Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 19 Οκτ 2023
Το Vouliwatch «πάει» την Λίστα Πέτσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

«Αφού εξαντλήσαμε όλα τα ένδικα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας» - Το Vouliwatch δεν παρατάει το σκάνδαλο με την Λίστα Πέτσα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προσφεύγει το Vouliwatch για την αμαρτωλή λίστα Πέτσα  και τονίζει πως μέχρι τώρα έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Αναλυτικά τι αναφέρει το Vouliwatch για την υπόθεση

Τρία χρόνια μετά, μετρώντας πολλαπλά αναπάντητα αιτήματα προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μία δικαστική απόφαση με το μέρος μας, μία ρητή – αυτή την φορά – απόρριψη από την ΕΑΔ και – μία δεύτερη δίκη με απορριπτική απόφαση αυτή τη φορά, ΔΕΝ μένουμε σπίτι, δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα για διαφάνεια! Τελευταία μας λύση: το Ευρωπαϊκό Δικαστήρια για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου!

Μπορεί να έχουν παρέλθει 3 χρόνια από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και να έχουμε πάλι ελευθερία κινήσεων και ένα αίσθημα ασφάλειας σχετικά με την υγεία μας, ωστόσο, οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας εξακολουθούν να φέρουν έντονο ιικό φορτίο.

Η ομάδα του Vouliwatch συνεχίζει απτόητη τη δράση της για ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία στη διάθεση του δημοσίου χρήματος και την περίφημη υπόθεση της Λίστας Πέτσα και προσφεύγουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας στο ύστατο καταφύγιο για δικαίωση: το Ευρωπαϊκό Δικαστήρια για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Θυμίζουμε τη νομική πορεία του αγώνα μας για διαφάνεια σχετικά με το δίκαιο αίτημά μας να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και τα κριτήρια που βασίστηκε η κατανομή των χρημάτων για την περίφημη Λίστα Πέτσα:

Μετά από πολλαπλές απορρίψεις (πολλές σιωπηρές και μία ρητή) από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και δύο δικαστικές μάχες ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με αντίθετες εκβάσεις (μία θετική απόφαση που μας δικαίωνε τον Ιανουάριο του 2022 και μια απορριπτική τον Ιούνιο του 2023), τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 υποβάλαμε προσφυγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Η τελευταία απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αποδέχεται τον ισχυρισμό της ΕΑΔ ότι τα στοιχεία και έγγραφα που ζητάμε καλύπτονται από εμπορικό απόρρητοχωρίς να προκύπτει ούτε ότι η ΕΑΔ τα έχει στην κατοχή της αλλά ούτε ότι τα υπέβαλε στο Δικαστήριο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος της σύνθεσης του Δικαστηρίου ο οποίος μειοψήφησε, η ΕΑΔ δεν αιτιολόγησε καν με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εγγράφων που εμπίπτουν στο εμπορικό απόρρητο, αλλά τα ονόμασε συλλήβδην απόρρητα χωρίς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η δημοσιοποίηση των στοιχείων θα βλάψει εμπορικά την ανάδοχο εταιρεία (Initiative Media A.E.).

Όταν όλα τα ένδικα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας από την ελληνική νομοθεσία εξαντλούνται και το πανηγυρικά δίκαιο αίτημά μας να διατίθενται δημόσια κονδύλια με διαφάνεια και λογοδοσία δεν έχει ικανοποιηθεί, καταφεύγουμε στο ύστατο νομικό βήμα, που είναι η προσφυγή στο ΕΔΔΑ.

Όσα χρόνια και αν πάρει να κριθεί η υπόθεση, το Vouliwatch θα υπομένει και θα επιμένει έως ότου δικαιωθούμε εμείς και οι πολίτες που μας παρακολουθούν και στηρίζουν το έργο μας. Το δικαίωμά μας για πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία (άρθρο 10 ΕΣΔΑ και 5ΑΣ) και η υποχρέωση της Διοίκησης για διαφανή τρόπο λήψης αποφάσεων είναι υψίστης σημασίας στις σύγχρονες Δημοκρατίες. 

Η επιμονή μας προκύπτει από την πεποίθηση ότι αυτά τα ζητήματα αποτελούν δημοκρατικά βαρόμετρα σε ένα Κράτος Δικαίου και δεν μπορούν να χάνονται στη λήθη της επικαιρότητας ούτε η Διοίκηση να στοιχηματίζει στην κόπωση, το αίσθημα ματαίωσης ή την εξάντληση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Συνεχίζουμε δυναμικά και απτόητα χάρη στην υποστήριξή σας.

Η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη!

www.koutipandoras.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου