Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Απρ 2024
Μέση Ανατολή: Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μαρτυρίες από τη Γάζα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Μέση Ανατολή: Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μαρτυρίες από τη Γάζα

Εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πήραν καταθέσεις από μέλη του προσωπικού των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι το ΔΠΔ διεξάγει έρευνα συγκεντρώνοντας στοιχεία από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε επίσης: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου

Οι δύο πηγές, που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν στο Reuters ότι οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συγκέντρωσαν μαρτυρίες από το προσωπικό του Αλ Σίφα, του βασικού νοσοκομείου της Πόλης της Γάζας και του Νάσερ, του βασικού νοσοκομείου της Χαν Γιούνες.

Οι πηγές αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια πιθανών μαρτύρων.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν στα νοσοκομεία αποτελούν τμήμα της έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η αρμοδιότητα του οποίου αφορά την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίας και επίθεσης.

Το γραφείο της εισαγγελίας του ΔΠΔ αρνήθηκε να σχολιάσει τα επιχειρησιακά θέματα των ερευνών επικαλούμενο την ασφάλεια των θυμάτων και των μαρτύρων.

Οι έρευνες του ΔΠΔ

Το Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι ερευνά και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, κατά συνέπεια την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την ισραηλινή επίθεση στην Γάζα.

Σε μία ένδειξη ότι το ΔΠΔ ερευνά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η ισραηλινή δικηγόρος Γιαέλ Βίας Γκβίρσμαν, η οποία εκπροσωπεί ορισμένους Ισραηλινούς, θύματα της επίθεσης της Χαμάς, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι μερικοί πελάτες της έδωσαν τις μαρτυρίες τους απευθείας στους ερευνητές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ δεν ανταποκρίθηκε επίσης στο αίτημα για σχολιασμό και δεν υπήρξε πρόσβαση προς τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δεν ανταποκρίθηκε επίσης σε αίτημα για σχολιασμό.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, και τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της υπήρξαν προνομιακοί στόχοι των ισραηλινών δυνάμεων – περικυκλώθηκαν, πολιορκήθηκαν και δέχθηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις που κατηγόρησαν τις δυνάμεις της Χαμάς ότι χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις τους για στρατιωτικούς σκοπούς.

Έρευνες για εκταφές και ομαδικούς τάφους

Τις τελευταίες ημέρες, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την διεξαγωγή έρευνας για την εκταφή εκατοντάδων νεκρών από ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ. Οι δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters δεν ήταν σε θέση να πουν αν οι ομαδικοί αυτοί τάφοι αποτελούν μέρος της έρευνας.

Το Ισραήλ αρνείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου εντός και γύρω από τα νοσοκομεία της Γάζας, όπου, όπως υποστηρίζει, οι ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες δικαιολογούνταν από την παρουσία εκεί μαχητών της Χαμάς.

Κατά την διάρκεια πολέμου, τα νοσοκομεία προστατεύονται βάσει διεθνών συμβάσεων. Το γεγονός αυτό καθιστά τις επιθέσεις κατά των νοσοκομείων εγκλήματα πολέμου, αν και η προστασία αυτή μπορεί να χαθεί υπό ορισμένες συνθήκες, όπως όταν χρησιμοποιούνται από μαχητές κατά επιβλαβή για τον εχθρό τρόπο.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τα παλαιστινιακά εδάφη προσχώρησαν ως κράτος μέλος το 2015. Σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το γεγονός αυτό του δίνει αρμοδιότητα επί ενεργειών που διαπράττονται από οποιονδήποτε, περιλαμβανομένων των ισραηλινών στρατιωτών, στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και επί ενεργειών που διαπράττονται από Παλαιστίνιους οπουδήποτε, περιλαμβανομένου και του ισραηλινού εδάφους. Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει δικαιοδοσία του ΔΠΔ επί των ισραηλινών πολιτών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα την Χάγη δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, των ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που εκδικάζει διαφορές μεταξύ κρατών, αντίθετα με το ΔΠΔ που εκδικάζει προσφυγές κατά προσώπων.

από: https://www.documentonews.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου