Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 06 Σεπ 2020
Για ποιον δούλεψε η ΕΛΑΣ εκκενώνοντας τη Rosa Nera; Έντονη η ανησυχία των κατοίκων για τα ιδιωτικά συμφέροντα
Κλίκ για μεγέθυνση

15:05 | 05.09.2020

Κ.Λ.

 

Έντονη ανησυχία των κατοίκων για τους σχεδιασμούς σχετικά με το κτίριο που στεγαζόταν μέχρι σήμερα το πρωί η κατάληψη Rosa Nera, ένα ιστορικό αναξιοποίητο κτίριο, δωρεά στο Πολυτεχνείο Κρήτης αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, το οποίο πρόσφατα συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί σε ιδιώτη για να φτιάξει... ξενοδοχείο.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην τοπική κοινωνία των Χανίων, τόσο για την ακραίου μεγέθους παρουσία της αστυνομίας στο νησί, όσο, κυρίως, για το τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο της 5ης Μεραρχίας που εκκενώθηκε σήμερα τα χαράματα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Το κτίριο, που είχε παραχωρηθεί στο υπ. Παιδείας προς εκπαιδευτική χρήση -κάτι στο οποίο η κατάληψη δεν αντιτίθετο-, πρόσφατα παραχωρήθηκε σε ιδιώτη, προς… «αξιοποίηση».

Θυμίζουμε τη σημερινή επέμβαση της αστυνομίας στο κτίριο όπου επί 16 χρόνια στεγαζόταν η κατάληψη Rosa Nera, ενώ πληροφορίες αναφέρουν επίσης και την έντονη ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. από τους υπόλοιπους νομούς του νησιού, αλλά και από την Αθήνα. Την επιχείρηση συνόδευε συνεργείο για το σφράγισμα του χώρου με σιδεριές. Η περιοχή αποκλείστηκε για να γίνει η έφοδος των δυνάμεων στον χώρο, κατά την οποία συνελήφθησαν 16 άτομα, στα οποία και αποδόθηκαν ήδη κατηγορίες πριν αφεθούν ελεύθερα. Άλλωστε στον χώρο δεν βρέθηκε τίποτα παράνομο.

Ο Δήμος και ο Σύλλογος Κατοίκων αντιτίθενται στην προοπτική χρήσης του κτιρίου ως ξενοδοχειακή μονάδα 

Το κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, αποτελεί μέρος των  ιστορικών κτιρίων των πρώην βενετσιάνικων φυλακών και της πρώην Μεραρχίας Κρητών και είναι ίσως το επιβλητικότερο ολόκληρου του νομού Χανίων.

Το εν λόγω κτίριο είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Παιδείας με παλαιότερη απόφαση και σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η αξιοποίησή του για εκπαιδευτικούς σκοπούς από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είχε προταθεί μάλιστα και η στέγαση του τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών την περίοδο που σχεδιαζόταν η δημιουργία της καλλιτεχνικής σχολής στην πόλη των Χανίων. Στον σχεδιασμό αυτό είχε συμφωνήσει και η ίδια η κατάληψη.

Ωστόσο, με βάση πρόσφατη απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου ο χώρος θα δινόταν προς «αξιοποίηση» στην Belvedere, την εταιρεία που σχεδιάζει τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Έκτοτε ο Δήμος έχει ζητήσει ρητά την ακύρωση της σύμβασης με την εταιρεία, ενώ ο Σύλλογος Κατοίκων έχει εκφράσει και αυτός με τη σειρά του την έντονη αντίθεση του στον υπάρχον σχεδιασμό.

Η αγωνία λοιπόν που μοιράζονται οι κάτοικοι, και μάλιστα σε συντριπτική πλειονότητα όπως μεταφέρουν τοπικές πηγές, δεν αφορά στην παρουσία της ίδιας της κατάληψης, αλλά στην παραχώρηση ενός ιστορικού κτιρίου σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ζήτησε τα ρέστα η εταιρεία, επικύρωσε ο πρύτανης, επενέβη η αστυνομία

Όμως, η σύμβαση της Belverdere έληγε στο τέλος του φετινού Αυγούστου, η οποία και εμφανίστηκε μέσα στον Ιούλιο και προφασιζόμενη την κατάληψη και την πανδημία, πρότεινε στο Πολυτεχνείο να γίνει παράταση της σύμβασης, αλλά και πληρώσει μικρότερο από το συμφωνηθέν πόσο για την αξιοποίηση. Η σύγκλητος του Πολυτεχνείου ψήφισε υπέρ της σχετικής τροποποίησης και λίγες ημέρες μετά ακολούθησε η επιχείρηση της αστυνομίας.

Η κατάληψη μετρούσε μέχρι σήμερα το πρωί 16 χρόνια παρουσίας, τόσο στον ίδιο τον χώρο του κτιρίου, όσο και στην τοπική κοινωνία με έντονες πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις. Σημειωτέον πως η εν λόγω κατάληψη έχαιρε της αποδοχής των κατοίκων της πόλης για τον κοινωνικό της χαρακτήρα αλλά και για τη συνδρομή της στην ουσιαστική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

«Η κατάληψη ουδέποτε δημιούργησε  πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, αντιθέτως «καθάρισε» την περιοχή από προβληματική για τους περιπατητές μικροεγκληματικότητα», τονίζει στο Left κάτοικος των Χανίων.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου