Στη διπλή διακεκαυμένη ζώνη της κορύφωσης της πανδημίας και της παράλληλης οικονομικής κρίσης μπαίνει η κυβέρνηση, αδυνατώντας μέχρι στιγμής να δώσει στίγμα ουσιαστικού σχεδιασμού και αποτελεσματικής διαχείρισης της κατάστασης.

Στο μέτωπο της πανδημίας, οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνωμένων είναι εκείνοι που έχουν θέσει σε συναγερμό τους ειδικούς, εν όψει και της περαιτέρω έξαρσης που αναμένεται με τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες.

Χθες ανακοινώθηκαν άλλοι 11 θάνατοι, ενώ ο δείκτης θνησιμότητας – με βάση τουλάχιστον τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα – ανεβαίνει συνεχώς. Είναι ενδεικτικό πως ενώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος Ιουλίου τα συνολικά θύματα του κορονοϊού ήταν 200, χθες είχαν φθάσει στα 520 – δηλαδή, το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από κορονοϊό.

Πρόκειται για στοιχείο που γεννά προφανή ερωτήματα για υποκαταγραφή των κρουσμάτων στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα η παγίωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών στο επίπεδο των 90 δημιουργεί ήδη ισχυρές πιέσεις στο σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση απαντά για μια ακόμη φορά είτε δια της επικοινωνίας επικαλούμενη την έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως, είτε δια των εγκαινίων νέων κλινών ΜΕΘ από τον πρωθυπουργό – κλινών, όμως, που είτε θα λειτουργήσουν σε… δόσεις (όπως στην περίπτωση του «Σωτηρία»), είτε δεν λειτουργούν καθόλου διότι δεν υπάρχει προσωπικό.

Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού έχουν γίνει ελάχιστες και αφορούν μόνον συμβασιούχους και σχεδόν καθόλου γιατρούς, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 80 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές σε όλη την χώρα λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμη και εκείνες που ανακοινώνεται πως θα λειτουργήσουν επιχειρείται να στελεχωθούν με μετακινήσεις από άλλους κρίσιμους τομείς (καρδιολογικές, πνευμονολογικές κλινικές κ.λ.π.) που μένουν ακάλυπτοι. Χαρακτηριστικές εδώ είναι οι σχετικές καταγγελίες για τα νοσοκομεία Χαλκίδας και Πύργου, καθώς και η χθεσινή καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακού ότι σε νοσοκομεία της περιφέρειας υπάρχουν ηλικιωμένοι που πεθαίνουν από COVID επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας τους σε ΜΕΘ.

Στην παράλληλη οικονομική κρίση, την ώρα που ακόμη και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί για μεγέθυνση της ύφεσης, η κυβέρνηση κινείται σταθερά σε πολιτικές που ανατροφοδοτούν την εισοδηματική συρρίκνωση και την αύξηση της ανεργίας.

Την ώρα που το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2025 και καλεί όλες τις κυβερνήσεις να μην βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης και να ακολουθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης και αύξησης των δαπανών, το οικονομικό επιτελείο επιμένει να προβλέπει αναπτυξιακή… έκρηξη το 2021 και μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, όπως και τις – σχεδόν ανύπαρκτες πλέον – δημόσιες επενδύσεις.

Και παράλληλα φέρνει στη Βουλή έναν πτωχευτικό κώδικα που οδηγεί σε απόλυτη φτωχοποίηση χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με πρώτα εκείνα της μεσαίας τάξης στο όνομα της οποίας πλειοδοτούσε σε προεκλογικές υποσχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο καταιγισμός των αντιδράσεων από τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φόρους και η μερική αναδίπλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα χθες το βράδυ στο θέμα της μείωσης του ακατάσχετου ορίου είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτό το κλίμα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο η αντιπολιτευτική αιχμή του Αλέξη Τσίπρα στο επόμενο τρίμηνο θα εστιάσει στο μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας.

Στην Κουμουνδούρου, όμως, βλέπουν παράλληλα και εστίες κοινωνικών εντάσεων μέσα στο διπλό αδιέξοδο, κι εκεί αποδίδουν και τις ασκήσεις αυταρχισμού και καταστολής από την κυβέρνηση – καταστολής, που είχε ως αποκορύφωμα την τετραήμερη κράτηση των ανήλικων μαθητών που είχαν συλληφθεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

πηγη:https://tvxs.gr