Αυτή τη φορά ταξίδεψε από την Αθήνα στη Λάρισα για να τη σκοτώσει. Ούτε καν προσχηματικά "εν θερμώ". Οργάνωσε, προετοίμασε και εκτέλεσε τη δολοφονία της συζύγου του σαν να πρόκειται για διευθέτηση εκκρεμότητας ρουτίνας.

Εκείνη έλειπε εδώ και 4-5 μήνες στο χωριό της. Βοηθούσε, λέει, στην ταβέρνα του αδελφού της που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αλλά, όπως και να ΄χει, έφυγε από κοντά του. Για να γλιτώσει; Για να σκεφτεί τι θα κάνει; Για να κερδίσει χρόνο; Δεν θα μάθουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο δράστης δεν ανέχτηκε την απομάκρυνσή της. Και την τιμώρησε.

Είναι η έβδομη γυναικοκτονία για το 2021, η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Δεν πέφτουμε πια από τα σύννεφα. Το έχουμε συνηθίσει; Οχι όλοι. Αλλά έχουμε αποδεχτεί την ιδέα ότι η έμφυλη βία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική πραγματικότητα: Πατριαρχία, μισογυνισμός, σεξισμός, διαπροσωπικές σχέσεις καταπίεσης και εξουσίας, τοξικοί δεσμοί που όταν χαλάσουν μπορεί να γίνουν θανατηφόροι και μια ελίτ που δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα, δεν κατανοεί τις πιο βαθιές διαστάσεις του και δείχνει στην πράξη αδιαφορία και ασέβεια για τα θύματα.

Παραδείγματα εργασίας του τελευταίου 24ωρου:

-Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια μάλιστα για την Οικογενειακή Πολιτική και την Ισότητα των φύλων, Μαρία Συρεγγέλα φρόντισε σκόπιμο να υπογραμμίσει ότι δεν είμαστε Βενεζουέλα γιατί εκεί όπως και στο Μεξικό είναι πολύ συχνότερες οι γυναικοκτονίες.

-Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης όρισε εισηγήτρια για τη σεξουαλική παρενόχληση την Κατερίνα Γκαγκάκη που ως πανελίστρια σε εκπομπή του Γ. Λιάγκα είχε κάνει πλάκα με τη σεξουαλική κακοποίηση φοιτήτριας στο ΑΠΘ.

-Σε κανάλι ακούστηκε ότι ίσως συνδέεται η ζέστη με την αύξηση των γυναικοκτονιών.

Συνδέονται όλα αυτά με την τραγωδία στη Σωτηρίτσα; Οχι βέβαια. Συνδέονται, όμως, με την αδράνεια των θεσμών για την αναγνώριση μιας φοβερής κατάστασης που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται επιστημονική προσέγγιση, σχέδιο βασισμένο σε καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία, άμεσες παρεμβάσεις σε διαφορετικά επίπεδα (σχολεία, δήμους κα).

Με Συρεγγέλα και Γκαγκάκη δεν θα έχουμε τύχη. Δηλαδή, με Μητσοτάκη και Μπακογιάννη που τις επέλεξαν. 

πηγη: https://www.efsyn.gr