Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 19 Ιαν 2021
Η Δύση εξακολουθεί να εμπλέκεται στον πόλεμο κατά της Υεμένης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 φωτο:Ένας άντρας από την Υεμένη περπατάει εν μέσω της καταστροφής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην πόλη Taiz της Υεμένης. 5 Δεκεμβρίου 2016. Φωτογραφία: akramalrasny / Shutterstock.com






Ενώ οι πωλήσεις όπλων από τις δυτικές κυβερνήσεις τροφοδοτούν την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη, κινήματα σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται στην αντίσταση.

18 Ιανουαρίου 2021


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Isa Ferrero
  •  


Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από την
Progressive International.

Στα τέλη του περασμένου έτους, στις φθίνουσες μέρες της διοίκησής του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια απροσδόκητη - αλλά παρ 'όλα αυτά τρομερή - ανακοίνωση: οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν βόμβες, αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη αξίας 23 δισ. Δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. , παρά - ή ίσως, λόγω - της επανειλημμένης χρήσης των όπλων των ΗΠΑ για να διαπράξουν ανείπωτες ωμότητες στην Υεμένη.

Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν κάτι καινούργιο: δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη χωρίς να αναφερθεί η συνενοχή της Δύσης.Γεννημένος από έναν εγχώριο διαγωνισμό για πολιτικό έλεγχο, η σύγκρουση στην Υεμένη έχει μετατραπεί από έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο σε έναν αδυσώπητο και αμετάβλητο πεδίο δολοφονίας στα χέρια ξένων ηθοποιών.

Οι ΗΠΑ υπήρξαν ενεργή και κακοήθης επιρροή στην Υεμένη από πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου το 2014. Ξεκινώντας υπό την κυβέρνηση Μπους και συνεχίζοντας υπό τον Ομπάμα και τον Τραμπ, η αμερικανική εκστρατεία κηφήνων στην Υεμένη σκότωσε κάπου μεταξύ 1.020 και 1.389 άτομα από το 2004 έως τον Φεβρουάριο 2020.

Έτσι, όταν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άρχισε να παρεμβαίνει στον πόλεμο το 2015, οι ΗΠΑ πήδησαν με την ευκαιρία να παράσχουν την υποστήριξή τους.Επιπλέον, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ από τη Δύση στον Κόλπο υποστήριξαν συντριπτικά τον συνασπισμό, δικαιολογώντας την υποστήριξή τους ισχυριζόμενοι ότι «ήταν η νόμιμη και λογική απάντηση της Σαουδικής Αραβίας για να εμποδίσει την επέκταση του Ιράν στον Κόλπο και να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στην αυλή του Βασιλείου».

ΟΙ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Σαουδική παρέμβαση ήταν απαραίτητη για την αποφυγή καταστροφών στην Υεμένη.Είναι ακόμη πιο δύσκολο να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν γνώριζε πλήρως την καταστροφή που επρόκειτο να συντηρήσει.Όπως αναγνώρισε αργότερα ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα Ρόμπερτ Μάλεϊ, οι ΗΠΑ τότε ανησυχούσαν ότι, μετά την αραβική άνοιξη και με τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, οι «δεκαετίες παλαιάς σχέσης» με τη Σαουδική Αραβία ήταν «σε σημείο διακοπής».Σύμφωνα με τον Μαλέι, «κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει» ότι η μαζική ταλαιπωρία «ήταν ένα πολύ, πολύ πιθανό αποτέλεσμα» - αλλά η διατήρηση της Σαουδικής Αραβίας ευτυχισμένη ήταν πιο σημαντική.

Αυτές οι προβλέψεις για ταλαιπωρία θα γίνουν γρήγορα πραγματικότητα.Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν σύντομα να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη, πληροφορίες και διπλωματική υποστήριξη.Συνοδεύτηκαν από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλους για την παροχή μαζικών ροών όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.Υποστηριζόμενη από μια τόσο συντριπτική και άνευ όρων υποστήριξη, ο συνασπισμός δεν είχε καμία αμφιβολία για επανειλημμένα διάπραξη φρικτών εγκλημάτων κατά του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της μαζικής πείνας ως όπλο πολέμου επιβάλλοντας χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό σε μια χώρα που έχει ήδη εισαγάγει περισσότερα από 90 τοις εκατό της τροφής του πριν από τον πόλεμο.

Με απλά λόγια, χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΗΒ, πολλές από αυτές τις φρικαλεότητες δεν θα είχαν διαπραχθεί ποτέ.Εν τω μεταξύ, άλλες δυτικές χώρες έχουν παράσχει αποφασιστική διπλωματική υποστήριξη, εν μέρει μη θέτοντας σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις με τις απολυταρχικές μοναρχίες του Κόλπου, και εν μέρει αποφεύγοντας την παρέμβαση, ή συχνά ενεργά προωθώντας, τη μεγάλη επιχείρηση πωλήσεων όπλων.

ΜΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Για τον πληθυσμό της Υεμένης, αυτός ο κενός έλεγχος για την παρέμβαση του συνασπισμού έχει καταστήσει καταστροφές.Μετά από χρόνια συγκρούσεων, 24 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται τώρα κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.Σύμφωνα με την περίφημη έκθεση του Pardee Center for the United Nations Development Programme, περίπου 310.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη σύγκρουση από τον Μάρτιο του 2015.

Πέρυσι, αυτή η ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.Η εντατικοποίηση των μαχών, η περιβαλλοντική καταστροφή - οι πλημμύρες έχουν πλέον εκτοπίσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους - και ο αντίκτυπος του κοροναϊού σε μια χώρα όπου λίγα από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν έχουν διαδραματίσει θανάσιμο ρόλο.Σε αυτό το πλαίσιο, εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την επιβίωσή τους από τα προγράμματα βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά η υπάρχουσα βοήθεια δεν είναι αρκετή.Με τη μείωση της χρηματοδότησης από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, ο ΟΗΕ παροτρύνει απεγνωσμένατη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην αποτροπή του «χειρότερου λιμού που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες».

Η Δύση, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του ΟΗΕ.Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: λιγότερο από το ήμισυ της ανθρωπιστικής βοήθειας που ζητήθηκε από τον ΟΗΕ έχει παραδοθεί στην Υεμένη.Για μια αίσθηση κλίμακας, συγκρίνετε τα υπόλοιπα - 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια - με τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που η Δύση πωλεί όπλα στον συνασπισμό κάθε χρόνο.

Εν ολίγοις, η Δύση όχι μόνο έριξε αέριο στην πυρκαγιά της Υεμένης - αλλά επίσης έκοψε την παροχή νερού του σωλήνα πυρκαγιάς.

Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ

Αλλά η ελπίδα για την Υεμένη δεν έχει χαθείΕνώ οι δυτικές κυβερνήσεις υποστήριξαν τη συστηματική δολοφονία μιας ολόκληρης γενιάς, κινήματα σε όλο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν στην αντίσταση.Η εκστρατεία κατά του εμπορίου όπλων (CAAT) κατάφερε να παραλύσει προσωρινά την πώληση όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία, παρά την καλύτερη προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης.Οι Ιταλοί λιμενεργάτες έχουν αναλάβει άμεση δράση, αρνούμενοι να φορτώσουν ένα πλοίο με όπλα που προορίζονται για τη Σαουδική Αραβία.Και, υποκλίνοντας στην πίεση μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η συντηρητική γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ κήρυξε εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία - αλλά εξακολουθεί να μην έχει αμφιβολίες για την πώληση όπλων στα ΗΑΕ.

 

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της μάχης λαμβάνει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η συνεχής πίεση των λαϊκών δυνάμεων κατάφερε να σπρώξει πίσω τις εδραιωμένες δυνάμεις της βιομηχανίας όπλων, το θερμαινόμενο ίδρυμα εξωτερικής πολιτικής και τα λόμπι της Σαουδικής / Εμιράτης για να αναγκάσουν το Δημοκρατικό Κόμμα να πιο προοδευτική θέση από αυτήν του Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε πολλές φορές για να εμποδίσει συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.Παρόλο που αυτές οι ψήφοι τελικά έγιναν βέτο από τον Τραμπ, η εισερχόμενη κυβέρνηση του Μπάιντεν προσφέρει μια ευκαιρία για αλλαγή, με το «τερματισμό της συνενοχής των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Υεμένη» μια σαφή υπόσχεση εκστρατείας.Σίγουρα η εδραίωση, φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική μιας διοίκησης του Μπάιντεν δεν πρόκειται να οδηγήσει μόνη της, αλλά οι πιθανότητες μιας συνολικής επανεξέτασης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία είναι υψηλότερες από ό, τι υπήρξαν χρόνια.

Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και να είμαστε προσεκτικοί.Οι δυτικές ελίτ δεν θα αντιμετωπίσουν από μόνα τους τα συμφέροντα του ισχυρού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.Μόνο η κινητοποίηση μπορεί να τους αναγκάσει.Η ώρα για μια τέτοια κινητοποίηση είναι τώρα: ο λαός της Υεμένης δεν μπορεί να περιμένει πια.


πηγη:https://roarmag.org/essays/yemen-war-western-complicity/

Isa Ferrero


Ο Isa Ferrero είναι Ισπανός μηχανικός ενέργειας και ακτιβιστής που ειδικεύεται στη δυτική εξωτερική πολιτική. Ως ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ερευνήσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και την κρίση στην Υεμένη. Είναι ο συγγραφέας του Negociar con asesinos. Guerra y κρίση στην Υεμένη (Διαπραγμάτευση με δολοφόνους. Πόλεμος και κρίση στην Υεμένη).

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου