Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Οκτ 2019
Εμπαιγμός από ΗΠΑ και Ρωσία – Μπλόκαραν ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Κούρδων, γνωστοποίησαν ότι από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άμαχοι στη βορειοανατολική Συρία, από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας.

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία.

Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες».

Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.

Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν.

Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη ΒΑ Συρία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Βέλγιο) που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεκλήθη εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του.

Τα πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζήτησαν τη συνάντηση – υπάρχουν συνολικά δεκαπέντε χώρες μέλη στο Συμβούλιο – στη δήλωσή τους προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη ΒΑ Συρία. Τονίζουν ότι η τουρκική επιχείρηση απειλεί την επιτευχθείσα πρόοδο στη σύγκρουση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βορειοανατολική Συρία, εάν δεν προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς και δεν περιορίσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

«Η αποτυχία να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, να προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς, η αποτυχία να εγγυηθεί ότι το ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ενέργειες για να ανασυνταχθεί, θα έχει συνέπειες» είπε σε δημοσιογράφους η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Κέλι Νάιτ Κραφτ μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Συρίας.

 

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσαν από την Τουρκία «να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της στη Συρία», σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών για αυτό το θέμα.

Επί του παρόντος, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η αξίωση για τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης εξηγείται από το γεγονός ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας», διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να την καταδικάζουν.

Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη «ζώνη ασφαλείας» που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.

«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ ανησυχεί πολύ για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η κ. Μογκερίνι απαντούσε σε ερώτηση για την Τουρκία στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τις εργασίες της 4ου Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στο οποίο συμμετείχε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας επανέλαβε την σαφή θέση της ΕΕ για την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, λέγοντας ότι «ζητήσαμε από την Τουρκία να σταματήσει και πιστεύουμε ότι οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες».

Σημείωσε ωστόσο ότι θα ήταν λάθος να διασυνδεθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από την Συρία με αυτό το ζήτημα.

Επίσης, είπε ότι «υπάρχουν άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν πολύ – ορισμένα εξ αυτών ηγέρθησαν σήμερα – τα οποία συνδέονται με άλλες τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι αναφέρεται στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και άλλα ζητήματα.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η συζήτηση αφορούσε τη Συρία, προσθέτοντας ότι «ζητήσαμε από την Τουρκία να τερματίσει αυτή την στρατιωτική παρέμβαση και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να το πράξει».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε την επείγουσα συνεδρίαση του συνασπισμού δυνάμεων που συγκροτήθηκε για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Λεντριάν τόνισε πως ο υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν πάνω από 30 χώρες, πρέπει να συνεδριάσει το ταχύτερο δυνατό επειδή το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επωφεληθεί από την αλλαγή που προκαλεί στο πεδίο η τουρκική εισβολή.

«Ο συνασπισμός χρειάζεται να πει σήμερα τι πρόκειται να κάνουμε, πώς εσύ Τουρκία θέλεις να προχωρήσεις και πώς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των τοποθεσιών όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές; Όλα χρειάζεται να τεθούν επί τάπητος ώστε να είμαστε ξεκάθαροι», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Η τουρκική επιχείρηση δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη Συρία

Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.
«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί», υπογράμμισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της.

«Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο», επισήμανε.

«Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας» που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες, από τις οποίες οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές προέρχονται, να τους επαναπατρίσει.

Αν όχι, η Άγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τους κάνει να λογοδοτήσουν.

Η Συρία καταγγέλλει τον Ερντογάν

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μοκντάντ κατηγόρησε τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις λέγοντας ότι πρόδωσαν τη χώρα τους και ότι έχουν ένα αυτονομιστικό σχέδιο που έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα για να παραβιάσει την κυριαρχία της χώρας του.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Δαμασκός θα αρχίσει εκ νέου τον διάλογο με τις υπό τους Κούρδους δυνάμεις, αντιμέτωπες με τα τουρκικά στρατεύματα που επιτίθενται για να τις εκδιώξουν από τη βορειοανατολική Συρία, ο Μοκντάντ είπε ότι οι «ένοπλες αυτές ομάδες πρόδωσαν τη χώρα τους και διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος της».

«Δεν θα δεχτούμε κανένα διάλογο ή συνομιλία με αυτούς που έγιναν όμηροι ξένων δυνάμεων. Δεν θα υπάρξει καμιά βάση εξόρμησης για πράκτορες της Ουάσινγκτον στο συριακό έδαφος», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους από το γραφείο του στη Δαμασκό.
Παράλληλα η συριακή κυβέρνηση επέκρινε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δήλωσή του ότι στόχος της εν εξελίξει επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Ο Ερντογάν «προέβη σε δηλώσεις που διατυπώνονται μόνο από ένα πρόσωπο αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα. Μιλά για τη δέσμευσή του υπέρ της προστασίας αυτού του συριακού λαού, ενώ είναι ένας άφρων δολοφόνος που αιματοκύλησε αυτόν τον (συριακό) λαό», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η προστασία του συριακού λαού είναι η αποστολή του Συριακού Αραβικού Στρατού και του συριακού κράτους μόνο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
10 Οκτωβρίου 2019 | 22:19
https://thefact.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου