Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Ιαν 2021
Η δύναμη των Social Media
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Ηλία Κυριακάκη

Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, την έδρα της Αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας, που συντάραξαν όλο τον κόσμο, ξεκίνησαν τριάντα μέρες πριν με ένα tweet-πρόσκληση του προέδρου Τραμπ. Με αυτό, ο Πρόεδρος καλούσε τους οπαδούς του στην Ουάσιγκτον, για να διαμαρτυρηθούν μαζί του κατά την «νοθείας» στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ειδοποιώντας τους:

 

«Να είστε εκεί, θα είναι άγρια» (Be there, Will be wild).

Όσο για τη χρηματοδότηση αυτών που δεν είχαν τα εισιτήρια για την Ουάσιγκτον, κάποιος κύριος ονόματι Thad Williams, τους ενημέρωνε να επισκεφθούν το site του, για να τους καταβληθεί μέσω PayPal το σχετικό αντίτιμο. Ενώ άλλοι, έβρισκαν το εισιτήριο τους μέσω του διαδικτυακού GoFundMe, με το οποίο μπορείς να στείλεις και να λάβεις χρήματα, πάντα με τη μορφή χορηγίας.

Και όλοι αυτοί ήρθαν οπλισμένοι, έτοιμοι να εκπορθήσουν το Καπιτώλιο (Storm the Capitol), όπως συνεννοήθηκαν μεταξύ τους στα 100.000 μηνύματα που αντάλλαξαν ηλεκτρονικά στις 30 ημέρες πριν την 6η Ιανουαρίου, για την προετοιμασία «της επίσκεψης».

Όλα τα μηνύματα αυτά, περιείχαν και τις τρεις λέξεις-κλειδιά: «Storm The Capitol», όπως αποκάλυψε μετά από ηλεκτρονική έρευνα (και μέτρημα), η εταιρεία Zignal Labs.

Και το «εκπόρθησαν», αφού κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το δεύτερο όροφο. Για να κάνουν από εκεί ζωντανή εκπομπή (Live Streaming) μέσω Facebook και άλλων ανάλογων μέσων, δηλώνοντας:

 

«Ο πρόεδρος μας μας θέλει εδώ, αναμένουμε τις εντολές του». Αλλά, μετά δυο ώρες και αφού είχε γίνει πια η καταστροφή μερών του κτιρίου και είχαν υπάρξει ήδη τέσσερις νεκροί, πάλι με live streaming, ο Πρόεδρος τους, τους έδωσε άλλη εντολή: «Πρέπει να έχουμε ειρήνη, πηγαίνετε σπίτια σας, σας αγαπούμε, είστε πολύ σπέσιαλ, αλλά πηγαίνετε σπίτια σας». Και έληξε η κατάληψη.

Το επόμενο πρωί, το Twitter και το Facebook «κλείδωσαν» τους λογαριασμούς του Προέδρου και έκτοτε αυτός «βουβάθηκε». Ενώ η Apple και η Google διέγραψαν applications όπως το Parler, που δεν κλειδώνει τους χρήστες του, άσχετα με τα όσα εμπρηστικά αναρτούν εκεί. Και η Amazon, αρνείται να το φιλοξενήσει πια στο Cloud της, με αποτέλεσμα να «βουβαθεί» και αυτό.

Όπως παρατηρεί κανείς, τα πάντα, εκτός από τις καταστροφές και τους νεκρούς, έγιναν διαδικτυακά. Άνθρωποι που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, που ζούσαν σε κάθε γωνιά της Αμερικής, οργανώθηκαν με τo twitter, συνεννοήθηκαν για το πώς και το τι ηλεκτρονικά με το Parler, πήγαν στην πρωτεύουσα πληρώνοντας εισιτήρια με το PayPal, κατέστρεψαν το Καπιτώλιο και, υπακούοντας στις ηλεκτρονικές εντολές του κ Τράμπ, επέστρεψαν μετά στα σπίτια τους. Ενώ, από τις 6 του Ιανουαρίου που «τους μπλόκαραν», όλοι οι παραπάνω, έχασαν το βήμα έκφρασης και συνεννόησης που είχαν. Και, εδώ και έξι ήμερες, έχουν σχεδόν χαθεί επικοινωνιακά.

Καλώς ήλθατε στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Από τώρα και στο εξής, εκτός από τις κυβερνήσεις, θα συγκυβερνούν και τα ηλεκτρονικά «μέσα επικοινωνίας» και τα social media. Και, αν σωστά έπραξαν στην ανωτέρω περίπτωση οι Τεχνολογικοί κολοσσοί (Twitter, Facebook, Apple, Google, Amazon), τι θα κάνουν όλοι αυτοί την επόμενη φορά, που θα κρίνουν πως πρέπει να λογοκρίνουν ξανά όσα αναρτούν οι συνδρομητές τους στα δίκτυα τους, διότι βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους;

Και, με ποιο δικαίωμα και με ποια κριτήρια, λιγότεροι από δέκα τεχνολογικοί κολοσσοί, αποφασίζουν τι μπορεί να δημοσιευτεί και τι όχι; Η μήπως, η πρόοδος της Τεχνολογίας μας πάει μπροστά ως κοινωνία και σε εμάς εναπόκειται η ορθή χρήση της, αφού, ακόμη και οι πέτρες μπορούν να γίνουν φονικά όπλα αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, όπως απέδειξαν ο Κάιν και ο Άβελ;

Ερωτήματα που προϋπήρχαν, αλλά εντάθηκαν μετά την εξέγερση αυτή και πρέπει να απαντηθούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ και  το διεθνές δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σήμερα, για να μην κινδυνέψουμε από τη «δικτατορία των social media» ή των αρνητών τους, στο άμεσο μέλλον.

πηγη:https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου