Όλες οι αναφορές, οι πληροφορίες, οι μαρτυρίες, οι αναρτήσεις, το επιτόπιο ρεπορτάζ, συγκλίνουν σε μία διαπίστωση:

Η συγκέντρωση και η πορεία στην Αθήνα, που ενσωμάτωσε το παλλαϊκό αίτημα για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης στην τραγωδία των Τεμπών, με τα προτάγματα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, καθώς και οι ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ήταν οι μεγαλύτερες των πολλών τελευταίων χρόνων.

Ειδικά στην Αθήνα, ήταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων δεκαετιών.

Τίποτα δεν ήταν ικανό να εμποδίσει τεράστιες μάζες διαδηλωτών να πλημμηρίσουν το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, όλης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση.

Ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός που επέβαλλε η αστυνομία, μετά από κυβερνητική εντολή, στο κέντρο της Αθήνας, με το κλείσιμο των σταθμών του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Μοναστηράκι και Ευαγγελισμό, απέτυχε παταγωδώς, με τον κόσμο να «βουλιάζει» όλες τις κεντρικές λεωφόρους.

 

Είναι χαρακτηριστικό για τον όγκο της μεγαλειώδους αυτής κινητοποίησης, ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες που καταφτάνουν στο Tvxs.gr, καθώς και από το ρεπορτάζ μας, ενώ η κεφαλή της πορείας κατέστησε την πλατεία Συντάγματος πολύ μικρή για να την χωρέσει, το τέλος της ουσιαστικά ήταν... πάλι στο Σύνταγμα, από την αντίθετη πλευρά.

Συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι», «Στείλε όταν φτάσεις δεν εφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», «Ποτέ μη ξεχαστεί τι έγινε», «Ένας είναι ο σταθμάρχης, τ' όνομά του Μητσοτάκης», «Είμαστε όλοι στο ίδιο το βαγόνι», «Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», δόνησαν την ήδη φορτισμένη, από πολλά συναισθήματα, ατμόσφαιρα.

Πολύ πριν το προκαθορισμένο αγωνιστικό «ραντεβού» το μεσημέρι, ανυπολόγιστος αριθμός διαδηλωτών είχε ήδη πλημμυρίσει το κέντρο της πρωτεύουσας.

 

«Μια μεγάλη λαοθάλασσα έχει κατακλύσει την Αθήνα», ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά από τα μεγάφωνα της απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια. 

Η Πανεπιστημίου, η Ομόνοια, η Ακαδημίας, η Σταδίου, τα πεζοδρόμια είναι πλημμυρισμένα κόσμο. 

 

Τα μαθητικά μπλοκ καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Ανάλογη είναι η εικόνα που έρχεται από την Θεσσαλονίκη.

 

 

Σωματεία εργαζομένων, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συλλογικότητες και χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν το Άγαλμα Βενιζέλου, με κεντρικό σύνθημα: «Εσείς μετράτε κέρδη ή ζημιές και εμείς ανθρώπινες ζωές».

 
 

Στην Πάτρα, ήδη τα τοπικά ΜΜΕ συμφωνούν με πρωτοσέλιδα, ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων.

 

 

Ανάλογο κλίμα και συμμετοχή καταγράφει και η Κρήτη.

Μαθητές, φοιτητές, μέλη σωματείων και εκπρόσωποι πολλών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, κρατώντας πανό με αντιπροσωπευτικά συνθήματα για το έγκλημα στα Τέμπη.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ η συμμετοχή είναι μεγάλη στη συγκέντρωση την οποία είχε προγραμματίσει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και του Ερατικού Κέντρου Ηρακλείου στις 11 το πρωί και στην πορεία στο κέντρο της πόλης.

Εντυπωσιακή ήταν σε όγκο η συγκέντρωση που έγινε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας με συμμετοχή χιλιάδων λαού.

«Δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’ τη ζωή» βροντοφώναξαν χιλιάδες Λαρισαίοι κάθε ηλικίας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Η κινητοποίηση είχε μεγάλη συμμετοχή από μαθητές, που έδιναν τον παλμό με συνθήματα, την ώρα που η πόλη είχε κυριολεκτικά παραλύσει, αφού η πλειοψηφία των καφέ, των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και οι τράπεζες ήταν κλειστά.

«Κατεβαίνουμε στο δρόμο γιατί σ’ αυτό το τρένο ήταν μέσα συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, γονείς. Θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να είναι στη θέση τους… Δε θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί…» δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των μαθητών.

«Πλημμύρισε» και η Πρέβεζα. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα παλαιά ΚΤΕΛ και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους μαθητές της Πρέβεζας να είναι στην κορυφή της πορείας με ένα χαρακτηριστικό πανό που έγραφε:

«Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δε θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα».

 
πηγη: https://tvxs.gr

 

Διαβάστε επίσης: