Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 25 Μάρ 2024
Βραζιλία / Ο Μπολσονάρου στο σκαμνί
Κλίκ για μεγέθυνση

 



 

Στο απόγειο της πανδημίας οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας ανταγωνίζονταν για το ποιος θα παραπληροφορούσε περισσότερο σχετικά με την Covid-19. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριζε πως ο κορωνοϊός ευθυνόταν μόνο για μικρό ποσοστό των θανάτων και αμφέβαλλε για την προστασία που παρείχαν οι μάσκες. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου ισχυριζόταν πως όσοι εμβολιάζονταν κινδύνευαν από AIDS.

Οσο περίεργο και αν φαίνεται, ο Αμερικανός Πρόεδρος όχι απλώς δεν λογοδότησε ποτέ για τα ψέματα και την καθυστερημένη αντίδρασή του στην πανδημία, αλλά προβάλλει σήμερα σαν φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η συλλογική μνήμη και οι θεσμοί μοιάζουν να λειτουργούν κάπως καλύτερα στη Βραζιλία. Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ζήτησε μέσα στην εβδομάδα από τη Δικαιοσύνη της χώρας να απαγγείλει ποινικές κατηγορίες κατά του ακροδεξιού πρώην Προέδρου για την προσπάθεια παραποίησης της κάρτας εμβολιασμού του προκειμένου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποδεχτούν το αίτημα, θα είναι η πρώτη σε μια σειρά διώξεων που περιμένουν τον πρώην στρατιωτικό. Μετά την αποχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο το 2022 ο Μπολσονάρου έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών δικαστικών ερευνών, που αφορούν προσπάθειες να πουλήσει ακριβά αδήλωτα δώρα που έλαβε από ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες μέχρι υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών. Διερευνάται επίσης η κατηγορία ότι συνωμότησε με αξιωματικούς του στρατού σχεδιάζοντας πραξικόπημα έπειτα από την εκλογική του ήττα τον Οκτώβριο του 2022. Προς το παρόν πάντως κατηγορείται μόνο για την παραποίηση της κάρτας εμβολιασμού.

Αποδεικνύεται έτσι τουλάχιστον... συνεπής αντιεμβολιαστής καθώς ακολούθησε και ο ίδιος τη συμβουλή που έδινε στους συμπατριώτες του να αποφύγουν να εμβολιαστούν απέναντι σε ένα «κοινό κρυολόγημα», που όμως στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 700.000 κατοίκους της χώρας.

«Πραγματικοί ιδιοκτήτες τα 200 εκατ. Βραζιλιάνοι»

 

Η συστηματική παραπληροφόρηση ήταν, βέβαια, πάντα το «ψωμί» του ακροδεξιού πολιτικού. Πέρσι οι δικαστικές Αρχές του απαγόρευσαν το δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του μέχρι το 2030 εξαιτίας των κατηγοριών για νοθεία που εκτόξευε προς κάθε κατεύθυνση μετά την εκλογική του ήττα ακολουθώντας το παράδειγμα του ινδάλματός του στη Βόρεια Αμερική. Ο Μπολσονάρου παύει επομένως, κατά τα φαινόμενα, να αποτελεί πρόβλημα για τη Βραζιλία για το άμεσο μέλλον, αλλά μάλλον δεν ισχύει το ίδιο και για τον Ντόναλντ Τραμπ, μια πιθανή επιστροφή του οποίου στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να εντείνει ασφυκτικά τις πιέσεις που ήδη αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση του Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Επειτα από μια χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ στη χώρα αυξήθηκε τρεις φορές περισσότερο από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό δεκαετίας και ο αριθμός των ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε κατά αρκετά εκατομμύρια, ο Πρόεδρος Λούλα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μια συστηματική εκστρατεία αποσταθεροποίησης που υποστηρίζεται από επιχειρηματικά συμφέροντα, μερίδα του στρατού αλλά και το ισχυρό λόμπι των ευαγγελιστών.

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο, η έρευνα για τη συνωμοσία με στόχο το πραξικόπημα του 2022 έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία σε βάρος ανώτερων αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι τελευταίες αποστρατεύσεις και, κυρίως, η μεταφορά της δικαιοδοσίας για την έρευνα από τα στρατιωτικά στα πολιτικά δικαστήρια έχουν στρέψει αρκετούς στρατηγούς κατά της κυβέρνησης Λούλα.

Οι αγορές έχουν τους δικούς τους λόγους να αντιδρούν. Πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση προχώρησε σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου περικόπτοντας δραστικά τα μερίσματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας Petrobras. O περιορισμός των μερισμάτων σε «μόλις» 72,4 δισεκατομμύρια ρεάλ εξόργισε πολλούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ξένα hedge funds που ελέγχουν το 26% της εταιρείας. Μεγάλες εφημερίδες της χώρας όπως η Globo, που εδώ και δεκαετίες ασκεί πιέσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, έσπευσαν να καταγγείλουν τον Λούλα ότι «δεν καταλαβαίνει από οικονομικά» και να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του διευθυντή της Petrobras Ζαν Πολ Πράτες. Ο Λούλα αρνήθηκε να υποκύψει. «Η Petrobras δεν είναι απλώς μια εταιρεία που έχει στόχο να ικανοποιεί τους επενδυτές. Πρέπει να σκεφτεί και τα 200 εκατομμύρια Βραζιλιάνους που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της. Αν μόνο ακούς τις γκρίνιες της αγοράς, τότε δεν κάνεις τίποτα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο SBT.

Η παράμετρος... Νετανιάχου

Και ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά όταν «τόλμησε» να κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί persona non grata από την κυβέρνηση Νετανιάχου. Το επεισόδιο έστρεψε εναντίον του τους Βραζιλιάνους ευαγγελιστές, που αποτελούν το 31% του πληθυσμού της χώρας. Ο ακροδεξιός κυβερνήτης του Σάο Πάολο Ταρκίσιο ντε Φρέιτας, ο οποίος θεωρείται ως πιθανότερος διάδοχος του Μπολοσονάρου για τις προεδρικές του 2026, έσπευσε μάλιστα να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να συναντηθεί με τον Νετανιάχου προκειμένου να «απολογηθεί για λογαριασμό του βραζιλιάνικου λαού».

Ολα τα κομμάτια του παζλ έχουν μπει επομένως στη θέση τους για μια νέα εκστρατεία δυσφήμησης και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Λούλα. Είναι δύσκολο, βέβαια, μια τέτοια προσπάθεια να εκδηλωθεί σε καιρούς οικονομικής ευημερίας. Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε όμως να αλλάξει δραστικά τα δεδομένα.

από:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου