«Γεια σας, είμαι ένας απόφοιτος λυκείου. Και στην πορεία της βραδιάς θα σας παρουσιάσω κι άλλους απόφοιτους Λυκείου» είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος χθες στο ΣΕΦ, υποδεχόμενος 20.000 θεατές σε ένα κυριολεκτικά κατάμεστο στάδιο.

Τη συναυλία διοργάνωσε προς τιμήν του το ΚΚΕ και ο ΓΓ Δ. Κουτσούμπας κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε: «Σου ευχόμαστε πάνω απ’ όλα να ζήσεις κι εσύ και όλοι μας εκείνη τη μέρα που οι κόποι σου θα δικαιωθούν, τη μέρα που ο λαός μας μέσα στο άπλετο ελληνικό φως "θα σπείρει στην ερημιά χορτάρι" και θα κάνει "τη γη μια κούνια για τ’ αγέννητα παιδιά».

Από τη μεριά του ο μεγάλος συνθέτης είπε ότι «...το ΚΚΕ ξεπέρασε τον χαρακτηρισμό της προόδου και μπήκε στη σφαίρα της υπέρβασης. Μια υπέρβαση που χρειάζεται κότσια για να την κάνεις. Και το μόνο κόμμα που έχει κότσια όχι μόνο να την κάνει, αλλά και να την υλοποιήσει είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που επαινείται (κατά την περίοδο Κουτσούμπα επιμένω) το ΚΚΕ από σημαντικούς καλλιτέχνες. Θυμάμαι τη συνομιλία μου με τον Θάνο Μικρούτσικο κατά την οποία μου έλεγε, πως ο ΓΓ του ΚΚΕ, τον εξέπληξε με τις γνώσεις του πάνω στο ελληνικό τραγούδι και την προσέγγιση του στα θέματα του πολιτισμού. Ο ίδιος προσχώρησε στα τελευταία χρόνια της ζωής του στο ΚΚΕ. Δεν θα κάνει το ίδιο προφανώς ο προερχόμενος από τον δεξιό χώρο, Σταύρος Ξαρχάκος, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς στον Δ. Κουτσούμπα την τόλμη να τιμήσει έναν -όχι δικό του- καλλιτέχνη εξαιτίας του μεγέθους του.

Το έργο βέβαια του Σταύρου Ξαρχάκου, ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας (και μόνο το «Μεγάλο μας Τσίρκο» αρκεί για να το επιβεβαιώσει) και ο ίδιος, αν και πρώην βουλευτής της ΝΔ, ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του και δεν θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς εύκολα ως έναν στρατευμένο καλλιτέχνη. Χθες κατακεραύνωσε με το σχόλιο του την κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποβάθμισε τα καλλιτεχνικά πτυχία και δεν ήταν η πρώτη φορά. Δεν είχε διστάσει να επαινέσει τις πρωτοβουλίες Τσίπρα για τα πνευματικά δικαιώματα ενώ εν μέσω πανδημίας είχε συμβουλέψει τον πρωθυπουργό  «Nα προσέχει, γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι».

Συζητώντας με τον Νίκο Ξυδάκη ο Ξαρχάκος είχε πει, ότι στο προεκλογικό σχέδιο της ΝΔ και τους 16 πολιτικούς πυλώνες του σχεδίου της, διαπίστωσε  με θλίψη ότι «δεν υπήρχε ούτε μία λέξη που να σχετίζεται με τον πολιτισμό», σχολιάζοντας την «παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανής απαξία από τη ΝΔ».

Ο Δ. Κουτσούμπας, αργά και μεθοδικά, από την αρχή της θητείας του, προσεγγίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο (όχι μόνο προεκλογικά), τον ακούει, τον τιμάει στην πράξη.

«Το ΚΚΕ το μόνο που κάνει είναι να λέει όχι και να κάνει συναυλίες» έγραψε ένας διαδικτυακός φίλος χθες απαντώντας στις αναρτήσεις θαυμασμού.

Εύκολη κριτική, καθώς σε μια εποχή που τα ραδιόφωνα στην πλειοψηφία τους έχουν «εξορίσει» ό,τι δεν αποτελεί ένα ανώδυνο, χλιαρό soundtrack της καθημερινότητας μας, το ΚΚΕ μαζεύει 20 χιλιάδες ανθρώπους να ακούσουν Ξαρχάκο. Δεν είναι κάτι επαναστατικό, είναι όμως πράξη ουσιαστική την ώρα που άλλοι πολιτικοί χώροι ψάχνουν σταρ για τα ψηφοδέλτια τους και τοποθετούν στα υπουργεία πολιτισμού εκείνους και εκείνες που περισσεύουν, καθιστώντας τους υπουργούς πολιτισμού πρόσωπα της καραμπόλας.

Και το ΚΚΕ, μπορεί να μην έχει κάνει την αυτοκριτική του  ολόκληρη στα μεγάλα του θέματα, μπορεί να δέχεται κριτική δικαίως σε θέματα  δικαιωμάτων όπως αυτά της ΛΟΑΤΚI+ κοινότητας, όμως δείχνει στην πράξη πως ο πολιτισμός είναι το αντίβαρο που χρειαζόμαστε σε αυτό το άνυδρο τοπίο και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.

 

 

 


πηγη: https://tvxs.gr