Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 04 Νοέ 2022
Μια απάντηση στο ερώτημα: «Μα είναι δυνατόν όλες οι δημοσκοπήσεις να κάνουν λάθος;».
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 


Να μην ξαναγράφουμε τα ίδια για την αξιοπιστία που ερευνών ως προς την πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος. 

 

Η πλάκα είναι ότι και τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν την πραγματικότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε εν ρύμη του λόγου του, ο  Στ. Πέτσα, -έχει το ελαφρυντικό ότι δεν φημίζεται για την ευφυία του-  παραδεχόμενος ότι το κυβερνητικό κόμμα, εξ' αιτίας της πολιτικής του, έχει απωλέσει μεγάλο τμήμα της εκλογικής του βάσης, και γι' αυτό δεν κάνει πρόωρες εκλογές. 

Την ίδια εκτίμηση είχε κάνει και πριν κάποιους μήνες το κυβερνητικό παπαγαλάκι Αρης Πορτοσάλτε γνωστοποιώντας την είδηση -με την οποία συμφώνησε και η παριστάμενη ομοϊδεάτισσα του Χριστίνα Κοραή- ότι "αυτή την στιγμή η Κυβέρνηση τρώει άγριο ξύλο σε μυστικές δημοσκοπήσεις". 

Επίσης μόλις πριν τρεις μέρες, ο Μανώλης Κοττάκης, ένας δημοσιογράφος κάθε άλλο παρά προσκείμενος στην αντιπολίτευση έγραφε σε άρθρο του στην "Εστία": "Μόλις στο Μαξίμου έλαβαν τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα από τα περίφημα focus groups των μετρήσεων, πήγαν περίπατο και ο πολιτικός πολιτισμός και η υπεροψία και η ανωτερότητα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ! Αυτά που έβαλαν τον Οικονόμου να πει α-δια-νό-ητα, πράγματα".

Γράφουμε τα παραπάνω για να πούμε ότι δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε το πολιτικό σκεπτικό των ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ -και μιλάμε με αστικούς πολιτικούς όρους- που σήμερα πανηγυρίζουν για το ότι μειώθηκε η ποσοστιαία διαφορά με το κυβερνητικό κόμμα, όπως την παρουσιάζει η τελευταία δημοσκόπηση της MRB. 

Οκ, είναι αντιληπτό ότι ένα αστικό κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να αμφισβητήσει συλλογικά την αξιοπιστία των εταιριών ερευνών προβάλλοντας το λογικοφανές ερώτημα: «Μα είναι δυνατόν όλες οι δημοσκοπήσεις να κάνουν λάθος;». 

Μια εύκολη απάντηση σ' αυτό θα ήταν να παραθέσουμε τα αποτελέσματα που έδιναν όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες στο δημοψήφισμα. (Ταυτόχρονα είναι και απόδειξη ότι η αποτελεσματικότητα τους στην χειραγώγηση της λεγόμενης κοινής γνώμης είναι στο ναδίρ).

Και μια μια και αναφερόμαστε στην ΜΡΒ να θυμίσουμε ότι έδινε στο δημοψήφισμα του '15 προβάδισμα στο ΝΑΙ, όπως και σχεδόν όλες οι δημοσκοπικές μετρήσεις.

 


Η αλήθεια είναι, ότι όσο παράδοξο και να φαίνεται, αφού με την πρώτη ματιά φαίνονται ανταγωνιστικές οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά- οι ιδιοκτήτες των δημοσκοπικών εταιρειών έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους και ανταλλάσσουν απόψεις και στοιχεία. (Πιθανόν να υπάρχουν και εξαιρέσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί η βασική πηγή εισοδήματός τους δεν βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που κάνουν, αλλά σε άλλες δουλειές που κλείνουν με το δημόσιο. Και επειδή όλες οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις τους θα πέσουν έξω και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές -αυτή είναι η εκτίμησή μας και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί- το ποίημα που θα ξανακούσουμε είναι το γνωστό: "Οι δημοσκοπήσεις, θα μας πούμε, είναι η "φωτογραφία" της στιγμής, έγιναν σε ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό...".

 

 

Σ' αυτό το "επιχείρημα" βάσισαν τις "απολογίες" τους (θα τις βρει κάποιος αν τις αναζητήσει στο διαδίκτυο) ο Κώστας Παναγόπουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco, ο Θωμάς Γεράκης, της MARC, ο Δημήτρης Μαύρος της MRB, κι' άλλοι δημοσκόποι που ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους, σχετικά με την εκλογική προτίμηση των ψηφοφόρων, στις τελευταίες εκλογές του 2019, ήταν εντελώς αφερέγγυα.

 

Και μιας και αναφερθήκαμε στον Διευθ, Σύμβουλο της  MRB Hellas, Δ. Μαύρο, αφού η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας του υπήρξε το ερέθισμα γι' αυτή μας την ανάρτηση, να συμπληρώσουμε και κάτι άλλο, Σε προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας του, η οποία έδινε προβάδισμα 7.2% στην Ν.Δ. -η τωρινή παρουσιάζει 6.1% - όταν κλήθηκε ο Μαύρος, από τον Ν. Χατζηνικολάου να σχολιάσει τα δημοσκοπικά ευρήματα δήλωσε ότι αν επιλέξει ο Μητσοτάκης να πάει στις εκλογές στο τέλος της τετραετίες θα είναι αυτοκτονικό για τον ίδιο και το κόμμα του. 

Και για να μην θεωρηθεί ότι υπερβάλλουμε μεταφέρουμε τα ακριβή λεγόμενα του Δ. Μαύρου, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στις 7/7/2022. "Το πιο σημαντικό γράφημα θεωρώ στην δημοσκόπηση αυτό της παράστασης νίκης. Από τον Ιούνιος του 2020 μέχρι έχουμε την εξής εξέλιξη στην παράσταση νίκης για την Ν.Δ. 65, 60, 55, 51, 45. Αν δει κανείς αυτό το σχήμα και τραβήξει μια γραμμή προέκτασης, μέχρι του χρόνο τέτοια εποχή, αν συνεχίσουν να υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις εγώ θα έκανα εκλογές αύριο"

Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται μα σχολιάσουμε κάτι περισσότερο. 


Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 | 1:03 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου