Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 14 Οκτ 2019
Παραίτηση Ακιντζί ζητούν τα κόμματα στα Κατεχόμενα
Κλίκ για μεγέθυνση
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί
AP Photo/Petros Karadjias
14.10.2019, 19:11

 

 

Η πλειονότητα των κομμάτων του «κοινοβουλίου» στα Κατεχόμενα ζητούν την παραίτηση του Μουσταφά Ακιντζί, μετά την ανάρτησή του στο Facebook με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία. Στη συνεδρίαση του σώματος τόσο ο πρωθυπουργός της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης Ερσίν Τατάρ όσο και υπουργού Εξωτερικών ζήτησαν τη σύσταση επιτροπής της «Βουλής». Επίσης, αναμένεται μια κοινή δήλωση των κομμάτων με τις θέσεις επί του θέματος.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, που η θητεία του λήγει την άνοιξη του 2020, έχει εκλεγεί από τους Τουρκοκύπριους και όχι από τους βουλευτές.

Στην ανάρτησή του ανέφερε ότι στην τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία «χύνεται αίμα» και πως «μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις " ναι " ή " όχι . Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου η Συρία να μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και εδάφη υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει νέα οπτική στις σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών και κάνοντας παραλληλισμούς με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισήμανε:

«Το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική γλώσσα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Ειρηνική Άνοιξη" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».
 
Ωστόσο η δήλωση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, τόσο στην Τουρκία όπου ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε «απολύτως αμετροεπή» όσο και στα Κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο.

Στη συνεδρίαση του τουρκοκυπριακού «κοινοβουλίου», σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης την παραίτηση Ακιντζί ζητούν και το εθνικιστικό Κόμμα Αναγέννησης, με τον ηγέτη του Ερχάν Αρικλί να υποστηρίζει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρέπει να ζητήσει ξανά την ψήφο του λαού.

Ο «βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Ζεκί Τσελέρ, πάντως τον υποστήριξε, λέγοντας είπε ότι γίνονται προσπάθειες διχασμού του «λαού», προσθέτοντας πως όταν ο κ. Ακιντζί μίλησε για αιματοχυσία αναφερόταν και στο αίμα των Τούρκων στρατιωτών και ότι όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην κριτική τους στον Μουσταφά Ακιντζί, που προκαλεί διχασμό στην κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις λέξεις που χρησιμοποιούν και πως υπάρχουν κάποια σημεία στη δήλωση Ακιντζί που δεν θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί με αυτό τον τρόπο. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ασκείται κριτική στην «προεδρία», αλλά όχι στον βαθμό που γίνεται προσβολή ή λιντσάρισμα.

Επίσης, το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, αν και καταδίκασε την προσπάθεια λιντσαρίσματος του Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έπρεπε να είχε εκφραστεί υποστήριξη προς την Τουρκία από την πρώτη μέρα.

Πάντως, το κλίμα στα Κατεχόμενα είναι πολύ βαρύ κατά του Μουσταφά Ακιντζί, με εθνικιστικές οργανώσεις να αφήνουν μαύρο στεφάνι στο «προεδρικό» και κάλεσαν τον Ακιντζί να παραιτηθεί. Επίσης, εξέδωσαν διακήρυξη στην οποία τον κατηγορούν ότι πλήττει τη φήμη του ψευδοκράτους και τους δεσμούς με την Τουρκία.

«Από πότε η υπεράσπιση της ειρήνης είναι έγκλημα;»

Απάντηση στους επικριτές του που φτάνουν να συζητούν ακόμη και την διαγραφή από κόμμα του, λόγω των δηλώσεων του για την τουρκική εισβολή στη Συρία, έδωσε μέσω του λογαριασμού στο Facebook o Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Στο κείμενο που ανήρτησε αναρωτιέται: «Από πότε η υπεράσπιση της ειρήνης είναι έγκλημα; Ποιος κερδίζει όταν αυτή η επιθυμία (για ειρήνη) κατηγορείται και δυσφημείται;».

Επίσης, μιλώντας στην εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ», είπε ότι η δήλωσή του έχει παρεξηγηθεί και ότι στην αναφορά του για διάλογο δεν εννοούσε τον διάλογο με την οργάνωση ΡΚΚ, αλλά με τη Συρία.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε: «Όπως είπα και στον κ. Ερντογάν και θα το λέω πάντα, δεν χρειάζονται οι πόλεμοι, δεν χρειάζονται νέα θύματα. Αυτή είναι μια άποψη μου που στηρίζω και επαναλαμβάνω πάντοτε».

Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι καταλαβαίνουν το σκεπτικό πίσω από τις απόψεις του και πρόσθεσε ότι «όλοι στην Κύπρο  ξέρουν σε τι αναφέρομαι. Είμαι παλιός πολιτικός και ξέρουν όλοι που στέκομαι και τι αντιπροσωπεύω».
 
«Δεν εννοώ να αρχίσει ο διάλογος με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε.
 
«Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία. Το μήνυμα μου παρεξηγήθηκε λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης» ανέφερε.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου