Να διαγράψει συγκεκριμένα στοιχεία από τα αρχεία διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως προσπαθεί η Μανταλένα Καϊλή, αδερφής της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή, η οποία παραμένει προφυλακισμένη για το σκάνδαλο Qatargate.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Politico, η Εύα Καϊλή είχε τακτική παρουσία σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε η μικρότερη αδερφή της. Συγκεκριμένα, η ελληνική ΜΚΟ «MADE GROUP», είχε αναπτύξει ένα δίκτυο διάφορων έργων, τα οποίο ευθυγραμμίζονταν με το έργο της Εύας στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, η ΜΚΟ είχε κερδίσει και διαγωνισμούς της ΕΕ, λαμβάνοντας για παράδειγμα 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» για τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, οι εκδηλώσεις του οποίου γίνονταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαν ως ομιλήτρια την Εύα.

Όπως αναφέρεται όμως, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, η ELONtech προσπάθησε να γίνει «δυσδιάκριτη», αφαιρώντας όλες τις αναφορές στις αδερφές Καϊλή από την ιστοσελίδα της, λέγοντας στους συμβούλους της πως ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων και ταραχώδων συνθηκών», σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το Politico.

Ωστόσο, ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί την άσκηση πιέσεων στο μπλοκ, με την Μανταλένα Καϊλή να ζητά πρόσφατα να σβηστούν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ELONtech από την ιστοσελίδα.

«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONTECH, Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συνιδρύτρια», έγραψε η Μανταλένα Καϊλή σε ένα email στις 30 Δεκεμβρίου στο LobbyFacts.eu, το οποίο επίσης ήρθε σε γνώση του Politico. «Αυτά έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτήν την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι», υποστηρίζει η αδερφή της Εύας Καϊλή.

Η Βίκι Κάν, μία από τις ακτιβίστριες που διαχειρίζεται το LobbyFacts.eu, το οποίο διευθύνεται από τα Corporate Europe Observatory και Lobby Control, επιβεβαίωσε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε απανωτά email, ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech.

Η Καν σημείωσε όμως ότι όλα τα δεδομένα έχουν ληφθεί «από το Μητρώο Διαφάνειας του λόμπι της Ε.Ε., επομένως όλες οι πληροφορίες που δείχνουμε, προέρχονταν από εκεί και είχαν δηλωθεί από τον ίδιο που τα είχε καταχωρίσει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πράγματι η ELONtech εμφανίζεται σε αρχειοθετημένα δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας, τα οποία δείχνουν ότι καταχωρήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Η Καν είπε ακόμη ότι η ELONtech φαινόταν να παρέμεινε στο μητρώο μέχρι τον Μάιο του 2022, προτού αφαιρεθεί.

Σε ένα email, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας απάντησε στο Politico ότι η ELONtech καταργήθηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022, λόγω «αδυναμίας μεταφοράς και ενημέρωσης των δεδομένων της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις [μιας] νέας διοργανικής συμφωνίας», η οποία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες.

Πάντως, η καταχώριση των LobbyFacts.eu για την ELONtech, έχει περισσότερες πληροφορίες από το αρχείο μητρώου, σχετικά με τα θέματα ενδιαφέροντός της. Κάτω από την ετικέτα «Κύρια αρχεία Ε.Ε», το LobbyFacts.eu δείχνει ότι η ELONtech παρείχε «Συμβολή στο Παρατηρητήριο Blockchain της Ε.Ε.», χωρίς καμία συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με το ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή η συνεισφορά.

Το «EU Blockchain Observatory and Forum» αποτελεί ένα think tank χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δημιουργήθηκε το 2018, ως πιλοτικό έργο αρχικά, με συχνή παρουσία της Εύας Καϊλή στις εκδηλώσεις του. Το 2021, η πρώην αντιπρόεδρος εξασφάλισε 525.000 ευρώ σε επιπλέον χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τη συνέχιση του έργου του think tank, μέσω τροποποίησης της διαδικασίας προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Από το 2020, το «EU Blockchain Observatory and Forum» διοικείται από μια κοινοπραξία επτά εταίρων, τρεις εκ των οποίων είναι ελληνικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός — το ερευνητικό ινστιτούτο CERTH — που πραγματοποίησε κοινή εκδήλωση με την ELONtech το 2019. Εκπρόσωποι τόσο του Blockchain Observatory όσο και της Επιτροπής αρνήθηκε ότι η ELONtech παρείχε οποιαδήποτε «συνεισφορά» στο think tank.

Σε ένα email στο Politico, ο συνήγορος των αδελφών Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επέμεινε ότι «η ELONtech δεν είχε καμία ανάμειξη με την ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Blockchain της Ε.Ε. ή συνεισφορά σε κανένα σημείο». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η ELONtech «δεν ήταν νομική οντότητα, δεν έλαβε ποτέ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες λόμπι».

«Εμείς, επίσης, δεν γνωρίζουμε γιατί (η ELONtech) εμφανίστηκε ψευδώς σε αυτό το μητρώο χωρίς καμία αιτιολόγηση», σημείωσε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι είχε επικοινωνήσει με το Μητρώο Διαφάνειας για το θέμα και περίμενε απάντηση.

Όποιος και να το δημιούργησε, σημειώνει το Politico, η καταχώριση του Μητρώου Διαφάνειας για το ELONtech περιέχει τη σωστή του διεύθυνση και τον σωστό αριθμό τηλεφώνου του προσωπικού — αν και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν από μία σελίδα προώθησης εκδηλώσεων στον ιστότοπο της ELONtech.

Ο Δημητρακόπουλος δεν απάντησε αμέσως σε επακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να δημιούργησε το λήμμα χωρίς να το γνωρίζει η Μανταλένα Καϊλή, αναφέρει επίσης το Politico.

πηγη: https://tvxs.gr