Ανησυχία σε όλο τον κόσμο έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις στα τάνκερ Front Altair και Kokuka Courageous στον Κόλπο του Ομάν. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση. Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής από το  Ίδρυμα Επιστήμη και πολιτική του Βερολίνου παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle, στην οποία υποστηρίζει πως είναι πεπεισμένος ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται το Ιράν.

«Όχι διότι αυτό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά γιατί το Ιράν έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει παρόμοιες νάρκες. Εκτός αυτού θέλουν να δείξουν στις ΗΠΑ ότι μπορούν να χτυπήσουν το εμπόριο πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο και στα στενά του Ορμούζ. Ωστόσο δεν επιτίθενται άμεσα. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Ιρανοί ευθύνονται».

 

Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, ο Γκίντο Στάινμπεργκ εκτιμά πως οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν είναι αυτοί που οξύνουν την κατάσταση και οι πρόσφατες επιθέσεις είναι πολύ πιο σοβαρές από παρόμοιες πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Η αμερικανική πίεση και η ιρανική νοοτροπία

Γιατί όμως το Ιράν να ενδιαφέρεται για μια τέτοια κλιμάκωση;

«Διότι βρίσκονται κάτω από μια διαρκή αμερικανική πίεση. Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία τους και την νοοτροπία τους πρέπει να δείξουν πως δεν υποκύπτουν. Πρόκειται για τα πιο ακραία στοιχεία της στρατιωτικής ελίτ. Αγωνίζονται εδώ και 15 χρόνια εναντίον των Ισραηλινών, των Σαουδαράβων και άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Θέλουν απλά να δείξουν ότι είναι παρόντες στην περιοχή και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιτεθούν, είναι σε θέση να σταματήσουν τη ροή πετρελαίου στα στενά του Ορμούζ. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα των γεγονότων».

Σημαίνει αυτό δηλαδή ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια στρατιωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ;

«Ναι θα έπρεπε. Θα μπορούσε να συμβεί τυχαία διότι παρόμοιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται στον Κόλπο του Ομάν στον Περσικό Κόλπο ή στα στενά του Ορμούζ. Υπάρχει όμως ακόμα κάτι. Οι Ιρανοί έχουν θέσει ένα τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους. Εάν οι Ευρωπαίοι δεν τους δώσουν καμία δυνατότητα να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, τότε θα συνεχίσουν με τον εμπλουτισμό του ουρανίου μετά τις 7 Ιουλίου και τότε δεν θα σημάνει συναγερμός μόνο για το αμερικανικό ναυτικό αλλά και για την ισραηλινή αεροπορία».

«Διεθνή συναίνεση» ζητούν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στη Θάλασσα του Ομάν, που από ορισμένες χώρες αποδίδονται στο Ιράν, συνιστούν ένα "παγκόσμιο πρόβλημα" και όχι αποκλειστικά αμερικανικό, δήλωσε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, ζητώντας τη συγκρότηση μιας "διεθνούς συναίνεσης" για την επίλυσή του.

"Έχουμε ένα διεθνές πρόβλημα εκεί κάτω, στη Μέση Ανατολή. Δεν πρόκειται για αμερικανικό πρόβλημα", είπε στους δημοσιογράφους ο Σάναχαν, αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

"Προτεραιότητα δική μου και του (συμβούλου του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια, Τζον) Μπόλτον και του (υπουργού Εξωτερικών, Μάικ) Πομπέο είναι να δημιουργήσουμε μια
διεθνή συναίνεση για να επιλύσουμε αυτό το διεθνές πρόβλημα", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. "Βρισκόμαστε στην διαδικασία να βεβαιώσουμε ότι (...) η κεντρική διοίκηση διαθέτει τους πόρους και την αναγκαία υποστήριξη για να εκτελέσει σωστά την αποστολή της", εξήγησε.

Το Πεντάγωνο έχει ήδη στείλει από τα μέσα Μαΐου ένα πολεμικό σκάφος που μεταφέρει αμφίβια οχήματα καθώς και μια συστοιχία πυραύλων Patriot, αφού προηγουμένως ανέπτυξε στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο για να αντιμετωπίσει την "άμεση" απειλή επιθέσεων εκ μέρους του Ιράν.

Σε λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το ιαπωνικό τάνκερ

Την ίδια στιγμή, το ιαπωνικό τάνκερ που στοχοθετήθηκε την Πέμπτη στην περιοχή του Κόλπου,  κατευθύνεται προς ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα πλεύσει προς το Χορ Φάκαν ή τη Φουτζέιρα, δυο πόλεις που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Άγνωστο παραμένει και το πότε αναμένεται να καταπλεύσει το τάνκερ. Το φορτίο του έχει παραμείνει ανέπαφο.

Από τη μεριά τους, τα 21 μέλη του πληρώματος, που διασώθηκαν, είπαν ότι είδαν ένα "ιπτάμενο αντικείμενο" να χτυπά το τάνκερ και κατόπιν σημειώθηκε μια έκρηξη. Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν και στο Front Altair, που μετέφερε νάφθα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε μετά από λίγες ώρες. Τα 23 μέλη του πληρώματός του δεν έπαθαν το παραμικρό.

Απειλεί με το πυρηνικό του πρόγραμμα το Ιράν

Το Ιράν θα συνεχίσει να μειώνει τη συμμόρφωσή του προς τις δεσμεύσεις της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του, καθώς δεν υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» από άλλους οι οποίοι έχουν υπογράψει τη συμφωνία, δήλωσε από την πλευρά του ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στη διάρκεια συνάντησης στο Τατζικιστάν ηγετών της Ασίας, μεταξύ των οποίων και οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας.

Το Ιράν σταμάτησε τον Μάιο να συμμορφώνεται προς ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 η οποία είχε συναφθεί με τις μεγάλες δυνάμεις, έναν χρόνο αφότου οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία αυτή και ενίσχυσαν τις κυρώσεις.

Η Τεχεράνη δήλωσε τον Μάιο πως, αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν προστατεύσουν μέσα σε 60 ημέρες την οικονομία του από τις αμερικανικές κυρώσεις, το Ιράν θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.

https://tvxs.gr