Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 30 Δεκ 2019
Επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν και Πούτιν για τη Λιβύη
Κλίκ για μεγέθυνση

Από το ταξίδι Ερντογάν στο Βερολίνο

AP Photo/Michael Sohn
29.12.2019, 20:28 Ενημερώθηκε στις: 29.12.2019, 20:46

 

 

Έντονη διπλωματική κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της Λιβύης, τη στιγμή που οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ δηλώνουν πως βρίσκονται κοντά στο κέντρο της Τρίπολης, κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει τη στρατιωτική του παρέμβαση στην αφρικανική χώρα, επιθυμώντας να συνδράμει στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Σήμερα, Κυριακή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε δράση, επικοινωνώντας με τον Ερντογάν για το θέμα της Λιβύης και τις τελευταίες εξελίξεις. Η καγκελάριος είναι υπέρ της διπλωματικής λύσης, όπως εξέφρασε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην αφρικανική χώρα. 

«Ετοιμάζεται» η Άγκυρα

Η επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά στην οποία οι Τούρκοι επιθυμούν να εμφανιστούν ως «σωτήρες» στη Λιβύη, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αναμενόμενη στρατιωτική εμπλοκή τους στη χώρα, που ήδη βιώνει εγχώριες συγκρούσεις στη μετά Καντάφι εποχή.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «θέλουν να μετατρέψουν (την κατάσταση στη) Λιβύη όπως (εκείνη) στη Συρία. Αν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος - και θα το κάνουμε».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν φαίνεται πως επισπεύδει τις διαδικασίες για αποστολή στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα. Έτσι, ενώ την Πέμπτη είχε ανακοινώσει πως η σχετική νομοθετική πρόταση θα ψηφιστεί στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου, χθες έγινε γνωστό πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ειδοποιήθηκαν ότι αυτή η πρόταση ίσως έρθει στη Βουλή αύριο, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και πιθανώς συγκληθεί η Ολομέλεια στις 2 Ιανουαρίου.

Μηνύματα αποτροπής

Ωστόσο, πληθαίνουν τα ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, που τον προειδοποιούν να μην προχωρήσει σε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, καθώς η ένταση μπορεί να κορυφωθεί και να υπάρξει πλήρης αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που είχε πρόσφατα επικοινωνήσει με τον Ερντογάν, προέτρεψε τον Τούρκο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. «Κάλεσα τον πρόεδρο Ερντογάν να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, επειδή αυτό δεν θα εξισορροπούσε τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, αλλά θα οδηγούσε σε τεράστια κορύφωση της έντασης», είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε.

Από τη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, έκανε τη δική του παρέμβαση, σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο. Ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, να μεταφέρει δύο μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα του: πως οι Λίβυοι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους και πως τυχόν στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας θα σημαίνει την πλήρη αποσταθεροποίηση, όχι μόνο της χώρας, αλλά και όλης της περιοχής.

Τέλος, στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων, ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας.

 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου