Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, “θυσιάζοντας” μια σειρά από -μέχρι πρότινος- συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έχουν αποδεδειγμένα εμπλακεί στη δυσώδη υπόθεση.

Τελευταία εξέλιξη,  η ανακοίνωση της παραίτησης του Γιάννη Σμυρλή από την θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σμυρλής ήταν ο άνθρωπος, που έδωσε τις δύο άδειες στην εταιρεία Intellexa για την εξαγωγή του Predator, την ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε σε όλους τους τόνους άγνοια για την ύπαρξή του. Για την υπόθεση διατάχθηκε ΕΔΕ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γιάννης Σμυρλής ήταν άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος λέγεται ότι είχε τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση προκειμένου να υπάρχει “πρωθυπουργικός έλεγχος” επί του Νίκου Δένδια.

Τυπικά πάντως η παραίτηση Σμυρλή -όπως ανέφερε κι ο ίδιος στη σχετική δήλωσή του- έγινε με αιτιολογία την επιστράτευσή του στον εκλογικό αγώνα «για τη νέα μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας».

Στην πραγματικότητα όμως η εν λόγω εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ιδιαίτερα με δεδομένη την υφέρπουσα σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται πως έχει κλιμακωθεί μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Δημητριάδης, ο Κοντολέων και ο ... επόμενος

Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση Σμυρλή δεν είναι η μόνη “εκπαραθύρωση” ανθρώπου του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με φόντο την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Άλλωστε, η πλέον “εμβληματική” ήταν η πρώτη σε αυτή την “αλυσίδα” και αφορούσε την παραίτηση του τότε γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, στις αρχές Αυγούστου.

Ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούσε επί της ουσίας το πιο ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης την εποχή εκείνη. Λειτουργούσε ως  εξ απορρήτων του Κ. Μητσοτάκη, ήταν επί της ουσίας ο αντ' αυτού στα δύσκολα και τις ειδικές αποστολές, αυτός που έδινε ατύπως εντολές στους υπουργούς και επέπληττε βουλευτές για λογαριασμό του αρχηγού αλλά και ο εκπρόσωπός του σε παρασκηνιακές συζητήσεις κορυφής.

Όμως ο καταιγισμός αποκαλύψεων από διάφορα ΜΜΕ -ανάμεσα τους και το TVXS- για τις σχέσεις του με επιχειρηματίες που είχαν άμεση σχέση με τη διακίνηση του Predator, τον ανέδειξαν ως έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου, αναγκάζοντας επί της ουσίας τον πρωθυπουργό να τον “θυσιάσει”.

Λίγο αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προχωρήσει -εκ των πραγμάτων- να αποχωριστεί έναν ακόμη άνθρωπο του περιβάλλοντός του, τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, στον οποίο χρεώθηκαν “λανθασμένες ενέργειες για τις οποίες δεν είχε ενημέρωση το Μέγαρο Μαξίμου”.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός όταν πήρε -άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του- την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του, φρόντισε να περάσει ειδική νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή για να τοποθετηθεί επικεφαλής της ο Παναγιώτης Κοντολέων, καθώς αυτός δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε πάντως τόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης όσο και ο Παναγιώτης Κοντολέων φρόντισαν να διατηρήσουν τη σιωπή τους για τις κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης, επικαλούμενοι όποτε χρειάστηκε ενώπιον θεσμικών οργάνων το απόρρητο.

Την ίδια στιγμή όμως, οι καλά γνωρίζοντες ήδη βάζουν στοιχήματα σχετικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος που “θα πληρώσει τη νύφη”, όταν παραστεί ανάγκη. 

πηγη: https://tvxs.gr