Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 06 Νοέ 2022
«Βόμβες» από το Politico: «Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα γιγαντώνεται»
Κλίκ για μεγέθυνση

 06/11/2022, 11:04

Νέο αφιέρωμα στην αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από το διεθνές ειδησιογραφικό πρακτορείο, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Documento.

Οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές έχουν απασχολήσει την διεθνή κοινότητα με μέσα ενημέρωσης να δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον.
«Το διαρκώς επεκτεινόμενο σκάνδαλο υποκλοπών της Ελλάδας πήρε άλλη μια τροπή το Σάββατο με τη δημοσίευση ενός μεγάλου καταλόγου ονομάτων κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που έχουν στοχοποιηθεί με κακόβουλο λογισμικό» σημειώνει σε δημοσίευμα του με τίτλο «Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα γιγαντώνεται» το Politico.

«Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Documento, περίπου 33 άτομα βρέθηκαν να έχουν ίχνη του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στις συσκευές τους, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μέλη των οικογενειών τους, πολιτικοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες κυρίως από τον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι σαφές αν όλα τα άτομα που φέρονται να έχουν στοχοποιηθεί έχουν πράγματι κάνει κλικ στον κακόβουλο σύνδεσμο, έχοντας ουσιαστικά τις συσκευές τους να μολυνθούν τελικά. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι είχαν στοχοποιηθεί ή δεν ήθελαν να σχολιάσουν. Μεταξύ των ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εξωτερικών, δύο πρώην υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Τουρισμού, μαζί με τις συζύγους τους, καθώς και ήδη γνωστοί στόχοι όπως ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico

Το κείμενο αναφέρεται και στη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου σχετικά με την παρακολούθηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια , πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως «σε δήλωσή του αργά το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η έκθεση είναι «συντριπτική σε αφηγήσεις, ενώ τα στοιχεία απουσιάζουν», πρόσθεσε όμως ότι η έκθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος από τις αρχές και κυρίως από την ελληνική Δικαιοσύνη, παρότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση της δημοσίευσης».

Στη συνέχεια το Politico, εξηγεί την απολυπτική ιστορία των υποκλοπών εξηγώντας πως «Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα άρχισε να ξετυλίγεται το καλοκαίρι, όταν ο Ανδρουλάκης ανακάλυψε μια απόπειρα υποκλοπής Predator στο τηλέφωνό του. Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνώρισε ότι ο Ανδρουλάκης βρισκόταν υπό κρατική παρακολούθηση (αν και όχι με Predator) – μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη αλλά λανθασμένη.Έκτοτε, το έπος έχει μετατραπεί σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που περιλαμβάνει την τοποθέτηση κατασκοπευτικού λογισμικού στα τηλέφωνα ενός συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων. Η Αθήνα αρνείται ότι χρησιμοποίησε ή αγόρασε ποτέ το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό».

Δίνει επίσης έμφαση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» του περασμένου Σαββατοκύριακου, το οποίο φωτογράφιζε δύο υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι ήταν υπό παρακολούθηση και «φαίνεται να είχαν λιγότερο καλές σχέσεις με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού».

Αναφορά γίνεται και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Pega στην Ελλάδα, αλλά και στην αποκάλυψη που έκανε το Inside Story ότι τις ημέρες πριν από την άφιξη της Επιτροπής PEGA στην Αθήνα, μια ομάδα του FBI από τις ΗΠΑ βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα για να διερευνήσει πόσο έχει εξαπλωθεί το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και ποιοι το διακίνησαν.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται και στις δηλώσεις Οικονόμου ότι «η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους (λογισμικά), πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της».

Ωστόσο, το Politico επισημαίνει τις δηλώσεις της Σόφι ιντ Βελντ -εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA- ότι η χρήση αυτού του λογισμικού είναι ήδη παράνομη στην Ελλάδα, «επομένως θα ήταν πιο σημαντικό να εστιάσουμε στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου».

Πηγή: politico.eu

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου