Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 18 Οκτ 2020
Δίκη Χρυσής Αυγής / Η ορατή-αόρατη σχέση της αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Πέραν των περιστατικών που σποραδικά έφταναν στη δημοσιότητα, π.χ. κράνος Δελτά σε διαδήλωση με τα αρχικά των S.S., που χρεώνονταν σαν μεμονωμένα περιστατικά ή μη-περιστατικά καθώς οι αστυνομικές έρευνες που διατάζονταν ήταν, στην ουσία, ένας αστυνομικός να ρωτά τους υπόλοιπους ποιος είναι αυτό που το έκανε (και μαντέψτε... κανένας δεν τον είχε δει), τα πρώτα ίσως τέτοια στοιχεία που είδαμε να καταγράφονται από τις αρχές είναι στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, στην έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων του 2013 ή στις... εκλογικές της λίστες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18.10.20 18:00

Δίκη Χρυσής Αυγής / Δεν έχει αποταχθεί η ανθυπαστυνόμος που καταδικάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Οι "κοινωνικές" επαφές

Στις πρώτες συλλήψεις μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, είδαμε τη σύλληψη δύο αστυνομικών, εκ των οποίων η μία, της 42χρονης Βενετίας Πόπορη, ανθυπαστυνόμου στην Ασφάλεια Πειραιά, οδήγησε και στην καταδίκη της. Κάπου εκεί οι αρχές ξεκινούν να βρίσκουν αρκετές “κοινωνικές επαφές” των χρυσαυγιτών με αστυνομικούς όλων των ομάδων και υπηρεσιών. Άλλωστε τη φιλική σχέση και τη συνεργασία, ακόμα και σε παραβατικές δράσεις των βουλευτών της Χ.Α., την είχαμε δει λίγο νωρίτερα, με την επίθεση στους πάγκους μεταναστών σε πανηγύρια, στις οποίες είχαν πρωτοστατήσει Γ. Γερμενής και Κ. Μπαρμπαρούσης και οι αστυνομικοί φρουροί τους είχαν παρασταθεί.

Στη συνέχεια, στη δικογραφία εντοπίζονται από πλαστογραφημένη ταυτότητα αστυνομικού εν ενεργεία με τα στοιχεία του αδελφού του Ηλ. Κασιδιάρη, όπου ο αστυνομικός φαίνεται ότι είναι τα μάτια του χρυσαυγίτη βουλευτή στην αστυνομία, έως και μηνύματα -τα οποία είχε αποκαλύψει η “Α” το 2014- που αποκαλύπτουν ανοιχτό δίαυλο ενημέρωσης με την αστυνομία.

Ενδεικτικά, ο Ηλ. Κασιδιάρης ενημερωνόταν κατά καιρούς από διαφόρους αστυνομικούς για ζητήματα όπως προσαγωγές χρυσαυγιτών στη ΓΑΔΑ, υπηρεσιακές μετακινήσεις μετά την ΕΔΕ για την πορεία για τη δολοφονία Φύσσα ή κάλυψη εξόδων για τραυματία αστυνομικό της ΕΚΑΜ, το καλοκαίρι του 2013.

Θα ακολουθήσει το περίφημο πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, έπειτα από εντολή για έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. για θύλακες της Χ.Α., μετά την ολιγωρία αστυνομικών να επέμβουν σε περιστατικό στα γραφεία της Χ.Α. Χαλκίδας, που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του τότε γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Γ. Δικόπουλου και του αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Απ. Κασκάνη.

Ο αόρατος “χρυσαυγιτισμός” και η ανομία

 

Το πόρισμα, παρά τις σοβαρές ελλείψεις του, εξακολουθεί, μετά από επτά χρόνια, να είναι χρήσιμο εργαλείο για όποιον θέλει να καταλάβει πώς μπλέκει ο χρυσαυγιτισμός με την ανομία στους κόλπους της αστυνομίας και παράγει μια τοξική επαγγελματική κουλτούρα που εν τέλει αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση και αυτό όχι πάντα αποτελεσματικά καθώς η ίδια η λογοδοσία ασκείται με διαδικασίες που “δεν βλέπουν”.

Η τότε έρευνα είχε στηριχθεί μόνο σε γνωστές και μάλιστα στην πλειοψηφία τους δημοσιευμένες στον Τύπο καταγγελίες και την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για ρατσιστική βία, ενώ υπήρχαν έρευνες της μιας μόνο κατάθεσης και η Κρήτη απουσίαζε.

Το πόρισμα δεν διαπίστωνε παρακρατικές ομάδες, ωστόσο έβρισκε “σταγονίδια αστυνομικής ανομίας”, σε πολύπαθες περιοχές όπου ανθούσε η Χρυσή Αυγή, π.χ. Αγ. Παντελεήμονας, Πειραιάς. Οι συγκεκριμένοι δηλαδή επίορκοι μπορεί να μην είναι αποδεδειγμένα χρυσαυγίτες, ωστόσο εκμεταλλεύονται την αστυνομική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές, υιοθετώντας πρακτικές που ενισχύουν ουσιαστικά τόσο την εγκληματικότητα όσο και τη Χρυσή Αυγή.

Σταγονίδια θεσμικού ρατσισμού

Πρακτικές που περιγράφονταν στο πόρισμα ως “ακραία αστυνομική συμπεριφορά” αφορούσαν ουσιαστικά ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ δεν αποκλείεται, όπως δείχνουν κάποιες υποθέσεις, να εμπεριέχουν και ποινικά αδικήματα, π.χ. εκβιασμούς μεταναστών για πώληση λαθραίων τσιγάρων ή προσαγωγές μεταναστών χωρίς χαρτιά των οποίων τα ψώνια κατάσχονται χωρίς να συναχθεί σχετικό έγγραφο. Η τελευταία περίπτωση αφορά περιστατικό που συνέβη στο Α’ Α.Τ. Περιστερίου.

Δηλαδή, παρά την προσπάθεια του τότε διοικητή του Εσωτερικών Υποθέσεων να αποδείξει ότι δεν διαπιστώνουμε θεσμικό ρατσισμό στο σύνολο της αστυνομίας, αυτό που καθίσταται φανερό είναι ότι ανιχνεύεται θεσμικός ρατσισμός σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος σε συγκεκριμένες περιοχές, αναμεμειγμένος και με καθαρή παραβατικότητα.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η παραδοχή ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν χαίρουν μεγάλης “ορατότητας” από τους διοικούντες, με συνέπεια, θα λέγαμε, να διατηρείται η κουλτούρα αυτή και να αποδεικνύει ότι υπάρχουν ομάδες επίορκων αστυνομικών που αυτενεργούν και παρανομούν... αόρατοι. Έτσι εξηγείται και η κατάταξη ανά υπηρεσία για ακραία αστυνομική συμπεριφορά, στην οποία τα ΜΑΤ φιγουράρουν όγδοα, με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και την Άμεση Δράση -όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙ.ΑΣ.- να κατέχουν τα πρωτεία, γεγονός μάλιστα που αντικατοπτρίζεται και στην τότε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου