Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Ιούλ 2023
Εμφανίσθηκε επιτέλους, αλλά δεν μας έκανε σοφότερους
Κλίκ για μεγέθυνση



















ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

20.07.2023, 13:24

 

 
 
Σχεδόν δύο χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ουσιαστικές αλλαγές δεν έγιναν με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται τώρα νέες παρεμβάσεις στο μέλλον ενώ εμφανίσθηκε ανακουφισμένος (!) γιατί «ευτυχώς δεν ήταν τόσοι πολλοί που έχασαν περιουσίες κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών».

Με γενικολογίες και αόριστες υποσχέσεις η πρώτη επί της ουσίας τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων τεσσάρων ημερών που έκαναν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, έκαψαν περιουσίες και ζώα και στέρησαν από πολύτιμο οξυγόνου τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και όχι μόνο.

Στη σύσκεψη που συμμετείχε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε πως δεν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις στα άμεσο μέλλον και αφού έχουν γίνει στάχτες τεράστιες εκτάσεις δασών.

Αρχικά ευχαρίστησε τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντών για τη μάχη που έδωσαν με τις πύρινες φλόγες και τόνισε πως «απαιτείται απόλυτη ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες γιατί τα δύσκολα ακόμα δεν έχουν περάσει».

Έχοντας μια ολόκληρη κυβερνητική θητεία στην πλάτη του και ενώ βρεθήκαμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές προανήγγειλε νέες «εξαγγελίες για τη δασική μας πολιτική» και παρά το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα βρήκε να πει πως «τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή παρέμβαση τη μεταφορά της αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος» που έδωσε τη δυνατότητα «καλύτερης εποπτείας της δασικής πολιτικής».

Συνέχισε λέγοντας πως «όσο σημαντική και αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιά εξίσου, αν όχι περισσότερο, είναι και η πολιτική της πρόληψης» και πρόσθεσε πως αν και «έχουμε κάνει βήματα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε περισσότερη καύσιμη ύλη».

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ειδική μέριμνα που πρέπει να δείξουμε στα περιαστικά δάση της Αττικής που κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας λέγοντας πως «έχει δώσει κατευθύνσεις στο υπουργείο για αναδιάταξη των πόρων και για αναδασώσεις και για προληπτικές παρεμβάσεις».

Χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό είπε πως η κυβέρνηση του θα καταθέσει «ένα επικαιροποιημένο σχέδιο με πιο τολμηρή πολιτική, πέρα από τα προφανή, που πρέπει να γίνουν».

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιεραρχία που έχει τεθεί από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας για κάθε δασική πυρκαγιά και η οποία είναι:

  • Πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής
  • Αμέσως μετά, η προστασία του ζωικού κεφαλαίου
  • Η προστασία της περιουσίας
  • Η προστασία των κρίσιμων υποδομών
  • και η προστασία του δασικού μας πλούτου

Στο τέλος της τοποθέτησής του εμφανίσθηκε ανακουφισμένος (!) γιατί «ευτυχώς δεν ήταν τόσοι πολλοί που έχασαν περιουσίες κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών».

Ο Παύλος Μαρινάκης

Νωρίτερα, εν μέσω συγκλονιστικών μαρτυριών για έλλειψη συντονισμού για σοβαρά κενά στο πυροσβεστικό σώμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επικαλέστηκε «περιβάλλον γενικευμένης κλιματικής κρίσης, το οποίο προκαλεί πυρκαγιές όπως αυτές που των τελευταίων ημερών» ενώ σχετικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού υποστήριξε πως «τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις και ως προς το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής, αλλά και ως προς τον υλικό εξοπλισμό, ενώ επίκειται μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς και εξοπλισμό της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Πυροσβεστικό Σώμα».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ήδη από τον Ιανουάριο, υλοποιείται το πρόγραμμα ANTINERO II για τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων», ενώ για τα προληπτικά μέτρα καθαρισμού, είπε πως 25 εκατ. διατέθηκαν από τον Μάρτιο στους Δήμους. «Με νομοθετική παρέμβαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, -ήδη από το 2022, η οποία επικαιροποιήθηκε και φέτος την άνοιξη- στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμό κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου δε μεριμνήσουν γι’ αυτόν, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως».

Ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα του documentonews.gr έκανε λόγο για διαδικασίες για τους καθαρισμούς σε ολόκληρη την Επικράτεια μέσω του προγράμματος Antinero II ξεκίνησαν με χαρακτηριστική καθυστέρηση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι αναθέσεις υπηρεσιών καθαρισμού σε ιδιώτες έγιναν στα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου ή ακόμη και πριν λίγες μέρες στις αρχές Ιουλίου.  

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου