Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Φεβ 2024
Ανασυγκρότηση, αμεσότητα, διάχυση πληροφορίας
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Ο ρόλος του κόμματός μας σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: η αποπαρασίτωση της κοινωνίας μας μέσω της κινητοποίησης των υγειών δυνάμεών της, μιας κοινωνίας ρημαγμένης, αποπροσανατολισμένης και εξουθενωμένης, που δεν ξέρει από πού να κρατηθεί και ποιον να πιστέψει. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι καλούμαστε να κάνουμε σ’ αυτή τη χρονική περίοδο τακτική διαχείρισης ελιγμών και όχι τακτική διαχείρισης ήττας. Αριστερή πολιτική αυτή τη στιγμή είναι μια πολιτική υγιής, με μείωση ανισοτήτων, ενίσχυση της δημοκρατίας, καίριο χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής και ενίσχυση της προσδοκίας και της ελπίδας σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται.

Οφείλουμε να χαράξουμε νέα πορεία και να γίνουμε η ηγέτιδα δύναμη μέσα σε έναν προοδευτικό δημοκρατικό χώρο χωρίς να υπάρχουν έτοιμες συνταγές, αλλά να βρούμε νέες μείξεις υλικών που θα ενισχύσουν την αριστερή μας ταυτότητα. Πρέπει να ανασυγκροτηθούμε και να δράσουμε σε συνθήκες πόλεμου. Το βασικό όπλο του πολέμου είναι η διάχυση της πληροφορίας. Οφείλουμε να καταλάβουμε πώς γίνεται, γιατί γίνεται και τον χρόνο που επιλέγεται να γίνει αυτή η διάχυση. Η έως τώρα κατάσταση δεν δείχνει ότι το έχουμε συνειδητοποιήσει. Όταν βρίσκεις εμπόδια, όταν πολεμάς, μετασχηματίζεσαι και προχωράς. Κυρίως όμως οφείλουμε τις ιδέες μας αλλά και τις λύσεις που προτείνουμε να τις διακινήσουμε άμεσα ως πληροφορία χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές. Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας θέλουν ετοιμότητα και αμεσότητα, λιτό και κατανοητό λόγο. Ο Στάνισλαβ Λεμ έγραψε: «Πώς περιμένετε να επικοινωνήσετε με τον ωκεανό όταν δεν μπορείτε να καταλάβετε ούτε ο ένας τον άλλον;». Βήματα στο παρελθόν έγιναν χωρίς ουσιαστικά να τα επικοινωνούμε, αλλά οφείλουμε να ανασυγκροτηθούμε και να προχωρήσουμε.

Ας ξεκινήσουμε επιτέλους με την κοινοποίηση της αληθινής και όχι της στρεβλής πληροφορίας σε όλα τα επίπεδα, όχι μονό σ’ αυτό της απλής είδησης, αλλά και της διάδοσης του τρόπου διαχείρισης των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χρειαζόμαστε έναν επικοινωνιακό μηχανισμό, μια διαδικτυακή πλατφόρμα σύγχρονης διαχείρισης αυτού του «πολέμου» της πληροφορίας. Χρειάζεται μια δομή επικοινωνίας υπό μορφή «δένδρου», σύγχρονου επικοινωνιακού δικτύου με ρίζες, γερό κορμό και κλαδιά, σε τομείς αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως συγκριτικού σχολιασμού παρουσίασης ειδήσεων όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στον Πολιτισμό, στην κοινωνική ζωή, στον αθλητισμό, στην Παιδεία, στα δικαιώματα, στην ευζωία, στο περιβάλλον, με ουσιαστική, πλουραλιστική, μη στρεβλή επικοινωνία με όλους και πάντοτε σε ετοιμότητα, με άμεση αντίδραση και επίθεση στην ουσία των θεμάτων. Χρειαζόμαστε γνώση και εμπλοκή επαγγελματιών σ’ αυτόν τον τομέα.

Να συζητήσουμε, τέλος, την ανάγκη να διαμορφωθεί επιτέλους μια σύγχρονη δομή κόμματος, που θα του δώσει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την κοινωνία, πλησιάζοντας με σύγχρονα μέσα ειδικά τους νέους ανθρώπους. Δομές παλαιού τύπου ατέρμονων συζητήσεων οφείλουμε να τις αντικαταστήσουμε με νέα ευέλικτα σχήματα. Δεν χρειάζεται ασφυκτικός κομματικός εναγκαλισμός. Οφείλουμε να μετασχηματίσουμε το στρεβλό ελληνικό μοντέλο καπιταλισμού σε μια υγιή, προοδευτική, αστική Δημοκρατία με όραμα.

Η Κατερίνα Λουκάκη είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., συντονίστρια Α Ο.Μ. Ηλιούπολης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αθήνας
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
από:https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου