Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 27 Φεβ 2023
Σπυρίδων Μπέλλας στην «Α» / Χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο στις έρευνες υδρογονανθράκων
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία. Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε περιοχές όπου υπάρχει ενδιαφέρον, χωρίς όμως η Πολιτεία να έχει κινήσει τα νήματα, πέραν κάποιων εξαιρέσεων. Την περίοδο 2015-2019 υπογράφτηκαν αρκετές συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με μεγάλες εταιρείες, δίνοντας το σήμα ότι η χώρα θέλει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο. Αυτή η διαδικασία «πάγωσε» την τελευταία τριετία εξαιτίας κυβερνητικών παλινωδιών, όμως ξεκινά και πάλι. «Οι εταιρείες που έρχονται να επενδύσουν το κάνουν μόνο σε σταθερό πλαίσιο» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Σπυρίδων Μπέλλας, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Εξηγεί ποια ήταν τα λάθη, αλλά και ποιες περιοχές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

 

Τι άλλαξε τα τελευταία τριάμισι χρόνια σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων και ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Εχει αλλάξει ευρύτερα το γενικότερο ενεργειακό πλαίσιο και, ειδικά στην Ελλάδα, έχουν αποχωρήσει δύο μεγάλες εταιρείες. Πρώτα η Repsol, που ενεργούσε στην περιοχή των Ιωαννίνων, της Αιτωλοακαρνανίας και στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο». Με αυτόν τον τρόπο έμειναν μόνες τους η εταιρεία Ενεργειακή στα Ιωάννινα και η HelleniQ Energy (σ.σ: νέο όνομα του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. - Ελληνικά Πετρέλαια) στο Ιόνιο. Επίσης, αποχώρησε η Total που ήταν η εντολοδόχος των δύο υπεράκτιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας, όπου πλέον δραστηριοποιείται μόνο η Ενεργειακή με την HelleniQ Energy. Από τότε που έφυγαν οι δύο μεγάλες εταιρείες υπήρξε μια δυστοκία σε όλες τις έρευνες. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει τεράστια ποσά από τις (ετήσιες) στρεμματικές αποζημιώσεις. Μετά την αποχώρηση της Total από τις δύο περιοχές στην Κρήτη έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους η Exxon Mobil και η HelleniQ Energy. Αυτή τη στιγμή η πιο ώριμη περιοχή είναι το μπλοκ των Ιωαννίνων, όπου έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων γεώτρησης, η οποία θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για μεγάλο διάστημα. Η περιοχή των Ιωαννίνων έπρεπε να είχε προχωρήσει νωρίτερα γιατί έχουν γίνει σεισμικές μελέτες εδώ και τέσσερα χρόνια, υποδεικνύοντας ενδιαφέρουσες δομές. Υποσχόμενες περιοχές είναι επίσης της Κρήτης, αλλά και του Κυπαρισσιακού (Μπλοκ 10).

Την Ελλάδα διαπερνούν αγωγοί φυσικού αερίου, έχει κάνει επενδύσεις στη Ρεβυθούσα και βλέπουμε παράλληλα την έντονη παρουσία της Αιγύπτου στην περιοχή. Το ερώτημα είναι εάν λειτουργούν οι επενδύσεις αυτές ανταγωνιστικά στο μέλλον των ερευνών;

Οι υποδομές σε φυσικό αέριο και ειδικά στο LNG δεν επαρκούν. Στη Ρεβυθούσα πράγματι έγινε μια αύξηση χωρητικότητας. Ακόμα και να προχωρήσει τέλος του χρόνου η υπεράκτια υποδομή στην Αλεξανδρούπολη, δεν επαρκεί. Αυτό που πρέπει να γίνει σε περίπτωση που βρούμε αέριο στην Ελλάδα είναι να φτιαχτούν έξτρα υποδομές για να αποθηκεύεται. Να γίνουν υποδομές που θα συσχετίζονται με τις περιοχές που κάνουμε έρευνα και φυσικά ένα δίκτυο προς τις πόλεις και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια ώρα, με τη λειτουργία στο Idku, στην Αίγυπτο, που θα κάνουν απανθρακοποίηση του μεγάλου τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) σε συνεργασία με την Ενεργειακή και τη Shell, προφανώς θα μιλάμε για έναν τεράστιο ανταγωνιστή. Μιλάμε για εξελίξεις που ενδεχομένως έρχονται σε αντίθεση με τον EastMed. Άρα, συνεχίζουμε να κινούμαστε χωρίς να παράγουμε και βέβαια έπαιξε ρόλο η καθυστέρηση, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει εδώ και τρία χρόνια κάποιες γεωτρήσεις που εν τω μεταξύ θα είχαν μπει πιθανότατα σε παραγωγή. Άρα, αυτή η αναβλητικότητα που υπήρχε τα τελευταία τρία χρόνια έχει λειτουργήσει εις βάρος μας, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση.

 

Μήπως, τελικά, αυτή η αναβλητικότητα που αναφέρατε συνδέεται και με την εφαρμογή του πλαισίου της ενεργειακής μετάβασης και της ενίσχυσης των ΑΠΕ;

Υπήρξε αντίφαση στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Ακριβώς πριν έναν χρόνο περάσαμε στην «επανέναρξη» των ερευνών. Επίσης, πρόσφατα υπήρξε μια δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα προκηρυχθούν άλλες περιοχές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορείς εύκολα να επαναφέρεις εταιρείες όταν φύγουνε. Η Ελλάδα δεν είχε δεδομένα κοιτάσματα και όταν ξεκίνησαν να έρχονται μεγάλες εταιρείες την περίοδο 2015-2019, έγινε μετά από πολύ κόπο. Δεν μπορείς να κρατήσεις τις εταιρείες λέγοντας και αντιλέγοντας. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η μεγάλη πίεση που προερχόταν από την Ε.Ε. Όμως ακόμα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι προχωράμε με τους υδρογονάνθρακες και επίσης αρκετές χώρες συνέχισαν να εκμεταλλεύονται και τον άνθρακα και τους λιγνίτες για να στηρίξουν τα ενεργειακά συστήματα και τους πολίτες τους. Άρα, οι αποφάσεις είναι πολιτικές και πρέπει να έχουν σταθερότητα γιατί οι εταιρείες που έρχονται να επενδύσουν το κάνουν μόνο σε σταθερό πλαίσιο.

Αρα, ποια είναι τα επόμενα βήματα εάν θέλουμε να έχουμε μια σταθερή κατεύθυνση στον κλάδο των υδρογονανθράκων;

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες συμβάσεις από το 2019. Να γίνουν στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για νέες περιοχές. Στην περίπτωση που προχωρήσουν κάποιες γεωτρήσεις, σε ενάμιση χρόνο θα μπορούσε να εκκινήσει και το άνοιγμα νέων περιοχών. Όλες οι προβλέψεις των μεγαλύτερων εταιρειών και του ΙΕΑ δείχνουν ότι έως το 2050 θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο θα είναι καύσιμο-γέφυρα, ώστε σταδιακά να ενισχυθούν οι ΑΠΕ, οι οποίες πρέπει να τονίσουμε ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αποθήκευσης. Ακόμα και οι μπαταρίες αποθήκευσης χρειάζονται πλήθος εξειδικευμένων και σπάνιων ορυκτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένα κράτη. Στόχος μας, τέλος, πρέπει να είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα με τη δέσμευση και την αποθήκευσή του.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου