Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η άτυπη μεν αλλά εξόχως ουσιώδης συνάντηση δε, των Αναστασιάδη και Ακιντζί, σ’ ότι αφορά την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού προβλήματος.

Οι δύο ηγέτες στην Κύπρο αναμένεται να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, εκ μέρους των ηγετών.

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές και αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος».

Σύμφωνα με το Sigmalive, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν όπως πραγματοποιηθεί Τριμερής συνάντηση στην Νέα Υόρκη μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης καταγράφεται η δέσμευση των ηγετών για κατάληξη επί των Όρων Αναφοράς, υπό την αιγίδα της Τζέιν Χολ Λούτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν την ευκαιρία στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους να μιλήσουν «ελεύθερα», επί ανοικτής ατζέντας. Στόχος της κάθε πλευράς ήταν να τοποθετήσει τη συζήτηση στη δική της βάση και το ζητούμενο ήταν η εξεύρεση κοινής συνισταμένης που θα θέσει τα θεμέλια για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Προς αυτό το σκοπό ο Νίκος Αναστασιάδης αναμενόταν ότι θα μεταφέρει στον Μουσταφά Ακιντζί την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς όπως επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με παράλληλη άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και τον τερματισμό των προκλητικών κινήσεων στο Βαρώσι. 

Από την μεριά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν δεδομένο ότι θα προτάξει το ζήτημα του φυσικού αερίου στη βάση και της πρότασης που κατέθεσε προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ για συνδιαχείριση, η οποία ωστόσο, απορρίφθηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, ο Μουσταφά Ακιντζί, μέσα και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναμενόταν να θέσει για άλλη μια φορά επιτακτικά στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα θεσμικά όργανα της νέας ομόσπονδης δομής.

Υπογραμμίζεται ότι το τετ α τετ των δυο ηγετών έγινε την ώρα που η Τουρκία δια της στρατιωτικής ισχύος έχει περικυκλώσει την κυπριακή ΑΟΖ  με δυο γεωτρητικά και δυο ερευνητικά πλοία, στην προσπάθεια της να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Ξεκάθαρος εξάλλου ήταν και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, με αφορμή τους εορτασμούς για τον βομβαρδισμό της Τυλληρίας έστειλε μήνυμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην θαλάσσια περιοχή.

https://tvxs.gr