Ήταν έκπληξη. Δεν είχε γίνει καμία διαρροή και δεν είχε ακουστεί το όνομά της σε κανένα σενάριο ούτε για τις λίστες ούτε για την εκπροσώπηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, ελάχιστοι ήξεραν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμη και στην Κουμουνδούρου, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου να διαδεχθεί τον Νάσο Ηλιόπουλο που θα είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας.

Στα επιτελεία των άλλων κομμάτων μετά το πρώτο ξάφνιασμα, άρχισαν οι συζητήσεις: Τι σημαίνει αυτό για την εικόνα και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Κανείς δεν αμφισβήτησε τη στροφή στον επαγγελματισμό, με την έννοια ότι δεν επελέγη κομματικό στέλεχος αλλά δημοσιογράφος, με μεγάλη εμπειρία στα ΜΜΕ και ειδικά στην τηλεόραση. Κανείς δεν αμφισβήτησε επίσης τη συνέπεια του Αλ. Τσίπρα στη δέσμευσή του για ισότιμη συμμετοχή των φύλων -όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά- στην πολιτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ωστόσο η κριτική και από τα δεξιά και από τα αριστερά δεν άργησε να εκδηλωθεί. 

Η ΝΔ άρχισε αμέσως την προσπάθεια αποδόμησης μέσω της «Ομάδας Αλήθειας»:

Αντίθετα, το πρώτο επίσημο σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου και ήταν θεσμικό:

«Καταρχάς, θα ήθελα να ευχηθώ ευόδωση στα επόμενα σχέδια του κ. Ηλιόπουλου. Εύχομαι η κ. Τσαπανίδου, η οποία αλλάζει μετερίζι, να συμβάλλει, εκ του ρόλου της, στη γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα και τεκμήρια».

Η Καθημερινή σχολίασε, με αρκετή δόση ειρωνείας το γεγονός: «Δεν είναι μόνο μια μεταγραφή από τον λαμπερό κόσμο του infotainment. Η Πόπη Τσαπανίδου κομίζει στη θέση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της, ως επιτυχημένη επαγγελματίας, μητέρα και γιαγιά. Την απόφασή της να ακολουθήσει την περιστρεφόμενη πόρτα που οδηγεί από τη δημοσιογραφία στην πολιτική την εξήγησε η ίδια στο δικό της διαδικτυακό μέσο (σε ένα χαρίεν ενημερωτικό περιβάλλον, όπου ο τίτλος «Πώς βγαίνει ο λεκές από λάδι;» ανταγωνιζόταν το «5 πράγματα που μπορείς να μάθεις από ένα τεστ DNA στον σκύλο!»). Η νέα εκπρόσωπος κάλεσε το ακροατήριό της «να βρέξουμε τα πόδια μας για να φάμε ψάρι», ευπρεπίζοντας τις ανατομικές αναφορές της λαϊκής σοφίας για την αλιεία. Είθε να είναι δυνατή και αδιάβροχη. Γιατί η βάρδια του εκπροσώπου είναι πολύ ποδοδουλειά»

 
 

 

Το φιλοκυβερνητικό liberal υπογραμμίζει με νόημα: «Στην άκρως πολωμένη εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, όπου θα πέφτουν κορμιά στον λάκκο των λεόντων, που θα έχει απέναντί της ψημένους πολιτικούς μαθημένους στο σκληρό ροκ, αναμένουμε να δούμε τίνι τρόπω από τα “λούσα” των πλατό και της εύκολης δημοσιότητας, θα αντέξει τη λάντζα της πυρωμένης κουζίνας και τη μάχη σώμα με σώμα. Εδώ θα είμαστε να την κρίνουμε».  

Στο μεταξύ έχει αρχίσει η έρευνα για παλιές δηλώσεις της και παλιές φωτογραφίες της που θα μπορούσαν να την εκθέσουν. 

Και από τα αριστερά, όμως, αλλά πιο δειλά, εκφράζονται ενστάσεις. Σύμφωνα με ορισμένα μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, η νέα εκπρόσωπος, μπορεί να υλοποιεί την απόφαση του Συνεδρίου για αμφίπλευρη διεύρυνση, αλλά δεν έχει το πολιτικό στίγμα και τα πολιτικά εκείνα χαρακτηριστικά, που απαιτεί η θέση, πέρα από το ότι είναι μια «εξαιρετική δημοσιογράφος, σύγχρονη γυναίκα και μητέρα», όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κοινά, διαπιστώθηκε ότι ο πήχης ανέβηκε για την επιλογή του εκπροσώπου των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

Στη ΝΔ, αφού απορρίφθηκε η λύση Πιερρακάκη (θα πολιτευτεί στην Α' Αθήνας), το επικρατέστερο πρόσωπο είναι ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει, εκτός μεγάλου απροόπτου, ο Δ. Μάντζος (και θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας).

Μετά την εμφάνιση της Π. Τσαπανίδου η συζήτηση στα άλλα κομματικά επιτελεία ανοίγει ξανά και είναι εύλογο να αναζητηθούν γυναίκες, με επικοινωνιακές δεξιότητες και, αν είναι δυνατόν, με τηλεοπτική εμπειρία. 


πηγη: https://tvxs.gr