Νέες αποκαλύψεις αναφορικά με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc του Θωμά Γεράκη βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς η Εφημερίδα των Συντακτών επανέρχεται στο ζήτημα με νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Marc ακόμη και σήμερα τελεί υπό έλεγχο από την Υπηρεσία ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της ΑΑΔΕ, ως λήπτης εικονικών φορολογικών στοιχείων από την ΚΥΡΑ ΑΕ.

Μάλιστα, η ΥΕΔΔΕ έχει εκδώσει τρεις εντολές ελέγχου σε βάρος της Marc σχετικά με τα εικονικά τιμολόγια της ΚΥΡΑ ΑΕ (η πρώτη στις 5/5/2020, η δεύτερη στις 7/7/2020 και η Τρίτη 8/9/2020), χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι τα δύο χρόνια που πέρασαν από τότε, γεγονός για το οποίο οφείλει να δώσει απαντήσεις το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, εκτός από τα παραπάνω, εντολές μερικού ελέγχου σε βάρος της Marc εξέδωσε και το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής, για τις χρήσεις 2014-15 που παραγράφονταν αντίστοιχα στα τέλη του 2020 και του 2021. Μάλιστα, αν και οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ εκκρεμούσαν, το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής ολοκλήρωσε τους δικούς του χωρίς να βεβαιώσει πρόστιμα για τη χρήση του 2014. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ένας έλεγχος «ακυρώθηκε» και οι άλλοι δύο αρχειοθετήθηκαν. Υπενθυμίζεται πως σε εκείνη τη χρήση είχε λάβει από την ΚΥΡΑ ΑΕ εικονικά τιμολόγια ύψους 68.000 ευρώ.

Το πόρισμα της ΑΑΔΕ

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, το πόρισμα της ΑΑΔΕ διαψεύδει τον κ. Γεράκη. Οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ ενεργοποιήθηκαν μετά την έκδοση του πορίσματος των ελεγκτών της ΑΑΔΕ που είχε ως αντικείμενο την ΚΥΡΑ ΑΕ, η οποία φέρεται να είχε δημιουργήσει μια μικρή… βιομηχανία εικονικών τιμολογίων σε εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Marc. Εκτός του εικονικού τιμολογίου του 2014 των 68.000 ευρώ, υπάρχει άλλο ένα -στη χρήση του 2016- ύψους 6.150 ευρώ, που εκδόθηκε για λογαριασμό της «Μάρκετινγκ Έρευνα Επικοινωνία ΑΕ».

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, δεν είναι μόνο η ΚΥΡΑ ΑΕ, αλλά και η «Ιονία Τεχνική» που προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Marc, καθώς φέρεται να έχει εκδώσει τουλάχιστον 29 εικονικά τιμολόγια προς τη δημοσκοπική εταιρεία το διάστημα 2018-20.

«Όλοι μας οι προμηθευτές αξιολογούνται από την ποιότητα της προσφερόμενης προς εμάς υπηρεσίας τους» απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Γεράκης στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία ωστόσο δεν πήρε απάντηση από τον ίδιο στο αίτημά της να τη φέρει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της «Ιονία Τεχνική».

Η ανακοίνωση Γεράκη, η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και η δήλωση Οικονόμου

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα με επίσης πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της την Τρίτη είχε αποκαλύψει ότι η χωματουργική εταιρεία την Τρίτη Ιόνια Τεχνική και η ΚΥΡΑ ΑΕ φέρεται να έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια για την εν λόγω εταιρεία δημοσκοπήσεων συνολικού ύψους 239.194 ευρώ. «Οι αναφορές της εφημερίδας σας για ύπαρξη δήθεν εικονικών τιμολογίων είναι παντελώς αβάσιμες. Η Marc ουδέποτε εξέδωσε ούτε αποδέχθηκε εικονικά τιμολόγια», απάντησε ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Θωμάς Γεράκης.

«Αναμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα, όπως ο νόμος προβλέπει για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος όπως το ξέπλυμα. Κυρίως όμως αναμένουμε εξηγήσεις. Τόσο από τον κ. Μητσοτάκη που οφείλει να απαντήσει με ποιον τρόπο πληρώνει τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει, όσο όμως και από τον κ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών είπε: «Διάβασα κι εγώ τα δημοσιεύματα αυτά για τη συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων και διάβασα σήμερα (σ.σ. χθες) και την απάντησή της. Δεν έχω να πω οτιδήποτε άλλο. Καταλαβαίνω ότι είναι κάποια τιμολόγια που πλήρωσε η συγκεκριμένη εταιρεία σε μια άλλη εταιρεία. Είναι κάποιες εταιρικές συναλλαγές, αλλά εν πάση περιπτώσει διάβασα την απάντηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

πηγη: https://tvxs.gr