Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 30 Οκτ 2021
Ο αποδιοπομπαίος τράγος του μισαλλόδοξου Ερντογάν
Κλίκ για μεγέθυνση








Οσμάν Καβαλά. Τούρκος ακτιβιστής, κρατούμενος χωρίς καταδίκη





AP Photo, File


30.10.2021, 14:33

 

 
Εχοντας συμπληρώσει τέσσερα χρόνια άδικης φυλάκισης, ο Οσμάν Καβαλά βρέθηκε στο επίκεντρο μιας παρ’ ολίγον ρήξης της Τουρκίας με τη Δύση, όταν ηγέτες από Ε.Ε., ΗΠΑ και αλλού ζήτησαν την απελευθέρωσή του κάνοντας έξαλλο τον Τούρκο πρόεδρο.

Οταν στα 25 χρόνια του ανέλαβε τα ηνία του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου Kavala Group Companies, ο Οσμάν Καβαλά ούτε που φανταζόταν ότι, περίπου τέσσερις δεκαετίες αργότερα, θα γινόταν το εξιλαστήριο θύμα ενός ηγεμονικού «νεο-σουλτάνου» της Τουρκίας.

Πολιτικός κρατούμενος επί τετραετία χωρίς καταδίκη. Και επίκεντρο μιας από τις οξύτερες διπλωματικές κρίσεις της Αγκυρας με τη Δύση, που λίγο έλειψε να οδηγήσει στην απέλαση δέκα πρέσβεων -μεταξύ αυτών επτά ΝΑΤΟϊκών συμμάχων και δη των ΗΠΑ και της Γερμανίας-, επειδή ζήτησαν δημόσια την άμεση αποφυλάκισή του.

Γόνος πλούσιας οικογένειας καπνεμπόρων, που ζούσαν στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ο Οσμάν γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, μετέπειτα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Η είδηση του πρόωρου θανάτου του πατέρα του, το 1982, τον βρήκε να κάνει το διδακτορικό του στην προοδευτική Νέα Σχολή Κοινωνικής Ερευνας στη Νέα Υόρκη.

Γύρισε στην Τουρκία για να αναλάβει την πολυσχιδούς εμπορικής δραστηριότητας οικογενειακή επιχείρηση σε μια δύσκολη εποχή, όπου στην εξουσία ήταν η χούντα του Κενάν Εβρέν. Ως απάντηση στην καταπιεστική ατμόσφαιρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του ‘80, συνέβαλε το 1983 στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου İletişim Yayınları. Ζητούμενο, αναφέρει, ήταν να εμπνεύσει μια θετική κοινωνική αλλαγή, σε μια χώρα που μετρούσε τις ανοιχτές πληγές της.

Και κάπως έτσι ο προϋπάρχων μέσα του ακτιβιστής, φιλάνθρωπος και μαικήνας άρχισε να παίρνει τη θέση του επιχειρηματία λόγω κληρονομιάς.

Εκτοτε, ο Οσμάν Καβαλά συμμετείχε στην ίδρυση διάφορων εκδοτικών οίκων, με στόχο την προώθηση του εκδημοκρατισμού και τη διαφύλαξη της πολυπολιτισμικότητας στην Τουρκία.

Εγινε ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστής υπέρ των ατομικών ελευθεριών. Στον καταστροφικό σεισμό του 1999, συμμετείχε στην παροχή αρωγής στους πληγέντες. Στον απόηχό του, αποσύρθηκε από τον χώρο των επιχειρήσεων και αφοσιώθηκε στον νέο του ρόλο.

Το 2002, ενόσω ο Ταγίπ Ερντογάν ανελισσόταν στην εξουσία, ο Καβαλά ίδρυσε την πολιτιστική ΜΚΟ Anadolu Kultur, χρησιμοποιώντας την ως εφαλτήριο για να προωθήσει τις τέχνες και τον πολιτισμό ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής και στήριξης μειονοτήτων (των Κούρδων συμπεριλαμβανομένων) και φυλακισμένων. Για την ενίσχυση πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο στην Τουρκία. Για την προώθηση διεθνών συνεργασιών, όπως με την Ε.Ε., και για την εξομάλυνση των σχέσεων με άλλες χώρες, όπως την Αρμενία.

Συνεργάστηκε με διεθνή ιδρύματα και οργανώσεις, μεταξύ αυτών το Ινστιτούτο Γκέτε. Είναι από τους σημαντικoύς χρηματοδότες της Διεθνούς Αμνηστίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του τουρκικού παραρτήματος του (συνδεδεμένου με διάφορες αντικαθεστωτικές «χρωματιστές επαναστάσεις» στον χώρο της πρώην ΕΣΣΔ) Open Society Institute του Τζορτζ Σόρος.

Ιδιότητες, για τις οποίες σήμερα ο Ερντογάν τον χαρακτηρίζει «απολειφάδι του Σόρος», «ληστή, φονιά και τρομοκράτη» και η ποδηγετούμενη τουρκική Δικαιοσύνη (που παράλληλα έχει ενταλθεί να απαγορεύσει το αριστερό/φιλοκουρδικό HDP) τον κρατά παράνομα από τον Οκτώβριο του 2017 στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Σιλιβρί της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν ένα «γαϊτανάκι» κατηγοριών.

Στην αρχή ήταν η χρηματοδότηση των μεγάλων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί, το 2013, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός.

Η κατηγορία τελικά κατέπεσε πέρυσι τον Φεβρουάριο. Πριν όμως καλά καλά προλάβει να βγει από τη φυλακή, ο Καβαλά επέστρεψε στο κελί, αυτή τη φορά κατηγορούμενος για συνέργεια στο πραξικόπημα «οπερέτα» του 2016.

Τον περασμένο Ιανουάριο, εν τω μεταξύ, επανήλθε η πρώτη κατηγορία, με ακύρωση της αθωωτικής απόφασης. Επειτα, στο κατηγορητήριο προστέθηκε και η «κατασκοπία». Με δικαστική απόφαση, τον περασμένο Ιούλιο, οι υποθέσεις αυτές συγχωνεύτηκαν σε μία. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί στις 26 Νοεμβρίου. Εάν καταδικαστεί, ο 64χρονος Καβαλά αντιμετωπίζει ποινή ισοβίων, χωρίς αναστολή.

«Υποθέτω ότι οι φάκελοι του Ντρέιφους και των Ρόζενμπεργκ ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από τον δικό μου», σχολίασε ο ίδιος προ ημερών πικρόχολα στο πρακτορείο AFP, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις. «Θεωρώ ότι ο πραγματικός λόγος της παρατεταμένης κράτησής μου είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα περί ξένης συνωμοσίας πίσω από τις διαδηλώσεις του Γκεζί», ανέφερε. Μια «συνωμοσιολογική ρητορική», που «έκτοτε χρησιμεύει ως πλαίσιο αναφοράς για να ποινικοποιηθεί κάθε μορφή διαμαρτυρίας». Οπως και για να δικαιολογηθεί από το τουρκικό κατεστημένο σχεδόν κάθε καταστροφική πολιτική του Ερντογάν.

«Ανησυχώ ότι οι πολιτικές εντάσεις μπορεί να οξυνθούν ακόμη περισσότερο, όσο πλησιάζουν οι εκλογές» του 2023, ανέφερε ο Καβαλά, καθώς τα οικονομικά δεινά των συμπολιτών του αυξάνονται και τα εκλογικά ποσοστά του Ερντογάν και του κυβερνητικού κόμματος AKP πέφτουν.

Στην παρούσα φάση, η μόνη του ελπίδα -υπογράμμισε- είναι οι πιέσεις που ασκούνται για την αποφυλάκισή του από το Συμβούλιο της Ευρώπης και η απειλή επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, σε διαφορετική περίπτωση, στα τέλη Νοεμβρίου. «Εάν ξεκινήσει η διαδικασία επί παραβάσει και η ζημία από αυτή θεωρηθεί μεγαλύτερη από τα όποια πολιτικά οφέλη συνεπάγεται η συνέχιση της κράτησής μου», εκτιμά, «τότε ίσως αφεθώ ελεύθερος»…

Διαφορετικά, «πιστεύω ότι η συμμετοχή σε ακροάσεις και η υπεράσπισή μου δεν θα έχουν νόημα από εδώ και πέρα», αναφέρει σε τελευταία γραπτή ανακοίνωσή του. Πολλώ δε μάλλον μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν, υπογράμμισε, «δεν υπάρχει δυνατότητα δίκαιης δίκης».

Γιατί τoν επιλέξαμε

Ηγετική φυσιογνωμία της κοινωνίας των πολιτών, κρατούμενος από το 2017 στην Τουρκία χωρίς καμία καταδίκη, ο Οσμάν Καβαλά γίνεται σύμβολο της δημοκρατικής αντίστασης κατά του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν και, πλέον, σημείο αναφοράς μιας πρόσθετης ρήξης μεταξύ της Αγκυρας και της Δύσης.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου