Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 31 Οκτ 2021
Μετασύμπαν: Μέλλον που «συναρπάζει» ή «εταιρική δυστοπική δικτατορία»;
Κλίκ για μεγέθυνση




«Η πρόβλεψη είναι πως σε τριάντα χρόνια θα έχουμε εικονικό τουρισμό. Δεν θα φεύγεις απ' το σπίτι σου, θα παίρνεις απλώς ένα τουριστικό πακέτο και θα «ταξιδεύεις» ». Ωστόσο, για τον διευθύνων σύμβουλο του Twitter, οι metaverse φιλοδοξίες του Mark Zuckerberg, δείχνουν ότι θέλει να κυβερνήσει μια χώρα και όχι μια εταιρεία. 

 

31/10/2021 |
18:30
 

Ήταν πριν από μερικές ημέρες όταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοινώνοντας τη μετονομασία της εταιρίας του σε Meta, περιέγραψε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα επικοινωνούν μέσω των άβαταρ τους σε εικονικές αίθουσες που θα αναπαριστούν με απόλυτη πιστότητα τους χώρους εργασίας τους ή και άλλους των δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε έναν κόσμο «επαυξημένης πραγματικότητας» όπου, για παράδειγμα, τα άβαταρ των μαθητών θα αγγίζουν τα δαχτυλίδια του Κρόνου με τους ίδιους να νιώθουν την αίσθηση των σωματιδίων του πάγου στα δάχτυλά τους.

Η "Μetaverse", είναι επί της ουσίας μια VR εκδοχή του διαδικτυακού κόσμου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η φυσική πραγματικότητα θα γίνει ένα με την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και την εικονική πραγματικότητα (VR) στον κυβερνοχώρο. Το Metaverse, σκοπεύει να αποτελέσει ότι τα Smartphone για τις κινητές συσκευές του 1980.

Αντικαθιστώντας την ύπαρξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, στο σύστημα του Metaverse θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ένα ολοκληρωμένο headset, τα headsets "Oculus", ώστε να εισέρχεται σε έναν εικονικό κόσμο συνδεδεμένο με κάθε είδους ψηφιακό περιβάλλον.

Είναι αυτός ένας κόσμος εφικτός;

Κατ' αρχάς, δεν είναι καινούργιος. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Δελληγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Μeta αποτελεί ένα τομέα έρευνας ο οποίος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε επίπεδο οράματος. Τον όρο metaverse (μετασύμπαν), τον συναντά κανείς για πρώτη φορά στη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας «Snow Crash» του Νιλ Στίβενσον που κυκλοφόρησε το 1992. Εκεί περιγράφεται πώς η χρήση του διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον.

Και σήμερα; «Η γνώμη μου είναι πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την έναρξη των δοκιμών και την παροχή προϊόντων τα οποία πραγματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πράξη από όλους» απαντά ο κ. Δεληγιάννης.

Ο ιδρυτής του Facebook ανήγγειλε τον «διάδοχο του κινητού Ίντερνετ».

Κι εκεί βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, το μεγάλο στοίχημα: «Τα συστήματα αυτά δεν είναι πλήρως ανοικτά. Θα πρέπει να γίνει ό,τι έγινε και με το Διαδίκτυο: να δοθούν αυτές οι τεχνολογίες στα πανεπιστήμια ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό τους εύρος και από τους πολλούς» επιμένει.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «τεχνολογίες που δίνουν υπεράνθρωπες δυνατότητες στον άνθρωπο». Προσθέτει ωστόσο πως «αν χρησιμοποιείτε την τεχνολογία χωρίς να σκέπτεστε τι πρέπει να κάνετε για να την χρησιμοποιήσετε, τότε αυτή είναι μια επιτυχημένη τεχνολογία». Τι σημαίνει αυτό; «Θα σας το περιγράψω με ένα παράδειγμα» απαντά. «Είναι σαν ένα κλαδευτήρι κήπου. Όταν μάθετε το εργαλείο σημασία έχει να επικεντρώνεστε στη δουλειά και όχι στο πώς δουλεύει το εργαλείο».

Η επόμενη παρατήρηση του Έλληνα καθηγητή είναι πως ο Ζάκερμπεργκ περιέγραψε το «μετασύμπαν» με τους σημερινούς όρους. Και για να εξηγήσει τι εννοεί, δίνει ένα άλλο παράδειγμα: «Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η τηλεόραση στο κοινό, την εποχή δηλαδή που υπήρχε μόνο το ραδιόφωνο, οι διαφημιστές την περιέγραψαν ως ένα μέσο, στο οποίο θα βλέπεις την ορχήστρα την ώρα που θα παίζει μουσική. Όπως ξέρουμε σήμερα, η τηλεόραση ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό». Η πρόβλεψή του είναι πως η τεχνολογία που έρχεται θα έχει ανάλογη ισχύ και γι' αυτό θα υπάρξει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός και διάφορους τομείς της ζωής και κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε πως οι άνθρωποι «θα ζουν τη ζωή τους μέσα σε αυτό»- θα εργάζονται, θα παρακολουθούν θεάματα, θα κάνουν ταξίδια. Πότε; Σύμφωνα με τους ειδικούς το μέλλον αυτό δεν είναι και τόσο μακρινό. «Στην Εκθεση Τουρισμού του Βερολίνου υπήρχε και ένα περίπτερο για τον τουρισμό του μέλλοντος» λέει ο κ. Δεληγιάννης. «Η πρόβλεψη είναι πως σε τριάντα χρόνια θα έχουμε εικονικό τουρισμό. Δεν θα φεύγεις απ' το σπίτι σου, θα παίρνεις απλώς ένα τουριστικό πακέτο και θα "ταξιδεύεις"».

Οι προβληματικές που εγείρονται - Τι σημαίνει «επιτυχημένη τεχνολογία»;

Ωστόσο, παρά τα όσα ανέφερε ο κ. Δεληγιάννης σε ό,τι αφορά τα «προνόμια» που θα απολαμβάνει ο πολίτης του μέλλοντος, οι απόψεις του μοιάζουν να αποδέχονται άρρηκτα και χωρίς καμιά διάθεση κριτικής τις «ιδέες» του Ζάκερμπεργκ, σε ό,τι αφορά το τι σημαίνει «επιτυχημένη τεχνολογία»

Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg προωθεί με γοργούς ρυθμούς την υλοποίηση του metaverse, ο Jack Dorsey έχει τις επιφυλάξεις του, υποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε δυστοπικές κοινωνίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter έγινε tag σε μια θεματική ενότητα της πλατφόρμας από τον @udiWertheimer, στην οποία αναφέρεται ότι οι metaverse φιλοδοξίες του Mark Zuckerberg, δείχνουν ότι θέλει να κυβερνήσει μια χώρα και όχι μια εταιρεία. Τα σχέδια του Mark Zuckerberg για το metaverse, σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως μας οδηγήσουν σε μία «εταιρική δυστοπική δικτατορία».

Ειδικότερα, εγείρονται ανησυχίες από ανθρώπους που διατηρούν ένα κάποιο σκεπτικισμό απέναντι στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, ιδιαίτερα όταν εξυπηρετούν το οικονομικό συμφέρον εταιριών- μεγαθηρίων: Oι σημαντικότερες, είναι αυτή της προστασίας της ιδιωτικότητας, αλλά και της δυνατότητας διαχείρησης μιας τέτοιας τεχνολογίας - όταν δεν έχουμε ακόμη συλλάβει το μέγεθος των επερχόμενων αλλαγών και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η σχεδόν απόλυτη ψηφιοποίηση της καθημερινότητάς μας, ή έστω η εξάρτησή μας από αυτή.

Πολιτική χειραγώγηση, επιτήρηση και άγνοια 

Πολιτική χειραγώγηση

Οι νέες ανακοινώσεις της Facebook έρχονται εν μέσω κατακραυγής για τη διαχείριση της πανδημίας και την παραπληροφόρηση και για τις αποκαλύψεις περί αθέμιτων πρακτικών διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία και τις θυγατρικές της, WhatsApp και Instagram

Επιτήρηση

Παράλληλα, εγείρονται ήδη ανησυχίες σχετικά με την προστασία τις ιδιωτικότητας με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να φέρει περισσότερο έλεγχο στις «διαδικτυακές ζωές» των ανθρώπων. Οι μέθοδοι «επιτήρησης» εκμεταλλευόμενες την επιστήμη, γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτές, πάντοτε στο «βωμό» της προόδου και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Άγνοια

Τέλος, εγείρει και άλλα ερωτήματα υπαρξιακής φύσεως, όταν ήδη ακόμη «παλεύουμε» να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε τις περίπλοκες συνέπειες της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης  - με την ψηφιοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων και της πραγματικότητάς μας εν γένει - μέσω των social media.

Πηγή φωτογραφίας: Τwitter

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου