Οι γιατροί, που περιέθαλψαν τα θύματα ενός δυστυχήματος σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου που προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας την περασμένη εβδομάδα, στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανώνυμη ιατρική πηγή, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως οι ρωσικές αρχές συνέστησαν στους κατοίκους του χωριού Νιονόσκα να εγκαταλείψουν την περιοχή ενόσω διεξάγονται εργασίες σε κοντινή απόσταση.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν έως και 16 φορές την περασμένη Πέμπτη έπειτα από αυτό που αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια έκρηξη στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα.

 

Δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση γιατί η έκρηξη προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας. Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε πως πέντε εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν.

Οι γιατροί που στάλθηκαν στη Μόσχα υπέγραψαν μια συμφωνία υποσχόμενοι ότι δεν θα αποκαλύψουν πληροφορίες για το συμβάν, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο την πηγή αυτή.

«Λάβαμε μια ειδοποίηση... για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες των στρατιωτικών αρχών. Σχετικά με αυτό, οι κάτοικοι του Νιονόσκα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή του χωριού από τις 14 Αυγούστου», δήλωσαν οι αρχές στο Σεβεροντβίνσκ, σύμφωνα με το Interfax.

Οι δοκιμές «νέων όπλων» παράγουν νέους κινδύνους

 

Την ίδια στιγμή παγκόσμια είναι η ανησυχία μετά την συγκεκριμένη πυρηνικής φύσης έκρηξη, η οποία είχε ως απολογισμό πέντε νεκρούς και τουλάχιστον τρεις τραυματίες. 

Το μυστήριο που καλύπτει την έκρηξη αυτή φαίνεται να περιπλέκεται μετά την παραδοχή πως η έκρηξη συνδέεται με δοκιμές «νέων όπλων».

Ειδικοί συνδέουν το δυστύχημα της Πέμπτης με τις δοκιμές ενός από τα νέα όπλα, του «Μπουρεβέστνικ», πυραύλου με κινητήρα που χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο αλλά η ανάπτυξή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως εκτιμούν. Ο πύραυλος, όπως είχε πει ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει «απεριόριστο βεληνεκές», ενώ θα είναι ικανός να ελίσσεται ενπτήσει ώστε να παρακάμπτει πρακτικά όλες τις αντιπυραυλικές ασπίδες, τα συστήματα αναχαίτισής του.

Η βάση όπου έγινε το δυστύχημα της Πέμπτης άνοιξε το 1954 και ειδικεύεται στις δοκιμές όπλων του ρωσικού ναυτικού, ιδίως βαλλιστικών πυραύλων.

Η κλειστή πόλη Σαρόφ, όπου φιλοξενείται το σημαντικότερο ρωσικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, κήρυξε την Κυριακή μια ημέρα πένθους και οι πέντε ειδικοί που έχασαν τη ζωή τους ανακοινώθηκε ότι θα παρασημοφορούνταν μεταθανάτια, έπειτα από τις κηδείες τους χθες.

 
 

 

«Είχαν αναλάβει μια διπλή ευθύνη: την ανάπτυξη απαράμιλλων τεχνολογιών και εξοπλισμών και την ανάληψη του κινδύνου να πραγματοποιούν ανεπανάληπτες δοκιμές», τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής ο Σεργκέι Κιριένκο, μέλος του προεδρείου και άλλοτε επικεφαλής του Ροσατόμ, αναφερόμενους στους «αληθινούς ήρωες».

Στο κέντρο στη Σαρόφ, που ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία «Αρζαμάς 16» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αναπτύχθηκαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Στις αρχές Ιουλίου, 14 στελέχη του ρωσικού στρατού έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς σε πυρηνικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς, υπό συνθήκες για τις οποίες οι ρωσικές αρχές τηρούν σιγή, επικαλούμενες «κρατικά μυστικά». Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν φθάσει στον πυρηνικό αντιδραστήρα του υποβρυχίου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αμέσως μετά την έκρηξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να ανακοινώσει πως το δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια δοκιμής«πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου», χωρίς να διασαφηνίσει αν στο δυστύχημα ενεπλάκη πυρηνικό καύσιμο.

Διαβεβαίωσε πως δεν εκλύθηκαν «βλαβερές» ουσίες, «δεν υπήρξε καμία ραδιενεργή μόλυνση». Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές πόλης κοντά στη βάση γνωστοποίησαν ότι καταγράφηκε «για σύντομο χρονικό διάστημα αύξηση της ραδιενέργειας», πριν αποσύρουν το εν λόγω δελτίο Τύπου.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έμαθαν «πολλά» από την έκρηξη στη Ρωσία. Και έσπευσε να… θυμίσει στη Μόσχα ότι και η Ουάσινγκτον διαθέτει ένα παρόμοιο αλλά πιο εξελιγμένο τεχνολογικά, όπλο. Μόνο που αυτό αμφισβητείται.

«Οι ΗΠΑ έμαθαν πολλά από την έκρηξη ελαττωματικού πυραύλου στη Ρωσία», έγραψε ο Τραμπ μέσω Twitter, αναφερόμενος στον ρωσικό πύραυλο με την κωδική ονομασία του NATO, «Skyfall». «Η έκρηξη προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο για την ατμόσφαιρα γύρω από τις εγκαταστάσεις και ακόμα παραπέρα. Δεν είναι καλό», σχολίασε ο Τραμπ.

«Αυτό είναι παράλογο. Δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλου Κρουζ με πυρηνική πρόωση», αντέδρασε, επίσης μέσω Twitter, ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων Τζο Σιρινκιόνι. «Είχαμε προσπαθήσει να αναπτύξουμε ένα, τη δεκαετία του 1960, αλλά [το σχέδιο] ήταν υπερβολικά παράφρον, υπερβολικά ανεφάρμοστο», πρόσθεσε ο Σιρινκιόνι, πρόεδρος του ιδρύματος Ploughshares Fund, το οποίο τάσσεται υπέρ της παγκόσμιας αποπυρηνικοποίησης.

 
18:39 | 13 Αυγ. 2019
https://tvxs.gr