Ο Τσελίκ Μεμέτ, ένας 36χρονος κουρδικής καταγωγής υπήκοος Τουρκίας, όπου διωκώταν για την πολιτική του δράση, πλέον βρίσκεται στις φυλακές Χανίων καταδικασμένος σε 155 χρόνια φυλακή ως διακινητής.

Το 2006, ο 20χρονος τότε Τσελίκ Μεμέτ είδε τους Τούρκους να εισβάλλουν στο σπίτι του και σκοτώνουν την αδελφή του, τον αδελφό του και τον κουνιάδο του. Ο ίδιος, δε, είναι ενεργό μέλος του Ρ.Κ.Κ. και έχει καταδικαστικές αποφάσεις για συμμετοχή στο κόμμα. Ήταν έγκλειστος σε φυλακή για έναν χρόνο.

Το 2021 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να μεταβεί στην Ιταλία. Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους πλήρωσε 8000 ευρώ έναν διακινητή να τον μεταφέρει στην Ευρώπη. Ωστόσο, το σκάφος στο οποίο επέβαινε νότια της Κρήτης παρουσίασε εισροή υδάτων οπότε οι μεταφερόμενοι ζήτησαν βοήθεια. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι ζωές όλων βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο τότε ξεκίνησε να καλεί επανειλημμένως μέλη του ελληνικού κουρδικού συλλόγου για να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να τους διασώσουν.

Οι ενέργειες του αυτές απέβησαν μοιραίες για εκείνον καθώς θεωρήθηκε διακινητής, παρόλο που καθ’ όλη την διαδρομή παρέμεινε κλειδωμένος στο αμπάρι του πλοίου χωρίς τροφή για μέρες. Συνελήφθη διότι δήθεν μετέφερε, αν και ο ίδιος ήταν μεταφερόμενος, ως κυβερνήτης πλωτού μέσου 149 πολίτες τρίτων χωρών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 155 ετών και 10 ημερών παρόλο που βουλευτής του PKK επιβεβαίωσε την ιστορία του και ο ίδιος ο Εισαγγελέας εισηγήθηκε την αθώωση του με την πρόταση του. Πλέον αναμένει μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ήτοι το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, που είναι προγραμματισμένο για τις 6 Μαρτίου.

Ο Τσελίκ Μεμέτ δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση. Χιλιάδες άτυχοι πρόσφυγες πέφτουν θύματα του νόμου 4251/2014 του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον οποίο όποιος συλλαμβάνεται στο πηδάλιο σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζεται ως διακινητής σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης. Τέτοια θύματα του νόμου αυτού, με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, ήταν και οι Ακίφ Ραζούλι, Αμίρ Ζαχίρι και Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί.

Οι δυο πρώτοι, Αφγανικής καταγωγής, ήταν καταδικασμένοι σε 50 χρόνια φυλακή ο καθένας ως διακινητές. Ύστερα από πολλές αναβολές της έφεσης τους και τις έντονες προσπάθειες των δικηγόρων του και της διεθνούς πρωτοβουλίας του Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λέσβο, ο Ακίφ αθωώθηκε πανηγυρικά και ο Αμίρ αποφυλακίστηκε. Ένα μήνα αργότερα, ο Σομαλός πολιτικός πρόσφυγας, Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, επίσης άδικα καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή ως διακινητής ενώ έσωσε 33 ζωές από τη θάλασσα, είδε την ποινή του να μειώνεται και αποφυλακίστηκε πριν από μερικές μέρες.

Η πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», που αποτελείται από 15  ευρωβουλευτές που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις και προέρχονται από διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ υποστηρίζεται από περισσότερα από 2000 μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ασχολείται με τις καταδίκες προσφύγων σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης,  βάσει του νόμου 4251/2014, με  την κατηγορία του διακινητή.

Καθώς μετά την πρώτη ανακούφιση, που προσέφερε η δικαίωση των Ακίφ, Αμίρ και Μοχαμάντ, τα νέα για τον Τσελίκ Μεμέτ καλούν σε ανανέωση της διεθνούς αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους αυτούς, και δεδομένου ότι τα στοιχεία που υπάρχουν δημοσιευμένα για τον αριθμό τους είναι ανησυχητικά, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να μάθει τον ακριβή αριθμό αυτών των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές αλλά και το ύψος των ποινών τους ανά περίπτωση.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμες, Αξιότιμοι,

Σας απευθύνω αυτή της επιστολή ως επικεφαλής της διεθνούς πρωτοβουλίας «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ». Η πρωτοβουλία μας, που αποτελείται από 15  ευρωβουλευτές που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις και προέρχονται από διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ, ασχολείται με τις καταδίκες προσφύγων σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης,  βάσει του νόμου 4251/2014, με  την κατηγορία του διακινητή.

Αφορμή για την κίνηση μας ήταν η πρωτόδικη καταδίκη του Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, Σομαλικής καταγωγής σε κάθειρξη 142 ετών.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, μέσα στο 2019 οδηγήθηκαν στις ελληνικές φυλακές 1905 άτομα με αυτή την κατηγορία (1),(2), ενώ στις αρχές του 2022 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 2282 (3), καθιστώντας τους τη δεύτερη πολυπληθέστερη κατηγορία κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Με την επιστολή αυτή σας παρακαλώ όπως μας γνωστοποιήσετε τον αριθμό των κρατουμένων υπό την κατηγορία του άρθρου 30, Νόμου 4251/2014 καθώς και το ύψος των ποινών που τους έχουν ανά περίπτωση επιβληθεί.

Με εκτίμηση,

εκ μέρους της πρωτοβουλίας,

Ο ευρωβουλευτής

Στέλιος Κούλογλου

πηγη: https://tvxs.gr