Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη και τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, ενώ σε αναστολή τέθηκαν οι γιατροί που χορήγησαν αναρρωτική στον επιθεωρητή του ΟΣΕ.

Μετά και τη μαραθώνια απολογία του σταθμάρχη, ο οποίος μεταξύ άλλων επικαλέστηκε φόρτο εργασίας αλλά και κενά μνήμης, στην ανακρίτρια Λάρισας βρέθηκαν από το πρωί εν ενεργεία, αλλά και συνταξιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, προκειμένου να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη συλλογή στοιχείων για τα αίτια και τις ευθύνες του εγκλήματος.

Η ανακρίτρια Λάρισας και οι δικαστικοί πραγματογνώμονες θα κάνουν σήμερα την πρώτη αποτίμηση των δεδομένων και του υλικού που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός με την βοήθεια των πραγματογνωμόνων θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η έρευνα και θα αξιολογήσουν από κοινού το υλικό, ώστε να δημιουργηθεί ο "χάρτης" της πορείας και των επόμενων βημάτων.

Ανάμεσα στα κρίσιμα δεδομένα που θα αξιολογηθούν και ενδεχομένως δώσουν απαντήσεις για εκείνα που συνέβησαν πριν την σύγκρουση είναι και το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που είναι στη διάθεση των Αρχών, αλλά και όσα αποτυπώθηκαν στο κέντρο ελέγχου κίνησης. Τα δεδομένα θεωρούνται σημαντικά, καθώς αναμένεται να συμβάλουν στην ανασύνθεση των αιτιών που επέδρασαν για την μοιραία σύγκρουση.

Η βοήθεια των πραγματογνωμόνων σε αυτό το σημείο είναι πολύτιμη καθώς αυτοί θα δώσουν το στίγμα για την αποσαφήνιση ειδικών, τεχνικών θεμάτων που αφορούν τα ευρήματα, την εξήγηση μαρτυριών, συνομιλιών, βιντεοληπτικού υλικού και άλλων δεδομένων, ώστε να καταγραφούν οι συγκλήσεις και αποκλίσεις σε σοβαρότατα θέματα.

Ο "χάρτης" που θα διαμορφωθεί θα είναι και αυτός που θα τροφοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις του ανώτερου δικαστικού λειτουργού που θα αναλάβει την έρευνα μετά την σύγκληση Ολομέλειας Εφετών Λάρισας που αναμένεται να συγκληθεί άμεσα.

Στο μικροσκόπιο οι βάρδιες

Το γεγονός πως ο σταθμάρχης ήταν μόνος του φέρεται να επιβεβαιώνει και η κατάθεση του σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων, που ανέλαβε την επόμενη βάρδια. Ο συνάδελφος του προφυλακισμένου έμεινε για περίπου 2,5 ώρες στο γραφείο της ανακρίτριας και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, προσκόμισε έγγραφο με το αρχικό πρόγραμμα υπηρεσιών των σταθμαρχών για τον μήνα Φεβρουάριο. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φέρεται να αναγράφονται συνολικά τρεις βάρδιες για το βράδυ της μοιραίας Τρίτης, οι οποίες ήταν 9ωρες:

  • Πρωινή: 6.00 – 15.00
  • Απογευματινή: 14.00 – 23.00
  • Βραδινή: 22.00 – 7.00

Το έγγραφο αυτό μπαίνει, πλέον, στο επίκεντρο, καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σε καθεμία από τις βάρδιες, πλην της βραδινής, εργάζονται δύο σταθμάρχες, ενώ στην τελευταία ένας.

Με την επικάλυψη των ερευνών που προκύπτει από το έγγραφο, δηλαδή από τις 22.00 έως τις 23.00, θεωρητικά θα έπρεπε να είναι παρόντες τρεις σταθμάρχες, με τον προφυλακισμένο 59χρονο να υποστηρίζει ότι λίγο μετά τις 22.00 έμεινε μόνος του στη βάρδια.

Έρευνα ελεγκτών της ΡΑΣ στα γραφεία του ΟΣΕ

Την ίδια ώρα, ελεγκτές της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) πραγματοποίησαν την Τρίτη (7/03) έκτακτη έρευνα στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, οι ελεγκτές αναζήτησαν στοιχεία σε αρχεία και έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάρτιση πορίσματος με αφορμή το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το τηλεοπτικό κανάλι επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται στο πόρισμα να προτείνεται η ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας του ΟΣΕ, ενώ αυτό θα σταλεί και στην ευρωπαϊκή αρχή σιδηδροδρόμων. Ακόμη, εξετάζεται να υπάρξει πρόταση για ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας και για την Hellenic Train.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Χθες πραγματοποίησε και την πρώτη συνάντηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιωάννη Κωνσταντίνο Χαλκιά, αποφασίστηκε:

  • Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.
  • Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το Πόρισμά της, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.