Επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) έστειλε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επιστολή αυτή, η οποία έχει τη μορφή της ρηματικής διακοίνωσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης (έχει λήξει η θητεία της εδώ και περίπου έναν χρόνο) εμφανίζεται επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και εκφράζει την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Παράλληλα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης εκφράζει την άποψη ότι ενέργειες σαν κι αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Νοεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς.

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών είχε προαναγγείλει τη λήψη διπλωματικών μέτρων σε ανακοίνωσή του μετά το εν λόγω διπλωματικό επεισόδιο, κάνοντας λόγο για «χυδαίες πολιτικές και θέσεις» του κ. Δένδια.

Μάλιστα, η Τρίπολη ανακάλεσε τον Λίβυο επιτετραμμένο στην Αθήνα και κάλεσε τον Έλληνα επιτραμμένο στη Λιβύη για εξηγήσεις. Από την άλλη, ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να εξαλειφθούν οι αιτίες παρεξηγήσεων και να συνεχιστούν οι σχέσεις με όλες τις δυτικές χώρες, μεταξύ άλλων και με την Ελλάδα.

πηγη: https://tvxs.gr