ΗΠρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε συγκαλέσει σύσκεψη, για την προσεχή Δευτέρα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, πριν από την παρέμβαση Ντογιάκου που προσπάθησε να ακινητοποιήσει την ΑΔΑΕ. Και είχε δεχθεί κριτική γι αυτή την πρωτοβουλία (ΜέΡΑ 25, εφημερίδα "Δημοκρατία") πριν αρχίσει να εκτυλίσσεται το τελευταίο επεισόδιο της θεσμικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να μετάσχουν οι Πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Ευαγγελία Νίκα από το ΣτΕ, Μαρία Γεωργίου από τον Άρειο Πάγο και Ιωάννης Σαρμάς από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Επίσης έχουν κληθεί ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γεώργιος Διαμαντής.

Η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί μαζί της αμέσως μετά τη σύγκρουση Ντογιάκου-Ράμμου (ΑΔΑΕ) και την έντονη αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης δείχνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, διάθεση να την εμπλέξει προς όφελος της κυβέρνησης.

Εχει να κερδίσει από τη σιωπή της, έχει να κερδίσει και από το λόγο της, αν μετά τη σύσκεψη που θα γίνει στο προεδρικό με τη συμμετοχή (και) του Ισ. Ντογιάκου, εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα.

Η θέση της γίνεται εξαιρετικά δύσκολη από τη στιγμή που ο νομικός κόσμος είναι "στα κάγκελα" μετά την προκλητική κίνηση του Ισ. Ντογιάκου και ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου θα της ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση για να βάλει πλάτη στον Κ. Μητσοτάκη που πιέζεται από τις αποκαλύψεις για τις παρακρατικές πρακτικές του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από το προεδρικό, σκοπός της πρωτοβουλίας της είναι να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα δυσλειτουργίας του δικαστικού μας συστήματος, όπως οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης.

Η ίδια, ως δικαστικός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, έχει γνώση και εμπειρία που θέλει να καταθέσει για να δείξει τη βούλησή της να συμβάλλει σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Οι επικριτές της την εγκαλούν για υπέρβαση αρμοδιοτήτων, για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, ακόμη και για θεσμική εκτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία της αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία και εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους (για την ίδια και για τους θεσμούς) μετά την επίθεση του Ισ. Ντογιάκου στην ηγεσία της ΑΔΑΕ προκειμένου να μην της επιτρέψει να ασκήσει τον συνταγματικό της ρόλο.

πηγη: https://tvxs.gr