Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 22 Φεβ 2020
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 19 έως 21 Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία της βουλευτού κ. Alia Bouran από το Κοινοβούλιο της Ιορδανίας, με πολυπληθή συμμετοχή μελών κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου, περιφερειακών κοινοβουλίων, διεθνών οργανισμών, πρέσβεων και εκπροσώπων κρατών-μελών της Συνέλευσης, διεθνών παρατηρητών και άλλων εταίρων.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευσης κ. Χρήστος Κέλλας, και οι κ.κ. Μάξιμος Σενετάκης και Κώστας Ζαχαριάδης, οι οποίοι υποστήριξαν τις ελληνικές προτάσεις/τροπολογίες στα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν.

Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα μεγάλα οικουμενικά ζητήματα της μαζικής μετανάστευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής, των εξελίξεων της τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας. Αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι «καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», τονίζοντας πως «ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς κάθε αμοιβαία επωφελή σχέση».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της 1ης Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικής Συνεργασίας και Ασφάλειας, με προεδρεύοντα τον Πορτογάλο βουλευτή κ. Pedro Roque και εισηγητές τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας και Πρόεδρο της Αραβικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, κ. Αtef Al Tarawneh, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Χωρών, κ. Hossam Zaki, την Eκπρόσωπο του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρα Marianna Trias, και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κ. Χάρη Παπασωτηρίου, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση ζητημάτων που χρήζουν πολιτικής συνεργασίας και για θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

Την Έκθεση και το Ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους βουλευτές, σχετικά με τις εξελίξεις για το έτος 2020 στα πεδία πολιτικής και ασφάλειας για τις χώρες-μέλη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, παρουσίασε ο Μαροκινός βουλευτής κ. Elhou Elmarbouh.  Επίσης, εγκρίθηκε το ψήφισμα για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας στην περιοχή της Μεσογείου, που παρουσίασε ο Ιταλός βουλευτής κ. Gennaro Migliore.

Στις εργασίες της 2ης Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Συνεργασίας, με προεδρεύοντα τον Αιγύπτιο βουλευτή και επόμενο Πρόεδρο της Συνέλευσης κ. Karim Darwish, και με βασικούς εισηγητές τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη, την Αναπλ. Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Isabelle Durant, τον Συντονιστή Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα κ. Gaetano Leone και τον Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό, υπογραμμίστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας στις πρακτικές που κάθε χώρα επιλέγει να ακολουθήσει, προκειμένου να συνεισφέρει στους τομείς της οικονομικής εξέλιξης και της προστασίας του περιβάλλοντος υπό συνθήκες διαρκούς κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Ιδιαίτερα, ο κ. Βορίδης σκιαγράφησε την κυβερνητική οπτική ως προς την αντιμετώπιση των αναγκών στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης διευκρινίζοντας ότι οι τρόποι επίτευξης των βασικών στόχων περνούν μέσα από τη διαπίστωση των κατάλληλων πρακτικών και την εφαρμογή τους με επαρκή τεχνογνωσία, όπως ήδη συντελείται σε προηγμένες σε αυτόν τον τομέα χώρες, όπως το Ισραήλ.

Οι Εκθέσεις και τα Ψηφίσματα για την Κλιματική Αλλαγή -που παρουσίασε ο Γάλλος βουλευτής κ. Alain Perea- και για την αποτελεσματική νομοθεσία υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  -που παρουσίασε η Ρουμάνα βουλευτής κ. Aurel-Horea Soporan- υιοθετήθηκαν από τους βουλευτές της Ολομέλειας.

Κατά τις εργασίες της 3ης Μόνιμης Επιτροπής για τον Διάλογο των Πολιτισμών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με προεδρεύουσα την Ιταλίδα βουλευτή κ. Yana Chiara Ehm, οι εισηγητές από ελληνικής πλευράς πρ. Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη και πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισαν πρωτίστως τη σημαίνουσα ανάγκη για ολοκληρωμένη συνεργασία εφ' όλων των κρίσιμων πεδίων στο πλαίσιο της Συνέλευσης, εφόσον μάλιστα σε αυτήν μετέχουν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο μεταναστευτικό σταυροδρόμι των πολιτισμών στη Μεσόγειο και δεν φέρει «ιστορικά βάρη» στην Αφρική και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και χώρες που στην παρούσα χρονική στιγμή λειτουργούν ως «ενεργές εστίες», όπως η Συρία και η Λιβύη. 

«Στη Μεσόγειο κρίνονται πολλά» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και υπενθύμισε τη φράση που της είπε Ιορδανός βουλευτής: «Όταν μιλάτε για Σύριους πρόσφυγες, να μην ξεχνάτε τους Παλαιστινίους». Τόνισε δε ότι η Ευρώπη «στρουθοκαμηλίζει» μη ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της ως προς το προσφυγικό, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ευρωπαϊκή πολιτική για το ζήτημα.

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου ως ένα κρίσιμο φόρουμ συνάντησης, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό μετέχουν και χώρες με ενεργό ρόλο στη Μεσόγειο, όπως η Τουρκία. Όσον αφορά τη μαζική μετανάστευση, επισήμανε ότι οφείλουν όλοι να εστιάσουν στις αιτίες οι οποίες την προκαλούν, που είναι ο πόλεμος, η ακραία φτώχεια και η κλιματική αλλαγή.

Επίσης, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, κ. Gianluca Rocco, τόνισε ότι η εύκολη λύση είναι να κατηγορούνται χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία προ μερικών ετών, ενώ χρειάζεται πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την παρουσίαση της Έκθεσης και του Ψηφίσματος για τη διαχείριση της Μετανάστευσης συντόνισε ο Αλγερινός βουλευτής κ. Ammar Moussi και αντιστοίχως για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η Γαλλίδα βουλευτής κ. Sandrine Mörch.

Τα ψηφίσματα υιοθετήθηκαν από τους συμμετέχοντες βουλευτές.

Με το πέρας των εργασιών απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου για το 2019 και έγινε η τελετή παράδοσης της Προεδρίας στην Αίγυπτο.

 

https://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=c6336be1-e299-4c16-bc49-ab68014e4e4c

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου