Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 04 Μάρ 2023
Αθώοι Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλος για κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία
Κλίκ για μεγέθυνση
Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκαν αθώοι για κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία.

Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε αθώους για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και της ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργός δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αντίστοιχα.

Η κ. Τουλουπακη κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία 9-4 για κατάχρηση εξουσίας και κατ’ επιτρεπτή μεταβολής κατηγορίας παράβασης καθήκοντος αθώα κατά πλειοψηφία 8-5. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την ηθική αυτουργία.

Ο πρώην υπουργός ωστόσο κρίθηκε ένοχος για δύο υποθέσεις παραβάσεις καθήκοντος – συγκεκριμένα για τις καταγγελίες σε βάρος της εισαγγελέα Ελένη Ράικου σχετικά με πιέσεις που τις άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, με πλειοψηφία 7-6, καθώς και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλα, με πλειοψηφία 8-5.

Για την υπόθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου αθωώθηκε με πλειοψηφία 8-5, ενώ απαλλάχθηκε για τις υποθέσεις Βγενοπούλου και Αλαφούζου με πλειοψηφία 7-6.

Δηλώσεις της κ. Τουλουπάκη και των συνηγόρων της για την αθώωσή της στο Ειδικό Δικαστήριο

Για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. δήλωσε:

   «Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης.

   Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.

   Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς.

   Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

   Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη, προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

    
Ιωάννης Μαντζουράνης:

   «Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους ‘ανέγγιχτους’, δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή ‘θεωρία της σκευωρίας’ σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους.

   Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εν τέλει των νόμων, σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων, κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.

   Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα».

   Βασίλης Χειρδάρης:

   «Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση.

   Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη.

   Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. 

   Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου!».

   Βαγγέλης Γεωργακόπουλος: 

   «Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας, η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωσή της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς, ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου