Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» το αίτημα 29 συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, για διακοπή των εργασιών της έως την ολοκλήρωση της σχετικής ανάκρισης από την εισαγγελία εφετών Λάρισας.

Κατά του αιτήματος τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Υπέρ της άμεσης διακοπής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ «Σπαρτιάτες», η ΚΟ «Νίκη» και ο αν. βουλευτής Κ. Φλώρος, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προηγηθεί η κλήση ουσιωδών μαρτύρων, και εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση από την εισαγγελία Λάρισας, να διακοπούν τότε οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδης, το αίτημα δεν είναι συμβατό με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, διότι η εξεταστική επιτροπή είναι επιφορτισμένη, ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ελέγξει όλες τις ευθύνες που υπάρχουν.

Όπως σημείωσε, ο ρόλος της εξεταστικής επιτροπής και της δικαστικής ανάκρισης είναι διακριτός, το υλικό της εξεταστικής διαβιβάζεται στον ανακριτή, ενώ τίποτα δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες και εφόσον κρίνει να ζητήσει από τη Βουλή να ασκηθεί ποινική δίωξη και για πολιτικά πρόσωπα.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλης, είπε ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής στερείται αυτή τη στιγμή, τα βασικά αποδεικτικά υλικά ώστε να εξακριβώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Παράλληλα, απορρίφθηκε αίτημα των βουλευτών Ν. Βρεττού (Νίκη) και Κ. Φλώρου (ανεξάρτητος) για παραπομπή του μεταβατικού επικεφαλής του ΟΣΕ, Π. Τερεζάκη, στον εισαγγελέα για ψευδορκία.

Καταθέτει σήμερα ο Σπίρτζης

Σήμερα, καταθέτει στην εξεταστική ο πρώην υπουργός Μεταφορών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ νωρίτερα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με αφορμή το μπάζωμα στον τόπο όπου σημειώθηκε το εγκληματικό δυστύχημα.

Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το larissanet.gr, προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν έλαβαν 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που σήμερα πέρασαν την πόρτα του εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Και στους 15 έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Πρόκειται για τρεις διευθύνοντες συμβούλους και 12 στελέχη – μέλη της Διεύθυνσης Έργων της ΕΡΓΟΣΕ από το 2016 μέχρι τη μέρα του συμβάντος δηλαδή 27 Φεβρουαρίου 2023.

Και οι 15 αναμένεται να προσέλθουν για να καταθέσουν μετά την προθεσμία που έλαβαν, τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Θυμίζουμε πως ελέγχονται για το ρόλο τους σχετικά με την μη υλοποίηση της σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Τη σύμβαση δηλαδή 717.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης που υπογράφηκε αρχικά το 2014 με ορίζοντα υλοποίησης το 2016, θα σήμαινε τη λειτουργία του συστήματος Τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας αλλά και τη λειτουργία των φωτοσημάτων στο σιδηροδρομικό άξονα. Η λειτουργία των φωτοσημάτων θα καθιστούσε εφικτή και τη λειτουργία του συστήματος ETCS το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μια αμαξοστοιχία σταματά αυτόματα αν διαπιστωθεί παράβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Όλα τα προαναφερθέντα συστήματα, σύμφωνα με το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων αλλά και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης, δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα, μετά και το λανθασμένο χειρισμό του σταθμάρχη, να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις σε άτομα άλλων φορέων που συνδέονται με το πολύνεκρο δυστύχημα.

από:https://thepressproject.gr