Νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες δείχνουν ότι η ΕΥΠ είχε κοινό κέντρο με το Predator.

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, παρουσιάζει στοιχεία που αναδεικνύουν το κοινό συντονιστικό κέντρο αξιωματούχων της ΕΥΠ και ιδιωτών-φορέων του παράνομου λογισμικού από όπου γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.α.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι τα νέα στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων της ΕΥΠ που υπέγραφαν τα αιτήματα παρακολουθήσεων για τους στόχους που, όπως αναδεικνύεται, είχαν παγιδευτεί και από το παράνομο λογισμικό. Όπως αναφέρεται, τα δεδομένα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ χρησιμοποιούνταν προκειμένου να παγιδευτούν με ευκολότερο τρόπο τα θύματα του Predator.

Επιπλέον, το ρεπορτάζ εκτιμά ότι οι χειριστές του παράνομου λογισμικού γνώριζαν από τις αρχικές παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών ποια είναι τα ενδιαφέροντα των στόχων ή και άλλες λεπτομέρειες, όπως το αν και πότε είχαν δεχθεί SMS για ραντεβού εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Όπως αναφέρεται στοιχεία προκύπτουν ταυτόχρονα από σχετικές αναζητήσεις κρατικών λειτουργών σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ενώ εκκρεμεί και σχετικό αίτημα των δικαστικών λειτουργών στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών που συγκεντρώνει βάσει νόμου τα αιτήματα άρσης απορρήτου.

Το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ- Predator, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ρεπόρτερ, προέκυψε μετά από έλεγχο στελεχών της ΕΥΠ «που δεν συμμετείχαν στις μεθοδεύσεις της περιόδου 2020-2022 και τα οποία συνέκριναν τις λίστες των νόμιμων παρακολουθήσεων και εκείνες των περίπου 100 στόχων του λογισμικού που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν και παρεμφερή συμπεράσματα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Επίσης, σημειώνεται ότι υπήρχε απευθείας συνεργασία στελεχών της ΕΥΠ και στελεχών της Intellexa που προμήθευε το Predator. Η εφημερίδα επισημαίνει, μάλιστα, ότι « Φαίνεται, δε, να υπήρχε επιλογή – χωρίς αναλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων – στιχομυθιών και αναφορών σε μηνύματα που ήταν κύριου ενδιαφέροντος για τους υποκλοπείς. Οι υπεύθυνοι του κοινού αυτού κέντρου τα μετέφεραν σε κεντρικό επίπεδο, ενώ πολλά από αυτά τα δεδομένα – ιδίως τα σχετιζόμενα με την προσωπική ζωή των παρακολουθουμένων – διακινούνταν και σε ιδιωτικό επίπεδο».

από://tvxs.gr