Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Μάι 2019
Επιστολή Αναστασιάδη σε Μέι για την κυπριακή ΑΟΖ – Ζητάει εξηγήσεις η Κύπρος
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
EU COUNCIL - Tashana BATISTA

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προβαίνει σήμερα επίσημα σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, για τη βρετανική στάση σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ζήτημα αυτό επιστολή στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πως ο ‘Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης Σερ ‘Αλαν Ντάνκαν, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην κ. Μέι.

 

To Foreign Office «προσπαθεί να μαζέψει» τις δηλώσεις Ντάνκαν

Σε δήλωση με την οποία επιχειρείται να διευκρινιστεί η θέση που διατύπωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν σχετικά με την «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχία στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη το βράδυ της Τρίτης το Foreign Office.

Η δήλωση έγινε προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάικ Φρηρ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον κ. Φρηρ αρχίζει με επανάληψη της διατύπωσης του Υπουργού Ευρώπης: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Παράγοντες της παροικίας έχουν επισημάνει ότι η δήλωση δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη, παρά το ότι αποσκοπούσε να ξεδιαλύνει τη βρετανική θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια από το Foreign Office.

Ήδη, δημοσιοποιώντας την απάντηση προς τον κ. Φρηρ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά και γεωτρητικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, όπως έχουν ζητήσει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τζούλιαν Νάιτ και ο Εργατικός Πάμπος Χαραλάμπους.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Απαράδεκτος ο Ντάνκαν»

Απαράδεκτο, χαρακτήρισε τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη δήλωσή του με την οποία χαρακτήριζε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν».

«Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», είπε.

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου».

Ερωτηθείς αν η συμπεριφορά του o κ. Ντάνκαν είναι «τύπου Κραν Μοντανά», ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαιότατα ναι».

Ο κ. Ντάνκαν προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση για την κυπριακή ΑΟΖ, μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Επιστολή Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. προς σερ Άλαν Ντάνκαν

«Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν περί κυριαρχίας «υπό αμφισβήτηση» στην κυπριακή ΑΟΖ ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής με ανοιχτή επιστολή του προς τον ίδιο τον σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο κ. Καραολής υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο σερ Άλαν είχε δηλώσει όχι μόνο ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, αλλά και ότι θέλει να δει τις γεωτρήσεις να προχωρούν.

Επισημαίνει επιπλέον τη δήλωση εκπροσώπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία στο ΚΥΠΕ ότι η Βρετανία συμφωνεί με τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι προς την Τουρκία.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει ο κ. Καραολής, η νεότερη δήλωση πέρα του ότι είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη, έχει αφήσει την κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου «βαθιά απογοητευμένη», καθώς εκ πρώτης όψεως φαίνεται «να σηματοδοτεί μετατόπιση της πολιτικής» της βρετανικής κυβέρνησης επί του θέματος.

Ο κ. Καραολής ξεκαθαρίζει ότι με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η κυπριακή ΑΟΖ δεν τελεί υπό καμία αμφισβήτηση. Σημειώνει ότι η Τουρκία επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις σε περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου που έχει ήδη οριοθετηθεί με την Αίγυπτο με την αποδοχή των Ηνωμένων Εθνών.

Τονίζει επίσης την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την κυπριακή πρόκληση για οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, επιλέγοντας να δράσει μονομερώς και παρανόμως.

Ζητά λοιπόν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκ μέρους της παροικίας από τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης να ξεκαθαρίσει ποιες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ θεωρεί αμφισβητούμενες, όπως άφησε να εννοηθεί, και από ποιον, καθώς και να διευκρινίσει κατά πόσο θεωρεί ότι η Κύπρος δε θα πρέπει να αξιοποιήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εφόσον η Τουρκία επιλέξει να αμφισβητήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Καλεί επιπλέον τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει δημοσίως και κατ’ ιδίαν την Τουρκία να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι αυτό το έχουν ήδη κάνει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, Τζούλιαν Νάιτ και οι Εργατικοί Πάμπος Χαραλάμπους και Κάθριν Γουέστ.

Η επιστολή προσθέτει ότι η Κύπρος παραμένει σταθερός σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο στην Κοινοπολιτεία όσο και στην ΕΕ, ιδίως στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αναφέρει επίσης ότι η ανάπτυξη του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου είναι προς το εθνικό όφελος και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας στη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Αντιθέτως, η Τουρκία υπονομεύει ενεργά το δυτικό σύστημα ασφαλείας και έχει αποδειχθεί ασταθής και απρόβλεπτος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», σημειώνει ο κ. Καραολής.

Η επιστολή κλείνει επαναλαμβάνοντας ότι είναι απογοητευτικό και ανησυχητικό ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται ξεκάθαρα την Κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα που οι Βρετανοί υπουργοί επαίρονται συνεχώς για την προσήλωση της χώρας στους κανόνες της διεθνούς τάξης και για το ρόλο της Βρετανίας ως συνδέσμου μεταξύ δημοκρατιών μετά από το Brexit.

«Εκ μέρους της βρετανοκυπριακής κοινότητας σας προτρέπουμε να αναθεωρήσετε γρήγορα», καταλήγει η επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας προς τον σερ Άλαν Ντάνκαν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου