Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 20 Μάρ 2021
Ετσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε
Κλίκ για μεγέθυνση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI




20.03.2021, 09:40

 

 

Είναι ένας χρόνος που θα μας μείνει αξέχαστος. Ενας νευροεπιστήμονας θα εξηγούσε τι σημαίνει για τον ανθρώπινο εγκέφαλο να μη βλέπει ο ένας το πρόσωπο του άλλου ή πόσο οδυνηρό είναι να μη χρησιμοποιούμε στις κοινωνικές συναναστροφές το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας, το δέρμα, αφού το άγγιγμα απαγορεύεται. Οι κοινωνιολόγοι μιλούν για μεγάλο πολιτισμικό τραύμα και οι ιστορικοί για γεγονός που αλλάζει τον ρου της Ιστορίας. Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον, αντιτείνει ένας φιλόσοφος.

Ο Αλέν Μπαντιού υπογραμμίζει πως ο λόγος που συγκλονιζόμαστε είναι ότι για πρώτη φορά μια πανδημία πλήττει τον «αρκετά βολεμένο δυτικό κόσμο», ο οποίος ένιωθε πως επιδημίες που δεκαετίες τώρα «χτυπούν» την Αφρική ή την Ασία δεν τον αφορούν. Το ίδιο ισχυρίζονται και στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που λένε πως έχουμε να μάθουμε πολλά για την ιατρική της κοινότητας που εφάρμοσαν αφρικανικά κράτη και όσα κατόρθωσε η Κούβα, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετώπισε δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά έστειλε ιατρικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο.

Ενα ακόμα δίδαγμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την εξελισσόμενη πανδημία είναι η επιστροφή των κρατών και των υπηρεσιών πρόνοιας, μετά από δεκαετίες απομάκρυνσής τους από τις υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες στο όνομα της ελευθερίας της αγοράς. Τίποτε το εκπληκτικό και σε αυτό, λέει πάλι ο Μπαντιού, θυμίζοντας πως πάντα τα κράτη σε περιόδους πολέμου παρακάμπτουν «το κανονικό παιχνίδι της ταξικής τους φύσης».

Ωστόσο, αυτός ο αναγκαστικός ελιγμός προς την υποστήριξη των ευάλωτων, την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, ακόμα και την εθνικοποίηση της παραγωγής υγειονομικού υλικού, μας θυμίζει πως -όσο και αν προβάλλεται ως «φυσικός»- ο νεοφιλελευθερισμός είναι πάντα μια πολιτική επιλογή που μπορεί να ανατραπεί.

Ολοι πια μιλούν για τον νέο κόσμο που έχει ως γενέθλιο συμβάν την πανδημία, από την επιτάχυνση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και τη διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι την κατάρρευση κλάδων της οικονομίας και την περαιτέρω ενίσχυση των ολιγοπωλίων στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, μια πανδημία από μόνη της μπορεί να επιταχύνει φαινόμενα, αλλά δεν παράγει πολιτικούς νεωτερισμούς, όπως υπογραμμίζει ο Μπαντιού.

Και αυτή, λέμε εμείς, είναι η συναρπαστική υποχρέωση και το γενναίο καθήκον της πληθυντικής Αριστεράς.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου