διεθνή μηχανισμό για να ερευνήσει» τα εγκλήματα στη Σιντζιάνγκ.

«Η έκθεση αυτή ανοίγει τον δρόμο για σοβαρές και απτές ενέργειες των κρατών μελών, των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των εταιρειών», ανέφερε με ικανοποίηση ο Ντολκούν Ίσα, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Ουιγούρων, προσθέτοντας πως «τώρα είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών».

Η Σιντζιάνγκ και άλλες επαρχίες της Κίνας βίωσαν τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά την περίοδο από το 2009 ως το 2014, επιθέσεις αποδιδόμενες σε ισλαμιστές ή Ουιγούρους αυτονομιστές.

Εδώ και χρόνια, η περιοχή τελεί υπό αυστηρή παρακολούθηση: οι κάμερες είναι παντού, στα κτίρια υπάρχουν συστήματα ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ ορατές, επιβάλλονται περιορισμοί στις εκδόσεις διαβατηρίων.

Δυτικές μελέτες, βασισμένες σε μεταφράσεις κρατικών εγγράφων, σε μαρτυρίες θυμάτων και στατιστικές επαγωγές, κατηγορούν το Πεκίνο πως έκλεισε σε «καταυλισμούς» τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως Ουιγούρους, ότι προχώρησε σε «εξαναγκαστικές» στειρώσεις και αμβλώσεις, ότι επέβαλε «καταναγκαστικά έργα» σε μειονοτικούς.

Ο ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό αυτό. Σημειώνει ωστόσο πως εγκλείστηκε «μεγάλο ποσοστό» μελών της μειονότητας των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων.

 

Η Κίνα διαψεύδει τις κατηγορίες. Διαβεβαιώνει ότι οι «καταυλισμοί» ήταν στην πραγματικότητα «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης», προορισμένα να απομακρύνουν τους κατοίκους από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και έχουν πλέον κλείσει.

Οργή από την Κίνα

Το έγγραφο βασίζεται σε «παραπληροφόρηση και ψεύδη κατασκευασμένα από αντικινεζικές δυνάμεις» με σκοπό να «δυσφημήσει» το Πεκίνο και να διευκολύνει «την ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», τόνισε ο πρεσβευτής της Κίνας στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη σε σχόλιό του που αποτελεί παράρτημα στην έκθεση.

«Ξέρουμε όλοι ότι το λεγόμενο ζήτημα της Σιντζιάνγκ είναι εντελώς κατασκευασμένο ψέμα με πολιτικά κίνητρα και με σκοπό την υπονόμευση της σταθερότητας της Κίνας και την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της», υποστήριξε ο Τζανγκ Τζουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση. «Δεν νομίζουμε ότι θα φέρει τίποτε καλό σε κανέναν, απλά θα υπονομεύσει τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών κι ενός κράτους μέλους», προειδοποίησε και ζήτησε από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Από την πλευρά της, η κυρία Μπατσελέτ απάντησε στις κατηγορίες ότι ήταν πολύ συγκαταβατική έναντι του Πεκίνου, αντιτείνοντας ότι «το να επιδιδόμαστε σε διάλογο και το να προσπαθούμε να καταλάβουμε καλύτερα δεν σημαίνει ότι επιδεικνύουμε ανοχή, ότι αποστρέφουμε το βλέμμα ή ότι κλείνουμε τα μάτια. Ακόμη λιγότερο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά».πηγη: https://kosmodromio.gr 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου