Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 23 Ιούν 2022
Καταπέλτης ο ΟΗΕ: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει κλίμα φόβου σε πρόσφυγες & αλληλέγγυους»
Κλίκ για μεγέθυνση






Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Mary Lawlor καταγγέλλει την κυβέρνηση για δημιουργία κλίματος φόβου σε πρόσφυγες, μετανάστες και αλληλέγγυους.



22.06.2022


Ακόμη μία φορά έκθετη μένει η κυβέρνηση σε σχέση με το προσφυγικό και την αντιμετώπιση των προσφύγων, μεταναστών, αλλά και αλληλέγγυων. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως εγκαλείται και για την αντιμετώπιση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και των γυναικείων δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Mary Lawlor, παρουσίασε τις «προκαταρκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της μετά την επίσκεψη της στην Ελλάδα, κατά την οποία συναντήθηκε με εκπροσώπους υπουργείων, ενώ επισκέφθηκε δομές στις οποίες διαμένουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, είχε συναντήσεις και με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια, η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου μεταξύ προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών, αλλά και των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως τονίζει, που ενεργούν αλληλέγγυοι προς όσους έχουν ανάγκη.

 
Mary Lawlor UN Special Rapporteur HRDs
 
@MaryLawlorhrds
PRESS RELEASE: The Greek Govt's approach has fostered a climate of fear among refugees, asylum seekers, migrants and the #HumanRightsDefenders acting in solidarity with them. @NaomiOhReally @NektariaPsaraki @HelenaSmithGDN @FabienPerrier @NikiKitsantonis
srdefenders.org
Greece: Migration policy having “suffocating effect” on human rights defenders says UN expert...
ATHENS (22 June 2022) – Greek authorities must move towards a policy on migration that puts human rights and support
54
Απάντηση
Αντιγραφή συνδέσμου


Μάλιστα, καλεί τις ελληνικές αρχές να στραφούν προς μια μεταναστευτική πολιτική που θα θέσει στο επίκεντρό της τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παροχή στήριξης στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι υπερασπιστές στην Ελλάδα, οι οποίοι εργάζονται προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, δέχονται τεράστια πίεση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι μετανάστες, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο όταν επιτελούν έργο που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι διώξεις, όπου οι πράξεις αλληλεγγύης ερμηνεύονται εκ νέου ως εγκληματική δραστηριότητα, ειδικά το έγκλημα της παράνομης εμπορίας ανθρώπων», είπε η Lawlor. «Ο αρνητικός αντίκτυπος τέτοιων υποθέσεων πολλαπλασιάζεται από εκστρατείες συκοφαντίας που διαιωνίζουν αυτή την ψεύτικη εικόνα των αλληλέγγυων».
Ανησυχία και για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και για τα γυναικεία δικαιώματα

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την κατάσταση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των υπερασπιστών των γυναικείων δικαιωμάτων στη χώρα, καθώς και των ερευνητών δημοσιογράφων που εργάζονται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ιδιαίτερα της μετανάστευσης και της διαφθοράς. Η Ειδική Εισηγήτρια προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους αλληλέγγυους, για να δημιουργήσει ένα πιο θετικό περιβάλλον για την προσφορά τους

«Οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες για τις οποίες εκλέγονται να εκπροσωπούν έχουν πολλά να κερδίσουν από την αναγνώριση και την προώθηση του έργου των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση», είπε η Lawlor.

«Προτρέπω την κυβέρνηση να προσεγγίσει όλους όσοι εργάζονται για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ανοιχτά και ως σύμμαχοι, ανεξάρτητα από τα θέματα που αφορούν».

Η Ειδική Εισηγήτρια θα παρουσιάσει πλήρη έκθεση σχετικά με την επίσκεψή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2023.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου