Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 12 Απρ 2024
«Ανάκριση» Χατζηδάκη στο σημερινό Ecofin
Κλίκ για μεγέθυνση










Με χαμόγελα ξεκίνησε μια κουβέντα στα όρθια του Κωστή Χατζηδάκη, στο χθεσινό Eurogroup, με τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Bελγίου (και υπουργό Οικονομικών), Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόφσκις. Τα δύσκολα αναμένονται σήμερα | European Union
Ανησυχία στην Κομισιόν για τις αποκαλύψεις περί διερευνώμενης απάτης με τους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα




 
«Αμαυρώνουν τη φήμη του Ταμείου», λένε οι Βρυξέλλες, ενώ προκαλείται εκνευρισμός στους ομολόγους του Ελληνα και άλλων υπουργών Οικονομικών που καλούνται για εξηγήσεις ● «Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας», λέει ο Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) που είχε επαφές στις Βρυξέλλες ● Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη

Εξηγήσεις από τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για την υπόθεση απάτης ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί, σήμερα, στο ECOFIN. Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε το διεθνή Τύπο χθες στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι στην Ε.Ε. «υπάρχει ανησυχία» για τα σκάνδαλα σε κράτη-μέλη, ύστερα και από ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Οπως τόνισε, οι υποθέσεις αυτές αμαυρώνουν τη φήμη του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς υπουργούς που θα ήθελαν να παρατείνουν ή να επαναλάβουν μια πρωτοβουλία κοινού δανεισμού. Για τον λόγο αυτόν, ο αξιωματούχος αναμένει ότι, στη σημερινή συνάντηση, το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι για τις χώρες όπου υπάρχουν ανησυχίες.

Ο ίδιος παραδέχθηκε, πάντως, ότι «παρά τις προβλέψεις και τις δικλίδες ασφαλείας, υπάρχουν παραβάσεις του Ταμείου που δύσκολα αποφεύγονται». Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «οι 27 υπουργοί θα συζητήσουν πώς θα μειωθούν οι κίνδυνοι απάτης και κατάχρησης των ευρωπαϊκών χρημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες το POLITICO, οι Αρχές ερευνούν καταγγελίες για απάτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν κονδύλια της Ε.Ε., ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι από ελεγκτές της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού τον περασμένο μήνα. Ερευνα για το θέμα έχει ξεκινήσει ήδη και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, που συνδέονται με φερόμενο σχέδιο απάτης 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο στην Ιταλία. Η νέα «σκιά» έχει κάνει την Κομισιόν ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση του Ταμείου στην Ελλάδα.

 

Με έργα ύψους 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του Ταμείου. Είναι όμως και στην τέταρτη θέση ως προς τη συγκέντρωση κονδυλίων στους 100 μεγαλύτερους αποδέκτες (41,60% των συνολικών κονδυλίων του εθνικού σχεδίου έναντι 28,22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), κάτι που δεν βλέπει με τόσο καλό μάτι η Κομισιόν.

Γι’ αυτό και πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι στο Μπερλεμόν (κτίριο της Κομισιόν), υπάρχουν πολλές... ολονυχτίες από ευρωϋπαλλήλους που εξετάζουν στοιχεία και αριθμούς. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ελλάδας, αφού -σύμφωνα με έκθεση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών- από τα 10,6 δισ. ευρώ δανείων που έχουν δοθεί, μόνο το 1,5 δισ. ευρώ έχει πάει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Προβληματισμό δημιουργεί επίσης σειρά άλλων ζητημάτων, όπως αυτό που λένε στις Βρυξέλλες «έλλειψη προσθετικότητας», δηλαδή τα έργα που δεν θα γίνονταν, αν δεν υπήρχε η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι υπεύθυνοι έχουν στη διάθεσή τους και τις καταγγελίες από την αντιπολίτευση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποίησε επαφές και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Οι αποκαλύψεις του POLITICO για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου στην Ελλάδα και η εν εξελίξει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ύστερα από καταγγελία ανάθεσης έργων και χορήγησης κονδυλίων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μόλις 10 εταιρείες στη χώρα, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είχαν τεθεί και στην πρώτη συνάντηση στην Αθήνα, στις 14 Μαρτίου, με τους αρμοδίους της Κομισιόν για το Ταμείο», δήλωσε ο Νίκος Παππάς. «Οπως τόνισα και στη συνάντηση, το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαχείρισή του χρειάζονται διαφάνεια και διάχυση των πόρων, όχι υπερσυγκέντρωση με αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε.

Το ζήτημα φέρνει με επείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Ελληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος είναι και ο μοναδικός από την Ελλάδα που μετέχει στην Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ρωτά την Κομισιόν αφενός εάν «είναι σε γνώση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» και αφετέρου εάν «σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις για τον τρόπο ανάθεσης των εν λόγω έργων». Επιπλέον, ζητά να μάθει «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να διασφαλίσει τη χρηστή διαχείριση και διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Πέρα από τον προβληματισμό και τα σοβαρά ερωτήματα που φαίνεται να προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, σημειώνεται πως «το ποσοστό των δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα που ανατέθηκαν σε μόλις έναν υποψήφιο αυξήθηκε στο 48%, έναντι 37% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει το 41,6% των κονδυλίων του ελληνικού σχεδίου στους 100 μεγαλύτερους αποδέκτες!», σημειώνει.

Ανοιξε ο «ασκός του Αιόλου»

Η χθεσινή αποκάλυψη του Politico, ανεξάρτητα και από τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών, ματαιώνει οριστικά το όνειρο της κυβέρνησης να παραμείνει μέχρι τέλους η υλοποίηση των έργων του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης εν κρυπτώ και παραβύστω. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Τα ζητήματα της απορρόφησης των πόρων, των όρων διεξαγωγής των διαγωνισμών και υλοποίησης των έργων τίθενται πλέον στον μεγεθυντικό φακό πρωτίστως των ευρωπαϊκών αρχών. Τώρα θα φανεί ο βαθμός σχεδιαστικής επάρκειας της κυβέρνησης αλλά και η επάρκεια του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα, αν δηλαδή μπορεί να απορροφήσει τέτοιο ύψος πόρων με σεβασμό στους διαγωνιστικούς όρους. Ολα πλέον άρχισαν να μετρούν αντίστροφα…

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η επίσημη θέση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το το επίμαχο ζήτημα που έφερε στη δημοσιότητα το Politico, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα, είναι αυτή που εκφράζεται στην ανακοίνωση της 27ης Μαρτίου, σχετικά με τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στον κλάδο πληροφορικής και τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών.

Οπως δηλώνεται, διενεργήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι σε «μεγάλο αριθμό» εταιρειών του κλάδου, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών. Η πρακτική αυτή ονομάζεται bid rigging και εμπίπτει στην κατηγορία των «απαγορευμένων συμπράξεων» (καρτέλ) που περιγράφει το άρθρο 1 του νόμου 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ). Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΟΣΑ, «bid-rigging» ή αλλιώς χειραγώγηση προσφορών συμβαίνει όταν «επιχειρήσεις, οι οποίες διαφορετικά θα αναμενόταν να ανταγωνίζονται, συνωμοτούν κρυφά για να αυξήσουν τις τιμές ή να μειώσουν την ποιότητα των αγαθών ή των υπηρεσιών για τους αγοραστές που επιθυμούν να αποκτήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω μιας διαδικασίας υποβολής προσφορών».

Η Επ.Αντ. σημειώνει, όπως κάνει πάντοτε σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι η διεξαγωγή των ελέγχων σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορούν να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Στην ίδια ανακοίνωση η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, αν διαπιστωθεί η συμμετοχή επιχείρησης σε συμφωνίες καρτελικής φύσεως, όπως είναι η νόθευση διαγωνισμών, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πρόστιμα, ποινικές κυρώσεις και αποκλεισμό των εμπλεκόμενων από δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις για 3 έτη από την έκδοση της απόφασης. Ωστόσο, αν κάποια εμπλεκόμενη επιχείρηση ενταχθεί στο πρόγραμμα επιείκειας της Επ. Αντ., συνεργαζόμενη με την ανεξάρτητη αρχή και παρέχοντας πληροφορίες, μπορεί να απαλλαγεί ή να έχει μειωμένα πρόστιμα και κυρώσεις.

Βαριές κατηγορίες από την αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Απολύτως εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εμφανίζεται απολύτως εκτεθειμένη σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, συνεχίζει η ανακοίνωση, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων. Είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Αδιαφάνεια και ενδεχόμενη διαφθορά

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία «λευκή επιταγή».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται να κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του μείζονος θέματος της αδιαφάνειας και της ενδεχόμενης διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εκτός των άλλων είναι και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Για τον λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Για λίγους και συγκεκριμένα συμφέροντα το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί αντί για αντιπλημμυρικά, αντί για στήριξη των μικρομεσαίων που στερούνται ρευστότητας και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αντί για προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, επέλεξε να στήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων κομμένο και ραμμένο στα μέτρα 10 συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων.

Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης καταρτίστηκε εν κρυπτώ προκειμένου να ωφελήσει λίγους και συγκεκριμένα συμφέροντα. Μετά τη συγκάλυψη στις υποκλοπές και στο έγκλημα των Τεμπών, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη συζητείται ξανά στην Ευρώπη δίπλα στις λέξεις «σκάνδαλο» και «αδιαφάνεια».

Προσπάθεια υποβάθμισης από τον ΟΤΕ για τις αποκαλύψεις του Politico

Με μια εμφανή προσπάθεια να υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις του Politico συνόδευσαν κύκλοι του ΟΤΕ τον άτυπο σχολιασμό των όσων αναφέρονται σχετικά με τον τρόπο που μοιράστηκαν εκατοντάδες προμήθειες ψηφιακών έργων, συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφεραν στελέχη του φορέα που κυριαρχεί στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, «το σημερινό δημοσίευμα του Politico αναφέρεται σε περιστατικά από άλλες χώρες της Ευρώπης, που εξ όσων γνωρίζουμε δεν σχετίζονται με τον έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα για δημόσιους διαγωνισμούς».

Προφανώς σε αυτόν τον άτυπο σχολιασμό, ο όμιλος ΟΤΕ δεν μπορούσε παρά να επιβεβαιώσει ότι όντως πραγματοποιήθηκε πρόσφατα επιτόπιος έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον όμιλο ΟΤΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων ελέγχων σε εταιρείες για δημόσιους διαγωνισμούς. «Η εταιρεία συνεργάστηκε, όπως κάνει πάντα με όλες τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τους νόμους», ανέφερε η άτυπη ενημέρωση όπως επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά από εταιρείες με τέτοια επιφάνεια, οι οποίες μάλιστα είναι και εισηγμένες στη χρηματιστηριακή αγορά.

Παρά ταύτα, η διοίκηση του πανίσχυρου ομίλου θέλησε ουσιαστικά να παραποιήσει το περιεχόμενο των αποκαλύψεων επισημαίνοντας ότι αναφέρεται σε περιστατικά από άλλες χώρες της Ευρώπης. Το δημοσίευμα αναφέρεται όντως σε ένα σημείο του σε περιστατικά από άλλες χώρες και έρευνες που πραγματοποιούνται εκεί, όμως το μεγαλύτερο μέρος του αναφέρεται αναλυτικά στα ψηφιακά έργα που ανατέθηκαν εντός της Ελλάδας, παραθέτοντας ονόματα συγκεκριμένων εταιρειών του τομέα των τηλεπικοινωνιών, των έργων πληροφορικής και εξοπλισμών και τις υπηρεσίες συμβούλων.

Εκτός από την επιβεβαίωση του ομίλου ΟΤΕ για τον επιτόπιο έλεγχο, η διοίκηση της επιχείρησης επικαλείται και τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνοντας ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Ο άτυπος σχολιασμός καταλήγει με την αναφορά ότι ο όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει εδώ και χρόνια στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, υλοποιώντας επιτυχώς κι εντός χρονοδιαγράμματος μεγάλα και σύνθετα έργα για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Στον δικό τους άτυπο σχολιασμό οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, Vodafone και Nova, επιβεβαιώνουν τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν απολύτως.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου