Για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε να μπλοκάρει, ή να μη βοηθήσει, τη διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ενημερώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, τα μέλη της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης με Έλληνες βουλευτές.   

Οι βουλευτές ήταν όλοι τους μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές της οποίας οι εργασίες τερματίστηκαν πρόωρα μετά την άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν ως μάρτυρες ο αποπεμφθείς γ.γ της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης και οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος. Δηλαδή, όπως προέκυψε και από το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, οι ευρωβουλευτές της PEGA και οι εν λόγω Έλληνες βουλευτές έχουν γίνει δέκτες των ίδιων αρνήσεων στα αιτήματα για συνάντηση-εξέταση προσώπων της υπόθεσης.

Τα «εμπόδια» της «γαλάζιας» πλειοψηφίας στην Εξεταστική

Από τις πληροφορίες προκύπτει ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξήγησαν στα μέλη της PEGA ότι μετά την άρνηση για κλήση των παραπάνω επιχειρηματιών, η πλειοψηφία της Εξεταστικής δέχθηκε να κληθεί η νόμιμη εκπρόσωπος της Intellexa, της εταιρίας που εμπορεύεται το πανίσχυρο λογισμικό Predator. Η συγκεκριμένη κυρία φέρεται να απάντησε ότι κωλύεται επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό. 

Οι βουλευτές επανήλθαν με πρόταση είτε για εναλλακτικές ημερομηνίες, είτε για εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη σημερινή συζήτηση ακούστηκε ότι το «γαλάζιο» προεδρείο δεν μετέφερε ποτέ αυτές τις εναλλακτικές στη νόμιμη εκπρόσωπο της Intellexa και έτσι δεν εξετάστηκε ούτε η συγκεκριμένη μάρτυρας.

Σε άλλο σημείο της συνάντησης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμφανίζονται να μιλούν για «πολιτικό bullying» το οποίο άσκησαν οι νεοδημοκράτες βουλευτές της Εξεταστικής στον πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, κατά την εξέταση του τελευταίου ως μάρτυρα. Ακούστηκε ακόμα ότι ο κ. Ράμμος αντιμετωπίστηκε από την πλειοψηφία ως «εχθρός της κυβέρνησης».

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τονίστηκε στους ευρωβουλευτές πως η ΑΔΑΕ είναι ο μοναδικός κρατικός φορέας που έχει συνεισφέρει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τη σύννομη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και επιχειρώντας, χωρίς αποτέλεσμα τελικά, να ελέγξουν την ΕΥΠ, όπως προβλέπεται στις αρμοδιότητές της. 

Στο σημείο αυτό σημειώθηκε πως η ΕΥΠ αρνήθηκε ουσιαστικά τον έλεγχο επικαλούμενη το απόρρητο, απόρρητο το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να «σπάσει» ο πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας, εν προκειμένω ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν το κάνει. 

Ευρωβουλευτές φέρονται να στέκονται στο γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ξεχωριστά πορίσματα, για να λάβουν απάντηση ότι αυτό αποτελεί κάτι σαν ελληνική κοινοβουλευτική παράδοση και πως στο περιεχόμενό τους όλα τα πορίσματα, πλην αυτού της πλειοψηφίας φυσικά, σχεδόν ταυτίζονταν ως προς τον καταλογισμό ευθυνών στην κυβέρνηση για την απόπειρα να συγκαλύψει το σκάνδαλο.  

Συνεχίζονται οι συναντήσεις της PEGA

Μετά τους βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής PEGA βλέπουν κατά σειρά τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την  
προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα. Για τις 4:15 μ.μ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον πρόεδρο της πρώην εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ύστερα τα μέλη της PEGA θα μεταφερθούν στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου και θα συναντήσουν τα θύματα των παρακολουθήσεων, δηλαδή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επίσης ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. 

Για το πρωινό της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Θα ακολουθήσουν επαφές με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στη συνέχεια τα μέλη της PEGA θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.