Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 21 Μάρ 2021
Αθηνά Λινού στην «Α» / Δεν υπάρχουν μέτρα μείωσης της διασποράς στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Στην ανάγκη να υπάρξει «σημαντική επένδυση στην αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση» εστιάζει, σε συνέντευξή της στην ΑΥΓΗ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αθηνά Λινού. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να αυξήσει τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να ενδυναμώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα, στον απόηχο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιορισμών.

 

Ποιοι οι λόγοι της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων μετά από 4,5 μήνες lockdown;

Ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο είναι εξαιρετικά υψηλός, ενώ, παράλληλα, είναι υψηλός και ο δείκτης θετικότητας στα τεστ που υλοποιούνται, ο οποίος σταθερά ξεπερνά το 5%, μερικές δε φορές πλησιάζει ή ξεπερνά το 10%. Ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μειώνονται τα κρούσματα, παρά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ελέγχου της κινητικότητας του πληθυσμού, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέτρα μείωσης της διασποράς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν έχει ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να αξιοποιεί τον υπαίθριο χώρο, ενώ, αντίθετα, έχει υπάρξει ενθάρρυνση της παραμονής σε κλειστούς χώρους (π.χ. μέναμε σπίτι από τις 7 μ.μ.), όπου είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη συνωστισμού χωρίς τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας, όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση κατάλληλης μάσκας. Παράλληλα, παρότι έχει θεσμοθετηθεί η εξ αποστάσεως εργασία για όλους τους χώρους, η εφαρμογή της είναι πλημμελής τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους. Τέλος, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και η διευκόλυνση τόσο της απομόνωσης των ίδιων όσο και της καραντίνας στις επαφές των κρουσμάτων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Σε ποια βήματα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας;

Την κρίσιμη αυτή περίοδο η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στην καλλιέργεια σύμπνοιας και ουσιαστικής επικοινωνίας με τον πληθυσμό, ο οποίος εκτός από τον κορωνοϊό πλήττεται και από προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και από τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Είναι εντελώς απαραίτητη η παροχή κινήτρων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, τη μείωση του συνωστισμού με αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς (με μίσθωση ιδιωτικών λεωφορείων ή και την αξιοποίηση των ταξί με αποζημίωση). Τέλος, πρέπει να υπάρξει σημαντική επένδυση στην αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

 

Αν ήσασταν μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ποιες παρεμβάσεις θα προτάσσατε;

Παράλληλα με την κάθε δυνατή φροντίδα για την εφαρμογή των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας και μεγάλου αριθμού στοχευμένων τεστ:
α) Άμεσα θα φρόντιζα να υπάρξει ολιγάριθμη ομάδα που θα υλοποιεί ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να λαμβάνονται στοχευμένα προληπτικά μέτρα με παράλληλη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητος τους.

β) Θα απαιτούσα την άμεση δημιουργία σώματος ιχνηλάτησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, που θα αποτελείται από μερικές εκατοντάδες ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη. Στο σώμα αυτό θα φρόντιζα να αξιοποιηθούν επόπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, επιδημιολόγοι και γιατροί εργασίας. Για να τονίσω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ιχνηλάτησης στην αντιμετώπιση της διασποράς και θανάτων από Covid, θα ήθελα να αναφερθώ σε σχετική επιστημονική δημοσίευση από την Αγγλία. Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση για επτά ημέρες της αποστολής στους αρμόδιους ιχνηλάτησης 15.841 κρουσμάτων οδήγησε σε 125.000 νέα κρούσματα και 1.500 επιπλέον θανάτους.

γ) Τέλος, μεσοπρόθεσμα θα φρόντιζα για ενδυνάμωση και διεύρυνση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου